Sediakan vending machine makanan percuma kepada penduduk. Mungkin kita merasakan Dubai sebuah negara yang kaya raya dan sudah tentu semua rakyatnya pun mewah.

Jangan fikir begitu, tak semua orang banyak duit dan kaya raya. Masih ada yang mempunyai tangga gaji rendah dan mungkin juga ‘kais pagi, makan pagi…’. Bagaimana mereka nak teruskan kelangsungan hidup di sebuah negara yang kaya raya ini.

Inilah inisiatif seorang pemerintah yang begitu bertanggungjawab terhadap rakyatnya yang kurang berkemampuan. Pemerintah yang patut dicontohi oleh negara-negara lain.

Baca Artikel Menarik Lain Di Sini: Tak Salah Cari Kekayaan Tapi JANGAN Disimpan Koleksi, Barang Tak Dipakai, Takut Dihisab, Sedekahlah!

Penerima Lebih Gembira, BEZA Bersedekah Bagi Duit Cash & Transfer Online!

Vending Machine Makanan Percuma

Masih kita ingat, semasa pandemik covid 19, kita ambil inisiatif dengan menyediakan makanan percuma (food bank) yang diletakkan di tempat-tempat tertentu dengan tujuan untuk membantu meringankan keluarga yang terjejas.

Malangnya tak semau dapat dan rasanya mereka yang berkemampuan turut mengambil kesempatan. Sedihnya.

Sebaliknya, bagi pemerintah Dubaii, beliau ada cara tersendiri untuk membantu golongan miskin dan inilah patut dicontohi oleh negara lain.

Orang KAYA ambik ROTI percuma!

Inilah yang dilakukan oleh pemerintah Dubai untuk bantu golongan miskin.

Baru-baru ini, beberapa vending machine “Bread for All” muncul di beberapa lokasi di Dubai. Yang bestnya, vending machine ni bagi roti percuma! seperti
roti canai ada, nan ada, capati ada, roti Arab ada (tapi orang sini tak panggil la roti Arab) dan lain-lain.

Ini adalah initiatif pemimpin Dubai, Sheikh Mohamad bin Rashid Al Maktoum.

Dengan alasan “Tak mahu melihat orang Dubai lapar”, tekan satu butang je (touch screen), roti panas keluar – machine ni auto panaskan.

Kat Dubai, bukan semua kaya. Ada juga gaji bawah RM1500.

Tapi apa yang bijaknya vending machine ni adalah…

IKLAN

Bukan hanya beri makanan percuma kepada mereka yang tak mampu, tetapi ianya juga adalah tempat untuk orang yang mampu, bersedekah.

“Tiada Penduduk Kelaparan…” BERSEDEKAH, Cara Pemerintah Dubai Sediakan Vending Machine Roti Percuma, Boleh Contohi!

Mesin ni boleh ambik cash dan juga kad kredit/debit untuk tujuan derma. Bagi kita yang mampu, tak perlu la ambik roti tapi vending machine ni peluang untuk tinggal derma.

Bijak kan?

“Tiada Penduduk Kelaparan…” BERSEDEKAH, Cara Pemerintah Dubai Sediakan Vending Machine Roti Percuma, Boleh Contohi!

Jadikan Idea Di Malaysia

Baru la ianya sustainable. Mungkin idea vending machine ni boleh dilakukan di Malaysia kan? Yang tak mampu boleh dapat makanan, yang mampu tinggalkan sedekah di mesin yang sama.

Tapi ada yang tanya. Kalau orang tu dah kaya, boleh tak dia ambik roti tu. Sebab free. Jawapannya, memang la boleh ambik. Tapi tak terjadi di Dubai ni.

Apa pendapat anda?

IKLAN

Pernah viral tahun lepas keadaan food bank di mana terjadi pengambilan yang tak bertanggungjawab. Sampai licin disapu oleh sorang je.

Dalam keadaan ekonomi dan harga meningkat kini, kita perlu berpijak pada bumi yang nyata.

Kos hidup semakin meningkat is REAL. Tapi tanggunjawab kita untuk bijak wang dan tambahkan lagi pendapatan.

Tak semestinya nak jadi jutawan atau kaya raya, tapi kalau perniagaan sambilan dapat extra RM500 – RM1000 pun pastinya membantu kan?

Mingguan Wanita : Bayangkan kalau ada vending machine makanan percuma kat Malaysia, mesti best kan..

Sumber: Irfan Khairi

 

“Tiada Penduduk Kelaparan…” BERSEDEKAH, Cara Pemerintah Dubai Sediakan Vending Machine Roti Percuma, Boleh Contohi!

IKLAN

Jom daftar sekarang!!! KELAS JAHITAN KREATIF

Klik link untuk daftar: https://toko.ideaktiv.com/product/kelas-jahitan-kreatif/

Tak pernah pegang mesin, tak bermakna mak-mak tak pandai menjahit. Pelajari kaedah dan teknik jahitan mudah dalam kelas satu hari sahaja.

Dalam masa beberapa jam, walaupun beginner anda mampu menyiapkan satu tote bag daripada jeans terpakai dan nasi lemak recyclable bag.

Projek 1: Denim Tote Bag

Jom tukar jeans yang tak muat dipakai menjadi tote bag. Teknik yang dipelajari bermula daripada cara memotong kain, membuat ukuran kain, menjahit lurus, jahit tangkai beg, cara cantuman sehinggalah siap sebiji beg.

Projek 2: Shopping Bag

Beg beli belah berbentuk nasi lemak! Beg kitar semula ini bukan saja menjimatkan ruang, malah dapat melindungi alam sekitar kerana kurangnya penggunaan beg plastik. Teknik yang bakal dipelajari adalah cara jahitan melengkung, jahitan lurus, cara mengukur saiz beg dan cara membuat lipatan.

Jangan ketinggalan sertai Kelas Jahitan Kreatif Denim Tote Bag & Shoping Bag di SewingWorld, One City Subang Jaya pada 15 Oktober 2022 bermula 930 pagi hingga 5.30 petang. Yuran RM60 sahaja.

#kelasjahitankreatif

#sewingworldgallery

Follow kami di TELEGRAM, INSTAGRAM, TIKTOK, FACEBOOK, TWITTER dan YOUTUBE Mingguan Wanita untuk dapatkan info dan artikel-artikel terkini serta menarik.

#bangkitwanita
#langkahyakinlakarkejayaan
#bisnesdarirumah
#mingguanwanita