rasa-hidup-susah

Dalam memburu impian mengecapi kejayaan dalam perniagaan. Wanita ini, Nur Aliah Mohd Nor sentiasa ingat pesan ibu. Walau diuji kejayaan, sentiasa ingat untuk merendah diri dan bantu orang lain. Malah, dia tahu perasaan bagaimana rasa hidup susah, tak ada apa-apa.

Atas dorongan inilah, usahawan muda ini tetap menjadi dirinya sendiri. Biarpun boleh untuknya membeli kemewahan, tetapi bukan itu menjadi matlamatnya dalam berniaga.

Niatnya mahu bantu keluarga, bantu orang susah dan membayar zakat. Sungguh menginspirasikan.

Tahu Macam Mana Rasa Hidup Susah

Lia masih ingat lagi pesan mama Lia ketika Lia baru nak mula bisnes,
Lia, ingat ya, bila kau dah berjaya nanti, always be humble, bantu ramai orang di luar sana.

Kata-kata ini la Lia akan pegang dengan baik InshaAllah sampai bila-bila.

Sebab Lia tahu macam mana rasa hidup susah, hidup yang tak ada apa-apa, hidup yang meminta, hidup yang asyik berharap pada manusia.

Sehinggakan satu ketika,
Alhamdulillah dengan izin Allah, bisnes wangian Lia naik mendadak-dadak sehinggakan setiap bulan Lia mendapat ranking number one stockist De’Xandra di Malaysia.

Tipulah kalau Lia tak pernah terfikir nak upgrade my own lifestyle, seperti tukar kereta, tukar handbeg, makan mewah-mewah, beli rumah impian dan sebagainya.

Ya. Lia ada pilihan untuk buat.

IKLAN

Tapi, Lia tidak memilih ke jalan itu. Sebaliknya, Lia hanya gunakan untuk menyimpan, bantu keluarga, bantu orang susah dan bayar zakat.

Baca sini : Lelaki ini kongsi perbezaan antara orang kaya dengan orang banyak duit.

Tak Rasa Terhina Naik Myvi Parking Tempat Khas

Ingat lagi, Lia pernah dijemput untuk bagi talk kepada pelajar Universiti, pihak penganjur siap ada sediakan parking khas lagi untuk speaker. Lia tenang sahaja naik Myvi masa itu dan parking dekat situ. Jujurnya tak ada rasa malu, tak ada rasa terhina.

Lia pilih jalan untuk hidup biasa-biasa. Berpakaian biasa-biasa. Dan biarlah orang lihat kita ini tak mempunyai apa-apa.

Sebab yang lebih penting sebenarnya ialah didik diri dengan kaya hati bukan kaya harta. Sentiasa hormat orang, jagalah adab, bercakap yang baik-baik, berfikiran positif, agar diri ini dapat didik hati untuk sentiasa rasa tenang dan InshaAllah hidup pon akan senang.

Kawan-kawan yang mulia,
Kata orang dulu-dulu, biarlah kita ini miskin harta, jangan miskin adab. Namun kalau tingginya harta kita, followers kita, subscribers kita, likes kita di social media, tinggikanlah juga adabnya ya. Teruskan saling hormat-menghormati antara satu sama lain. And always be humble.

IKLAN

Semoga Allah swt selalu tetapkan hati kita pada kebaikan, tidak bolakbalikkan hati kita pada sesuatu yang tidak baik dan membuatkan kita jauh dariNya. Nauzubillah min zalik.

Nur Aliah Mohd Nor,
May Allah forgive us all

#ChettakiOmey

Mingguan Wanita : Sentiasa ingat di mana bumi dipijak, di situ langit dijunjung.

Sumber/Foto : Nur Aliah Mohd Nor

IKLAN

APA RAHSIA KEJAYAAN KAMI JADI JUTAWAN MILENNIAL?

Pernah Rasa Hidup Susah, Sebaik Berjaya Wanita Ini Tak Dikaburi Kemewahan

Chocodap’s, Faith Fleur, Anggun Cotton Collection, Teh Ais Pyorr, Masak-masak Cekyana (Oden viral) dan bayak lagi jenama lain mempunya ratusan ribu pelanggan masing-masing.

Tak ramai anak Melayu kita mampu bina empayar perniagaan dari bawah dari tiada apa-apa. Ia bukan dicipta sehari dua. Banyak pengorbanan terpaksa dilakukan sepanjang pendakian.

  • Rahsia mereka?
  • Apa yang mereka lakukan?
  • Ilmu-ilmu yang diamalkan?
  • Siapa yang susah senang bersama mereka?
  • Apa dugaan dan keperitan yang dilalui?

Teringin ikut jejak mereka?

Semua ini akan terjawab di program Webinar Eksklusif CEO BIsnes Viral anjuran Mingguan Wanita pada 25 September 2021 secara virtual. Dangarkan sendiri perkongsian jujur mereka. Eksklusif!

Menangi hadiah-hadiah cabutan bertuah serta wang tunai bernila RM100.

Daftar sekarang di
https://toko.ideaktiv.com/…/webinar-eksklusif-ceo…/
atau scan QR Code pada poster

Atau sertai grup telegram WEBINAR EKSKLUSIF CEO BISNES

Lubuk konten tentang inspirasi, rumah tangga dan macam-macam lagi,
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI