Beras : Ku Sangka Sama, Rupanya Berbeza

Beras antara stok makanan wajib ada khususnya bagi semua penduduk Malaysia. Adalah mustahil, untuk tidak menjumpai beras dalam dapur orang Asia terutamanya. Makanan rugi Asia ini diketahui mengandungi kandungan karbohidrat yang tinggi. Kepelbagaian menu berasaskan beras yang terhasil menjadikan beras makanan yang sarat manfaatnya. Jom kenali beras dan manfaatnya.

Beras : Ku Sangka Sama, Rupanya Berbeza

1. Beras putih
Beras ini paling popular dan menjadi pilihan rakyat Malaysia terutamanya. Sifatnya yang putih menjadikan memerlukan sekurang-kurangnya tiga kali proses pembersihan sebelum ia sedia dimasak. Beras jenis ini mengenyangkan dan sering dihidangkan dalam setiap waktu makan dan dinikmati bersama lauk pauk lain.

Beras : Ku Sangka Sama, Rupanya Berbeza

IKLAN
2. Beras Jasmin
Dikenali sebagai beras thai wangi dan berstruktur jenis bijian panjang. Ia paling kerap digunakan dan sering dihidangkan sebagai Nasi Tomato, Nasi Daging, Nasi Arab bahkan Nasi Lemak juga.

Beras : Ku Sangka Sama, Rupanya Berbeza

3. Beras Basmati
Sifatnya tidak jauh berbeza dengan beras jasmin, sering digunakan dalam penyediaan masakan India dan Pakistan. Mahukan Nasi Beriani yang enak lagi lazat? Gunakan beras jenis basmati, anda pasti menyukai rasanya.

Beras : Ku Sangka Sama, Rupanya Berbeza

IKLAN
4. Beras perang
Beras ini mengandungi lebih nutrisi jika dibandingkan dengan beras biasa. Beras ini mempunyai rasa persis kekacang dan ia terdapat daam bentuk tesktur pendek dan panjang. Pilih saja mana yang anda suka kerana beras ini antara pilihan mereka yang mementingkan kesihatan diri.

Beras : Ku Sangka Sama, Rupanya Berbeza

IKLAN
5. Beras pulut
Beras ini sering digunakan dalam pembuatan lemang, kuih tradisional dan juga pulut kuning. Jangan terkejut, selain menu tersebut…beras pulut juga boleh dijadikan masker bedak sejuk beras pulut untuk mencerahkan kulit.

Beras : Ku Sangka Sama, Rupanya Berbeza

6. Beras rebus (parboiled)
Beras parboiled ialah beras pra-masak atau “sebahagiannya rebus” walaupun perkataan “parboiled” berasal dari perkataan Inggeris “separa masak”. Beras parboiled adalah jenis perantaraan antara beras putih dan beras perang dan boleh menjadi pilihan yang baik. Masakannya memerlukan air yang lebih sedikit, tetapi ia mengambil minyak kurang dan ia mengambil masa beberapa minit kurang.

Beras : Ku Sangka Sama, Rupanya Berbeza

7. Beras Wangi
Beras ini diimport dari Thailand, Vietnam dan Australia. Beras wangi mempunyai bau yang harum dan setelah dimasak mempunyai tekstur yang lebih likat, lembut. Beras ini juga tidak menyebabkan paras gula anda meningkat. Pakar nutrisi mencadangkan makanan yang diambil setiap hari perlulah seimbang dan lengkap dengan karbohidrat (daripada nasi), daging, sayur dan buah-buahan.
Lubuk konten tentang inspirasi, rumah tangga dan macam-macam lagi,
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI