Troli beroda memang banyak fungsinya di rumah. Boleh simpan macam-macam kelengkapan di dapur dan paling penting mudah bergerak. Jika nak beli boleh tahan juga harganya. Menerusi perkongsian oleh Puan Maria Ariana, sebenarnya boleh buat sendiri troli beroda ala-ala IKEA ni di rumah. Nampak renyah tapi mudah je nak buatnya. Wanita ini kongsikan langkah satu persatu cara nak buat troli ini, yang merupakan hasil kerja tangan suaminya.

Berikut perkongsian tersebut sebagai panduan;

“Disebabkan ramai yang pm dan wasap tanya pasai troli ala ala ikeaaa ni, nah kat sini saya post hasil kerja suami.Step by stepnya.”

“Dengan izin dari suami,dia sudi kongsikan sedikit ilmu yang tak seberapa ni, diharap dapat membantu untuk berjimat. Sebab dia kata “benda boleh diy,buat apa beli”..dia kata lagi, kalau nak share silakan laa.”

“Dan 1 ja dia minta,doakan la untuk Mariana Binti Othman supaya sihat selalu, dimurahkan rezeki serta dipermudahkan segala urusan..Aamiin”

Bahan-Bahan:

3 Buah Bakul
Roda (Tapak jenis 4segi)
Cable tie (besar)
1 batang Paip pvc 15 mm
PVC Solvent Cement
16 pcs PVC pipe fitting (T joint) 15mm
8 pcs PVC pipe fitting (L joint) 15mm

1. Untuk troli ni kita guna 3 buah bakul, sebab kita nak buat 3 tingkat. Saiz bakul pulak ikut citarasa sendiri. Tapi kalau guna bakul lain nanti ukuran paip pvc tu pun lain la ye. Bakul boleh cari kat kedai eco, sebab murah. Tapi yang kaler putih ni memang rare la nak jumpa.

2.Ok yang ni penting, roda.Pun dari kedai eco.Beli 1 bungkus dapat 2pcs roda. Tapi pastikan tapak kat roda tu jenis yang 4segi tau. Nanti nak ikat bolt sebab takut salah beli, kat eco ada banyak jenis roda.

3.Cable tie guna nak ikat bakul tu nanti.Beli 1 bungkus pakai tak habis pun.Tapi pastikan beli yang besar. Baru la kuat nak ikat bakul tu.Ni pun dari kedai eco. Kedai hardware pun ada tapi saja la nk pelaku kdai eco.

4.Yang ni aku guna saiz ni..boleh nampak kot noo dalam gambar tu berapa saiz dia.Guna untuk ikat roda tu nanti.

5.Paip pvc ni ambil yang tebal tau..sebab ada jugak yang nipis takut tak kuat. Yang ini beli kat kedai hardware..tapi kalau nak jimat, boleh cari kat longgok-longgok tong sampah.kadang-kadang orang dok buang ja bekas saki baki yang dah potong.

6.Gam khas untuk paip pvc.

7.Nah gambar closeup saiz joint yang aku guna.15mm tau saiz dia.Banyak mana aku guna? korang tengok kat gambar seterusnya ok.

8.Ni diaaa…ukuran dia.kalau nak tinggikan lagi troli tu ejas la sendiri saiz dia.

Cara Membuat:

1.Langkah Pertama guna:
-4pcs L joint
-4pcs T joint
-2pcs paip 2cm
-2pcs paip 36cm
-4pcs paip 9cm
Sambung dan gam ikut macam dalam gambar tu ya.

2.Langkah Kedua nak buat tiang:
-4pcs paip 7cm (untuk kaki bawah sekali tu)
-8pcs paip 23cm
-12pcs T joint
-12pcs paip 2cm (untuk sambung bahagianT joint tu) dekat arrow kuning tu.
-4pcs L joint.

3.Langkah Ketiga, cantumkan tapak dengan tiang.Jangan lupa gam kan tau. Baru tak tercabut.

4. Langkah Keempat, Tebuk lubang, tengok gambar tu, faham kot noo..lubang untuk ikat roda dan ikat bakul.

5. Langkah Kelima, bolt dan nat ikat roda tu.Kalau nak cat apa-apa kaler pastikan sebelum pasang roda tu ya.

6. Langkah Keenam, Pasang bakul dan ikat dengan cable tie. Gambar closeup ikat bakul tu tak ambil.. lupa. sori naa. Ikat la lagu mana pun janji lekat bakul tu.

7.Taadaaa…hat ni siap dah..siap cat putih lagi.baru nampak mahal.

8.Ok.siap.3 tingkat ada 2 tingkat pun ada..Selamat mencuba!

MW: Semoga perkongsian ini bermanfaat. Boleh buat sendiri je, troli ala-ala IKEA ni, lebih jimat dan puas hati.

Sumber: Maria Ariana

Jangan Lupa Komen

komen