Setiap kali berlakunya perpisahan anak-anak pastinya akan terkesan. Lebih-lebih lagi anak yang masih kecil. Ada mak ayah yang memilih untuk menyewa bersama rakan-rakan sendiri atas faktor tertentu.

Meskipun dari segi hukum syarak dan undang-undang ibu adalah orang yang paling berhak untuk menjaga anak kecil sehingga umur tertentu, namun demikian perkara berkaitan hak jagaan anak dalam situasi tertentu, kaedah lawatan perlu diperincikan dengan jelas demi menjaga keselamatan anak-anak.

Bekas Suami Menyewa Dengan Rakan-Rakan, Perincikan Kaedah Lawatan Demi Menjaga Keselamatan Anak

Ini perkongsian jawapan daripada Peguam Syarie, Fatimah Majidah & Associates sebagai panduan.

1) Hak Jaga Anak Kecil Pada Ibu

Dari segi hukum syarak dan undang-undang ibu adalah orang yang paling berhak untuk menjaga anak yang masih kecil, kecuali ibu tersebut hilang kelayakan atas sebab-sebab tertentu.

2) Hak Jaga Anak Sehingga 11 Tahun

Hak ibu untuk menjaga anak kecilnya, jika lelaki hingga umur 7 tahun atau boleh dilanjutkan umur 9 tahun atas permohonan penjaga (mahkamah boleh benarkan), jika perempuan hingga umur 9 tahun atau boleh dilanjutkan umur 11 tahun atas permohonan penjaga (mahkamah boleh benarkan).

3) Failkan Tuntutan Hadhanah

Puan boleh failkan tuntutan hadhanah supaya hak jagaan anak diberikan kepada puan dan bapa diberikan hak lawatan sahaja tanpa bermalam dan masukkan alasan-alasan yang puan nyatakan tersebut.

Bekas Suami Menyewa Dengan Rakan-Rakan, Perincikan Kaedah Lawatan Demi Menjaga Keselamatan Anak

IKLAN

4) Sediakan Bukti

Apa pun di mahkamah setiap dakwaan/alasan perlu dibuktikan.

5)Perincikan Kaedah Lawatan

Kaedah lawatan juga sebaiknya diperincikan demi menjaga keselamatan anak tersebut memandangkan puan nyatakan anak tersebut perempuan dan bekas suami tidak mempunyai kediaman khusus dan hanya menyewa dengan rakan-rakan lelaki.

*Jawapan ini adalah secara umum sahaja berdasarkan soalan yang diajukan, untuk nasihat guaman terperinci sila dapatkan nasihat khusus dari peguam syarie bertauliah.

Semoga perkongsian ini bermanfaat.

Mesti Baca:Ini 7 Hak Yang Boleh Tuntut Di Mahkamah Selepas Perceraian Berlaku, Wanita Sila Take Note!
Baca Lagi Di Sini:Surirumah Berhak Dapat Hak Jagaan Anak Sebab Tanggungjawab Nafkah, Ayah Beri Bukannya MAK
Artikel Menarik:Selepas Bercerai, Isteri Belum Tentu Dapat Hak Penjagaan Anak, Kalau Tak Penuhi Syarat!

IKLAN

Mingguan Wanita:Jadi buat ibu-ibu dah wanita yang mengalami dilema seperti situasi begini, semoga penjelasan ini memberi pencerahan pada tindakan yang boleh dilakukan demi keselamatan anak.

Sumber: Peguam Syarie : Fatimah Majidah & Associates

JEANS BURUK JANGAN BUANG, SERTAI KELAS JAHITAN KAMI. BUAT TOTE & SHOPPING BEG

Bekas Suami Menyewa Dengan Rakan-Rakan, Perincikan Kaedah Lawatan Demi Menjaga Keselamatan Anak

IKLAN

Klik link untuk daftar: https://toko.ideaktiv.com/product/kelas-jahitan-kreatif/

Tak pernah pegang mesin, tak bermakna mak-mak tak pandai menjahit. Pelajari kaedah dan teknik jahitan mudah dalam kelas satu hari sahaja.
Dalam masa beberapa jam, walaupun beginner anda mampu menyiapkan satu tote bag daripada jeans terpakai dan nasi lemak recyclable bag.

Projek 1: Denim Tote Bag
Jom tukar jeans yang tak muat dipakai menjadi tote bag. Teknik yang dipelajari bermula daripada cara memotong kain, membuat ukuran kain, menjahit lurus, jahit tangkai beg, cara cantuman sehinggalah siap sebiji beg.

Projek 2: Shopping Bag
Beg beli belah berbentuk nasi lemak! Beg kitar semula ini bukan saja menjimatkan ruang, malah dapat melindungi alam sekitar kerana kurangnya penggunaan beg plastik. Teknik yang bakal dipelajari adalah cara jahitan melengkung, jahitan lurus, cara mengukur saiz beg dan cara membuat lipatan.

Jangan ketinggalan sertai Kelas Jahitan Kreatif Denim Tote Bag & Shoping Bag di SewingWorld, One City Subang Jaya pada 15 Oktober 2022 bermula 930 pagi hingga 5.30 petang. Yuran RM60 sahaja.

#kelasjahitankreatif
#sewingworldgallery

Lubuk konten tentang inspirasi, rumah tangga dan macam-macam lagi,
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI