pengasuh

Sebaknya, ajal yang ditakdirkan buat bayi perempuan comel Aamina Inayah yang berusia 17 bulan ini. Kemalangan yang tidak dijangka berlaku sehingga mengakibatkan kehilangan nyawa.Aamina dilanggar kenderaan utiliti sukan (SUV) di garaj kereta di rumah pengasuhnya di Taman Kesedar Putra, Gua Musang, semalam.

Kejadian berlaku pada 5 petang dan mangsa Aamina Inayah Mohd Hafezul, meninggal dunia ketika menerima rawatan di Hospital Gua Musang (HGM), 30 minit kemudian.

Ketua Polis Daerah Gua Musang Superintendan Mohd Taufik Maidin berkata, kejadian dipercayai berlaku ketika ibu pengasuhnya berusia 54 tahun cuba mengalihkan kenderaan Toyota Fortuner yang berada di luar garaj itu.

Katanya, ketika itu pengasuh bayi berusia 20 tahun berkenaan berada di dalam rumah, dan tidak menyedari bayi terbabit keluar dari rumah.

“Dia (pengasuh) yang menyedari kehilangan bayi itu mencarinya dan terdengar suara menangis sebelum melihat bayi berkenaan terbaring di tepi hadapan kenderaan terbabit.

“Pengasuh bersama ibunya mengangkat bayi itu lalu dikejarkan ke HGM, tetapi mangsa meninggal dunia setengah jam ketika menerima rawatan,” katanya.

Baru Seminggu Duduk Rumah Pengasuh

Difahamkan, bayi itu tinggal di rumah pengasuhnya sejak seminggu lalu berikutan bapanya bekerja, manakala ibunya pula bertugas sebagai jururawat di Arab Saudi.

IKLAN

Sementara itu, pengasuh terbabit ketika ditemui di Bilik Mayat HGM, berkata mangsa baru boleh berjalan dan dia tidak menyangka tragedi terbabit berlaku.Katanya, dia sentiasa mengawasi pergerakan Aamina Inayah, tetapi ketika itu mungkin terlalai apabila tidak menyedari dia keluar ke garaj kereta.

“Biasanya bapa bayi itu datang mengambilnya pada 5.15 petang setiap hari, dan saya amat sedih dengan kemalangan itu,” katanya.

Anak Kedua

Sementara itu, dalam keadaan terkejut, bapa daripada pengasuh bayinya yang maut dirempuh kereta, Mohd Hafezul Abdullah, 35, bergegas ke Hospital Gua Musang (HGM) sebelum mengesahkan anak perempuannya, Aamina Inayah yang berusia 17 bulan meninggal dunia.

Dia mengakui sangat sedih atas pemergian anak kedua kerana bayinya itu dapat menghilangkan kesunyian di rumah berikutan isterinya kini berada di Arab Saudi kerana bekerja sebagai jururawat.

“Saya sudah hubungi isteri saya, Kharina Sharing, 33, di Arab Saudi bagi memaklumkan berita sedih ini dan dia akan pulang segera serta dijangka tiba ke Gua Musang, hari ini.

IKLAN

“Jenazah bayi saya akan dikebumikan di Tanah Perkuburan Islam Taman KESEDAR Putra selepas solat Asar petang ini,” katanya ketika ditemui di Bilik Forensik HGM, hari ini.

Baru Pandai Berjalan

Dalam kejadian pada jam 5 petang semalam, Aamina Inayah dilanggar kereta Toyota Fortuner yang dipandu ibu pengasuh, Che Jah Yaacob, 54.Che Jah ketika itu sedang mengalih keretanya yang berada di luar rumah ke dalam garaj.Ketika kejadian, pengasuh Nor Syamimi Ibrahim, 20, berada di dalam rumah dan tidak menyedari kehilangan Aamina yang baru pandai berjalan sejak tiga bulan lalu.

Nor Syamimi bergegas mencarinya dan terdengar bunyi suara bayi menangis sebelum menemui mangsa terbaring di atas lantai di depan rumah rumahnya.Pengasuh bersama ibunya segera membawa bayi itu ke HGM sebelum disahkan meninggal dunia setengah jam selepas kejadian.

Terima Takdir Allah

Mohd Hafezul yang bekerja di Pejabat Tanah dan Jajahan Gua Musang, berkata anak keduanya itu baru sahaja ditinggalkan di rumah pengasuh sejak seminggu lalu.Katanya, anak pertama yang berusia lapan tahun bersekolah di Sekolah Kebangsaan (SK) Sri Wangi 2.

IKLAN

“Saya selalu menghantar anak jam 7 pagi sebelum mengambilnya semula jam 6 petang setiap hari selepas pulang bekerja dan saya tinggal di perumahan Bandar Utama.

“Apapun, saya terima takdir Allah kerana sudah sampai ajal anak saya,” katanya.

Sementara itu, Ketua Polis Daerah, Superintendan Mohd Taufi Maidin ketika dihubungi mengesahkan sudah mengambil keterangan daripada pengasuh dan ibunya.

MW: Salam Takziah buat keluarga bayi perempuan ini. Sememangnya ajal dan maut merupakan satu takdir dan ketentuanNya, namun buat para pengasuh semoga lebih berhati-hati, setiap anak asuhan merupakan satu amanah yang perlu dipertanggungjawabkan.

Baca Disini:
Mak Ayah Yang Tinggalkan Anak Dengan Pengasuh, Amalkanlah Doa Yang Pernah Diajar oleh Ustaz Dr. Haron Din Ini

Sumber: Hmetro