bayi menangis

Bukan senang nak gali punca tiap kali bayi menangis, ada mak-mak yang anggap bayi itu mungkin kembung atau boleh jadi tak cukup susu. Tetapi sebenarnya itu belum tentu tepat!

Haa… sebab itu sebelum beranak kecil, mak-mak kena cedok banyak ilmu. Nak-nak kalau kali pertama jadi ibu. Perkongsian ilmu daripada Puan Nor Azniza ini antara yang bagus, tiap kali bayi menangis, mak-mak boleh guna tip ini.

Siapa tahu anak akan berhenti daripada terus menangis.

Tip Hentikan Bayi Menangis

Orang pantang emosi tak stabil. Kalau baby nangis, tolong tenangkan. Ada caranya.

Saya biasa guna 5 s the happiest baby dan kaedah pukong (macam dalam gambar profile saya)

IKLAN

Bayi penuh misteri. Ada bayi mudah diurus. Ada sukar. Jangan bagi stress ibu dengan menghalang keinginan cara dia nak jaga baby.

Kalau ibu nak fully breasfeeding. Jangan la anda jadi punca kegagalan dengan downkan ibu. Kata tak cukup susu. Tapi bantu ibu memposisikan bayi dan melekap dengan betul ke payudara ibu.

Bayi mengamuk kadang-kadang sukar mendapatkan jawapan. Jadi tenangkan bayi seperti teknik yang saya mention di atas.

IKLAN

Ada bayi mengamuk setiap kali menghisap, hisap-hisap lepas. Kalau ikut pengalaman saya. Dia bukan lapar. tapi dia cari port nak tidur selesa. Dia akan bengang, jika ada susu keluar. Sedangkan dia just nak hisap. Bila ada susu keluar dia akan marah. So dia akan hisap-hisap lepas dan menangis. Dan orang sekeliling ingat baby tak puas.

Menangis Bukan Sebab Kembung

Perut bayi berbunyi macam ada angin. Itu maksudnya usus dia bergerak aktif dan ia normal. Bayi kembung akan menangis tak berhenti. Walau dipujuk atau dipegang, didodoi.

IKLAN

Kembung tu sakit, orang dewasa pun bergulung badan. Bayi lagi la. So jangan simply nak tuduh baby tu kembung. Pastu salahkan mak dia salah makan la dan macam-macam.

9 bulan dia dalam rahim ibu, gelap, suam, bau ibunya, sempit dan padat. Berayun. Sekali keluar, dunia ini luas, statik. Jadi bayi rasa tidak selamat dan ketakutan. Lebih-lebih lagi matanya tidak nampak. Hanya mampu merasa hangat tubuh ibu dan bau ibu yang menyenangkan. Itu pasal letak atas riba dia diam. Letak Sorang-sorang menangis.

Jadi, harap mak-mak boleh bertenang dan handle dengan sebaiknya kalau bayi menangis ya. Semoga berjaya jadi mak-mak berjaya mendidik anak dengan emosi yang manis-manis tanpa mengeluh!

 

Lubuk konten tentang inspirasi, rumah tangga dan macam-macam lagi,
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI