Tidak dapat bayangkan, baru kehilangan bapa, gagal hubungi ibu di ICU, kanak-kanak berusia 12 tahun ini tabah jalani kuarantin seorang diri di rumah.

Sepatutnya kanak-kanak sebayanya diberi perhatian kerana baru saja kehilangan ayah tercinta. Dalam masa yang sama runsing dengan keadaan ibu di ICU yang hilang khabar berita.

Malah diri sendiri juga berdepan dengan masalah kesihatan, namun apa yang dia mampu lakukan. Terpaksa kuarantin seorang tanpa sesiapa di sisi.

Kanak-Kanak Ini Tabah Jalani Kuarantin

Kanak-kanak lelaki berusia 12 tahun ini bernama Arshad, kuarantin sendirian di rumahnya, selepas swab test kedua positif Covid-19.

Bapanya berusia 38 tahun baharu sahaja meninggal dunia kerana Covid-19. Tiga adiknya dibawa ke rumah saudara mereka kerana negatif Covid-19, manakala ibu Arshad dan adik bongsunya ditahan di hospital berikutan keadaan level oksigen yang sangat rendah.

Zalifah Ithnin, pengerusi Kluang Community Welfare Association (PETAK) datang memberi sumbangan makanan kepada Arshad selepas mengetahui perkara ini.

Setiap hari saudara-mara Arshad datang menghantar makanan buat kanak-kanak itu. Arshad tiada pilihan kecuali kuarantin sendirian di rumah.

Baru Kehilangan Bapa, Gagal Hubungi Ibu Di ICU

Yang menyedihkan kita, Arshad memaklumkan kepada Zalifah, Arshad gagal menghubungi ibunya yang berada di ICU sejak semalam kerana ibunya tidak lagi menjawab panggilan telefon dan Arshad nampak sedih serta keliru berikutan baharu sahaja kehilangan bapanya.

Keep strong Arshad. Hugs dari jauh.

IKLAN

Sesungguhnya Allah SWT memberikan ujian hebat ini kerana Allah SWT sayang kepada Arshad sekeluarga.

Terima kasih Zalifah Ithnin dan NGO PETAK kerana menyampaikan sumbangan buat adik Arshad.

Baca Juga Di Sini:

COVID-19: Sempat Pesan Anak Pergi Rumah Anak Yatim, Sebelum Meninggal Ketika Menunggu Bantuan

Keletah Nyanyi ‘PKP Datang Lagi’, Adik Medina Rupanya Anak Yatim Baru Kehilangan Ayah

Enam Hari Dirawat, Anak Yatim Piatu Tiada Gajet, Al-Quran Jadi Peneman

Sediakan Tempat Khas

Dicadangkan kepada kerajaan agar menyediakan tempat kuarantin khas yang selesa dan selamat untuk kanak-kanak positif Covid-19 yang ibu bapanya di ICU.

IKLAN

Supaya kanak-kanak dapat dijaga dengan baik dari segi mendapatkan rawatan, mendapat sokongan emosi dan sebagainya, memandangkan bilangan pesakit Covid-19 kritikal daripada dalam kalangan ibu, bapa muda semakin meningkat.

Kementerian Pendidikan juga kena dapatkan data terkini kanak-kanak yang kehilangan ibubapa di Malaysia. Pasca Covid-19 bakal melukakan hati ramai pihak kerana sudah pasti bilangan anak-anak yatim di sekolah-sekolah meningkat mendadak.

Berilah Sumbangan Kepada Anak Yatim

Andainya kita mahu memberi sumbangan, berilah sumbangan kepada anak-anak yatim kerana setiap sen yang kita belanjakan jika disampaikan kepada insan yang berhak akan menjadi bekalan pahala sedekah yang berpanjangan buat kita di Akhirat nanti.

Bersama-sama kita doakan kesembuhan segera buat Arshad, ibu Arshad dan adiknya, serta semua pesakit Covid19 yang berada di ICU.
This news really broke my heart..

Dr. Kayra,
Putrajaya.

IKLAN

Mingguan Wanita : Sedih kenangkan nasib anak-anak yang kehilangan mak dan ayah kerana Covid-19. Semoga anak-anak ini mendapat bantuan, perhatian dan pembelaan yang sewajarnya daripada pihak berwajib.

Sumber/ Foto : Dr Kayra/ NGO PETAK / New Strait Times

Mingguan Wanita juga boleh diikuti di

YouTube : https://www.youtube.com/c/MingguanWanitaOfficial

Telegram: https://t.me/bangkitwanitaMW

Twitter: https://twitter.com/mingguanwanita

Instagram: https://www.instagram.com/mingguanwanita

Lubuk konten tentang inspirasi, rumah tangga dan macam-macam lagi,
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI