kena-serangan-jantung

Doktor selebriti, Dr Say Shazril menegaskan agar jangan ambil mudah dengan serangan jantung. Berkongsi pandangan di instagram miliknya, Dr Say jelaskan biarpun dia baru berusia 34 tahun tetap berisiko untuk kena serangan jantung.

Jelasnya lagi, dia tidak mempunyai penyakit darah tinggi, diabetes (kencing manis), tiada sejarah keluarga yang ada sakit jantung malah tidak menghisap rokok. Bagaimanapun, kolesterol dalam badannya tinggi. Tetap ada risiko di situ.

Sebagai langkah pencegahan, Dr Say akan menjalani ujian imbasan untuk memastikan tahap risikonya itu. Dalam pada itu, dirinya berasa terkesan dengan video viral berkenaan pemandu yang dikatakan mabuk. Walhal Allahyarham sedang berdepan serangan penyakit jantung.

Baca sini : ‘Tak perlulah sebarkan video pemandu lori’ lelaki itu sedang berdepan dengan sakaratul maut

Kongsinya,

IKLAN

Jangan Main-Main Dengan Heart Attack

Video pemandu lori yang dituduh mabuk oleh wanita yang merakam ni cukup mengecewakan saya. Tanpa asal usul beliau dituduh mabuk & tiada sebarang pertolongan diberikan kepada beliau.

Kalau korang amati video ni elok-elok nampak betapa dalam kesakitannya pemandu tu sambil dia ber-grunting in pain & sambil tangan kirinya memegang dada kirinya.

Saya faham orang biasa mungkin tak tangkap apa yang dialami pemandu tu akan tetapi perlukah menghukum beliau sebegitu?

IKLAN

Kalaulah wanita tersebut bertanya “pakcik ok ke? Nak sy panggil ambulans?” instead of menuduh pakcik tu, mungkin beliau boleh diselamatkan sebab when it comes to sakit jantung atau angin ahmar, TIME IS PRECIOUS. Inalillah pemandu tersebut telah meninggal dunia. Let this be a lesson to all of us, number one TO NEVER JUDGE ANYONE AIMLESSLY & number two TO EDUCATE OURSELVES ON NUMBER 1 KILLER IN OUR COUNTRY FOR 20 STRAIGHT YEARS yakni penyakit jantung iskemik.

Berisiko Kena Serangan Jantung

Saya tak hisap rokok, saya tiada darah tinggi, saya tiada diabetes, saya tiada sejarah keluarga sakit jantung tapi saya ada kolestrol tinggi. Adakah saya berisiko untuk kena serangan walaupun usia saya baru 34 tahun ni? Semestinya!

IKLAN

What to do? Saya dah berbincang dengan pakar sakit jantung & beliau suggestkan saya untuk buat CT Angiography Selasa minggu depan.

Katanya risiko saya rendah tapi i just want a peace of mind sebab serangan jantung ni terlalu mengejut. Apa-apa nanti saya update. Semoga dipermudahkan segala urusan kita & semoga kita sentiasa dilindungi-Nya.

Mingguan Wanita : Didoakan semoga Dr Say segera sembuh. Dan jadilah manusia yang lebih empati dengan manusia lain berbanding cuma mahu mencari kesalahan orang lain.

Sumber/Foto : Dr Say Shazril