makanan sedap

Ramai suka sangat pilih makanan sedap ini sebab nak cepat dan akhirnya terus capai apa yang ada depan mata. Malah makanan ini jugalah jadi penambah selera waktu nak berjalan ke mana-mana, cepat, senang dan sedap!

Tetapi adakah makanan yang kita pilih itu baik untuk tubuh badan? Semak dulu sebab ada beberapa makanan yang memberi kesan yang sangat buruk untuk kesihatan tapi ramai di kalangan anda masih mengambil tiga makanan berikut:

1. Kopi instant

Suka minum kopi instant hanya sebab nak cepat siap? Jangan terlalu ghairah kerana kopi 3 dalam 1 selalunya memiliki kandungan berbeza dengan kopi yang anda buat secara manual. Bukan hanya mengandungi pemanis buatan dan krimer tetapi juga ada bahan pengawet yang belum tentu boleh diterima tubuh badan anda.

IKLAN

2. Marjerin

Lemak dalam marjerin lebih banyak minyak yang boleh menyebabkan pengumpulan lemak dan anda pasti berisiko tinggi menghidapi kolesterol. Jadi jika anda tidak guna minyak sayur, jangan pula menggantikan dengan marjerin kerana kesannya tetap sama. Lebih elok gunakan minyak zaitun sebagai minyak.

IKLAN

3. Pemanis tiruan

Masih banyak makanan yang menggunakan pemanis tiruan dalam makanan dan minuman, terutama menu yang cepat siap. Tahukah anda pemanis makanan boleh mengundang diabetis?

IKLAN

Ya, banyak makanan yang ada risiko penyakit kepada tubuh badan. Jika anda mampu tolak tiga makanan di atas, pastinya kesihatan anda lebih baik. Makan dan minum sesekali tidak salah tetapi kalau mampu elak dan ‘tinggalkan’ secara terus lagi bagus!

Lubuk konten tentang inspirasi, rumah tangga dan macam-macam lagi,
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI