Terpedaya dengan berikan bantuan permulaan modal dan dijanjikan berkahwin, seorang pengarah syarikat kerugian RM5.29 juta selepas diperdaya sindiket ‘Love Scam’ melalui perkenalan dengan seorang lelaki di sebuah laman sesawang.

Ketua Polis Kuala Lumpur, Datuk Azmi Abu Kassim, berkata pihaknya menerima laporan berhubung kejadian itu daripada mangsa yang juga wanita tempatan berusia 64 tahun, hari ini.

“Mangsa yang juga pengarah sebuah syarikat di Ipoh, Perak, memaklumkan dia berkenalan dengan suspek yang memperkenalkan diri sebagai lelaki warga Amerika Syarikat.

“Bagi Modal, Janji Kahwin” Pengarah Wanita Usia 64 Tahun Rugi RM5.29 Juta!

Modal Permulaan Kontrak, Janji Kahwin

“Lelaki itu yang mendakwa bekerja sebagai paramedik di Hospital California kemudian memperdayakan mangsa dengan menyatakan beliau menerima kontrak besar pembekalan peralatan perubatan bernilai AS$22 juta (RM9.7 juta).

“Suspek yang mendakwa memerlukan dana modal permulaan bagi kontrak terbabit turut berjanji akan mengahwini mangsa,” katanya dalam kenyataan, hari ini.

“Bagi Modal, Janji Kahwin” Pengarah Wanita Usia 64 Tahun Rugi RM5.29 Juta!
Ketua Polis Kuala Lumpur, Datuk Azmi Abu Kassim

120 Transaksi Pindahan Wang

Azmi berkata, mangsa yang terpedaya dengan janji itu kemudian melakukan 120 transaksi pindahan wang ke dalam 14 akaun bank diberikan suspek secara berperingkat berjumlah RM5.29 juta antara Januari hingga Jun lalu.

“Mangsa menggunakan semua wang simpanan dan membuat pinjaman dengan pemberi pinjam wang berlesen untuk diserahkan kepada suspek berkenaan.

“Semakan awal dilakukan mendapati akaun bank terbabit juga mempunyai rekod berkaitan beberapa kes penipuan lain yang menggunakan modus operandi sama,” katanya.

IKLAN

Katanya, kes itu disiasat mengikut Seksyen 420 Kanun Keseksaan kerana melakukan penipuan.

“Orang ramai yang mempunyai maklumat mengenai kegiatan jenayah atau aktiviti mencurigakan boleh menghubungi Hotline Polis Kuala Lumpur di talian 03-21460584/0585 atau mana-mana balai polis berhampiran,” katanya.

IKLAN

Mesti Baca:Wanita Berharta, Kesunyian & Berdepan Masalah Keluarga Mudah Terjerat Cinta ‘Love Scam’!
Baca Lagi Di Sini:‘Terpedaya Selepas Berkenalan Dengan ‘Doktor’ Dari Iraq.’ Kasihannya Nenek Penjaga Stor Hilang RM565,700
Artikel Menarik:Gara-Gara Nak Jadi Isteri ‘Menteri’, Rugi RM4,200 BAYAR ‘Yuran Proses Perkahwinan’!

Mingguan Wanita:Macam-macam taktik yang digunakan untuk menipu dan mengambil duit. Pesanan buat para wanita, jangan mudah terpedaya dengan ayat-ayat cinta dan janji manis apatah lagi jika menjalin hubungan di alam maya. Ini kerana banyak kes yang berlaku wanita terjerat dengan cinta palsu, menjadi mangsa penipuan ‘love scam’ sehingga mengakibatkan kerugian beratus ribu serta jutaan ringgit.

IKLAN

Sumber: Bharian

Facebook : https://www.facebook.com/mingguanwanita
FB Grup Cerita Mak-mak Hari Ini : https://www.facebook.com/groups/ceritamakmak
Website: https://www.mingguanwanita.my/
Instagram : https://www.instagram.com/mingguanwanita/?hl=en
YouTube: https://www.youtube.com/c/MingguanWanitaOfficial/featured
Twitter: https://twitter.com/mingguanwanita?lang=en
Telegram MW: https://t.me/mingguanwanita
TikTok: https://tiktok.com/@mingguanwanita

Lubuk konten tentang inspirasi, rumah tangga dan macam-macam lagi,
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI