Setiap kali anak bermain, mak-mak kena awasi apa barang dimainkan oleh anak-anak. Kadang-kadang, perkara yang tidak kita jangka boleh berlaku.

Sementelah, anak-anak yang masih bayi dan baru nak ‘dapat kaki’, kebiasaan anak usia beginilah tangan cepat saja masukkan benda ke dalam mulut. Ini belum lagi anak yang sudah besar dan boleh berdikari pun kena awasi juga.

Mungkin kita sebagai mak merasakan anak tidak akan buat perkara yang diluar jangkaan kita. Tapi, bila nak jadi, siapalah kita untuk sangkalkan. Apa yang penting, kena cepat-cepat bawa ke hospital, kita tak tahu apa akan jadi kalau terlewat.

Inilah yang dikongsikan oleh Puan Abby tentang apa yang berlaku pada anak perempuannya. Dia langsung tidak menyangka ia terjadi pada anaknya yang dianggap hanya keracunan makanan saja. Sebaliknya, lain yang terjadi…

Baca Artikel Menarik Lain Di Sini: Mak Kena ‘Dengki’ Dengan Anak, Ajar Masuk Dapur, Elak Jadi ‘Raja’ Bila Besar

Penyangkut Baju Plastik Patah, Nampak Simple Tapi Bahaya, Peringatan Buat Mak-Mak

Info Lebih Menarik DI SINI

Awasi Anak Masa Bermain

“Tak tahu apa nak cakap. Semogo apa yang berlaku pada anak saya ini menjadi peringat buat semua ibu bapa.

“Pada mulanya saya fikirkan keracunan makanan. Tapi baby tidak cirit birit, cuma muntah setiap kali makan atau minum. Doktor suspect sesuatu yang tidak baik sebab dalam darah sudah ada toksin.

“Baby menangis sepanjang hari tahan senak perut agaknya. Usus pun dah mulai bengkak. Sudah tak minum susu selama 4 hari dan makan pun tak mahu.

“Hasil x ray dan ultrasound, kelihatan 4 biji seperti manik size sebesar manik tudung tu saja. Tapi yang menjadi sangat bahaya apabila biji magnet ini melekat pada dinding laluan tu macam terbelit usus. Boleh menyebabkan usus bocor/ luka.

 

Bagi rawatan seterusnya, baby dalam pengawasan pihak hospital untuk minor surgery pada 27/4/2021 bagi membuang magnet.

Trauma dan fobia sungguh saya dengan benda ini, bukan pada bayi sahaja tapi kalau terjadi pada orang dewasa, perkara sama juga boleh berlaku.

Permainan Anak-anak Sekarang

Inilah permainan budak-budak sekarang. Abangnya yang minta beli. Ya Allah, cuainya saya biarkan anak beli mainan seperti ini. Saya betul-betul menyesal.

IKLAN

Ini benda yang dikeluarkan. Magnet kecil melekat dua biji pada bahagian (a) dan dua biji pada bahagian (b)

Saluran usus telah bocor akibat daripada magnet ini menyepit saluran usus. (Tindakbalas asid perut)

Pembedahan mengambil masa dua jam untuk keluarkan magnet ini. Doktor akan pantau selama 2 hari lagi. Baby Ayfaa juga kena berpuasa lagi..

Sehinggalah waktu Subuh, baby Ayfaa masih boleh bercakap, merengek sakit pada bahagian perut, sampai tidut pun tak boleh berbaring dan hanya duduk.

Sungguh … Sangat pilu hati saya.. tak sanggup tengok semua prosedur, hanya suami yang mengiringi ke bilik bedah. Suami sendiri pun tak tahan, apatah lagi saya.

Buat ahli keluarga dan kawan-kawan, terima kasih bertanya khabar dan tak mampu balas dengan kata-kata.

Sekarang, Ayfaa dalam keadaan baik dan mula sedar.

Jadikan Pengajaran

IKLAN

Harap perkara ini tidak berlaku pada anak-anak kita. Tolong buang jauh-jauh magnet atau sebaraang objek yang berkemungkinan anak akan telan.

Terima kasih yang sudi berjaga-jaga tentang bahaya magnet ini. Tidak mudah untuk lalui, jika tiada kemudahan, anak belum pandai bercakap, nak cari punca pun tak tahu. Tanda-tanda hanya demam dan muntah. Jika lambat bertindak, boleh keracunan darah yang teruk.

Peringatan untuk semua.

MW: Moga ia dijadikan ingatan buat mak-mak. Jangan ambil mudah dan ambil ringan tentang apa permainan yang anak mainkan. Kita tak tahu, kesannya boleh membahayakan mereka.

Sumber: Tabby Cameo Int

Bangkit Wanita Mingguan Wanita
Group khas buat semua wanita B40 dan M40 yang mahu bangkit maju dari kehidupan sekarang menerusi perkongsian tip, promosi kursus anjuran Mingguan Wanita, perkongsian kisah inspirasi wanita. #langkahyakinlakarkejayaan

https://t.me/bangkitwanitaMW

Nak Jadi Usahawan Viral, Ini Tujuh Pilihan Kursus Kemahiran Untuk Wanita B40 & M40

Nak maju jangan tunggu. Peluang pun datang bukan selalu apatah lagi sekarang ini kita sedang lalui kehidupan sukar berbanding dahulu. Daripada asyik termenung dan meratap pilu, elok mengorak langkah mulakan bisnes baru. Sampai bila nak tengok orang lain maju dan kita masih lagi kaku?

IKLAN

Tiada idea, tak ada kemahiran dan arah nak tuju? Mingguan Wanita (MW) sebagai teman setia wanita sedia membantu dan tahu apa yang anda perlu.

Terkini, selepas penganjuran Webinar Bangkit Wanita #bisnesdarirumah, Mingguan Wanita menerusi kempen Bangkit Wanita, membuka pendaftaran kepada kursus latihan praktikal jangka pendek.

Kursus-kursus akan bermula hujung Mei hingga Ogos ini dan kemuncak kepada kempen ini ialah penganjuran Konvensyen Inspirasi CEO Bisnes Viral.

Kursus latihan yang ditawarkan akan berlangsung selama sehari setiap satu dan orang ramai khasnya wanita B40 dan M40 boleh memilih kursus yang diminati.

Apa yang menarik, kursus-kursus ini memang direka khas untuk mereka yang mahu berniaga sebaik tamat latihan asas kemahiran ini.

Sejumlah tujuh kursus asas latihan praktikal dan demo dibuka untuk penyertaan merangkumi sektor makanan, pengurusan, busines kedai online, jahitan dan perkhidmatan.

Antara kursus-kursus asas yang dijangka mampu melahirkan peserta yang berkemahiran dan boleh terus dipraktik dalam perniagaan ialah:

JOM PANDAI BAKERI. BUAT DUIT JUAL KEK DAN ROTI. Dibuka dalam dua pilihan tarikh iaitu pada 12 Jun dan 26 Jun 2021. Peserta akan mengadun dan membakar sendiri adunan agar dapat kenal pasti formula menghasilkan satu adunan sempurna bagi kek dan roti.

( https://toko.ideaktiv.com/product/jom-pandai-bakeri-buat-duit-jual-kek-dan-roti/ )

Cookies Viral Legend. Jual cookies Paling Masyuk! Orang Malaysia meang suka makan. Cookies atau biskut tidak lagi laris hanya menjelang hari raya. Permintaan cookies memang tinggi dan belajar membuat cookies popular atau sedang trending ketika ini merupakan langkah bijak. Kursus diadakan pada dua pilihan tarikh iaitu 10 Julai dan 24 Julai 2021.

( https://toko.ideaktiv.com/product/cookies-viral-legend-jual-cookies-paling-masyuk/ )

Follow kami di :
Facebook Mingguan Wanita
Instagram Mingguan Wanita
Twitter Mingguan Wanita

#bangkitwanita
#langkahyakinlakarkejayaan
#bisnesdarirumah
#mingguanwanita