Kredit Foto: myMetro

Benarlah jodoh di tangan Tuhan, biar seteguh mana pun pendirian kita untuk bertahan, namun jika sudah tertulis jodoh kita hanya sampai di situ sahaja. Apakah daya kita untuk menghalang.

Ramai di antara kita diuji tentang bab jodoh ini. Ada di kalangan kita yang berkahwin awal kemudian bercerai, ada yang usia mencecah 40-an masih belum bertemu pasangan hidup. Ini termasuklah kisah warga emas ini.

Dia hanya 10 hari layari bahtera perkahwinan, warga emas redha ini tetap redha jodoh tak panjang.

Hanya 10 Hari Layari Bahtera Perkahwinan

Langit tidak selalunya cerah. Itulah ungkapan menggambarkan kebahagiaan seorang warga emas yang hanya sempat melayari bahtera perkahwinan selama 10 hari sebelum bercerai, sejak lebih 30 tahun lalu.

Tempoh perkahwinan singkat itu seakan mimpi bagi Wan Ali Wan Abdullah, 78, kerana rumah tangga dibina berakhir dengan perpisahan, namun dia redha jodoh tidak panjang.

Namun, dia bersyukur kerana dikurniakan seorang anak hasil daripada perkahwinan singkat itu.

Baca Juga Di sini:

Berkawan” Dengan Suami Orang Bila Dah Tersuka, Dilamun Cinta, Terus Dikatakan Jodoh!

Ainul Aishah Selamat Bertunang! Jodoh Tiba Lewat, Bersyukur Dikurniakan Bakal Suami Yang Baik

Wanita Mangsa Asid Bertemu Jodoh Ketika Dapatkan Rawatan Di Hospital

Warga Emas Redha Jodoh Tak Panjang

Wan Ali yang turut mengalami masalah pendengaran berkata, selepas bercerai dengan bekas isterinya, anaknya pernah mengajak tinggal bersama di Kuala Lumpur, namun dia menolak kerana tidak mahu menyusahkan anak serta menantunya.

IKLAN

“Sebelum ini pak cik tinggal bersama anak saudara, namun pak cik keluar dari rumah itu sejak tujuh bulan lalu kerana tidak mahu membebankan mereka dan kini tinggal di rumah sewa dengan bayaran RM120 sebulan.

“Pak cik bernasib baik kerana ada pihak sudi membantu menyambung bekalan elektrik dan menyediakan kemudahan enjin air bagi memudahkan rutin harian untuk mandi dan membasuh pakaian,” katanya ketika ditemui di rumahnya di Pengkalan Chepa, di sini, hari ini.

Redha & Anggap Ini Ujian Allah

Menurutnya, dia bergantung kepada bantuan Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) sebanyak RM300 sebulan untuk menampung kehidupan, selain anak yang menetap di Kuala Lumpur mengirimkan wang belanja.

Katanya, ada ketikanya, jiran tetangga menghulurkan makanan kerana memahami pergerakannya agak terbatas.

Lebih menyedihkan, rumah sewa didiami Wan Ali kini dipenuhi dengan sisa plastik, botol dan bekas makanan disebabkan dia tidak mempunyai kudrat untuk melakukan kerja rumah dan hanya mampu mengengsot selepas cedera pada saraf pinggul akibat terjatuh.

“Pak cik tidak tahu apa kesudahan nasib, namun jika ini sudah tertulis perjalanan hidup pak cik seperti ini dengan menghabiskan sisa usia tua seorang diri, pak cik perlu reda dan menganggap ia ujian Allah.

“Alhamdulillah, walaupun mengalami masalah darah tinggi, pak cik masih mampu untuk menguruskan diri sendiri tanpa perlu membebankan orang lain,” katanya.

IKLAN

Orang ramai yang ingin menghulurkan sumbangan boleh menyalurkannya ke akaun Bank Simpanan Nasional (BSN) 03010-41-00020329-0 atas nama Wan Ali Wan Abdullah.

MW: Semoga pak cik ini terus tabah untuk meneruskan kehidupan mendatang.

Sumber: myMetro

JOM SERTAI GRUP TELEGRAM BANGKIT WANITA MW

Kesan pandemik C19, ramai gaji dipotong atau dibuang kerja. Boleh buntu juga sekejap. Namun, ada berita baik untuk para wanita B40 & M40. Mingguan Wanita prihatin dengan nasib menimpa anda dan susulan itu, kami menjemput semua untuk menyertai group Telegram Bangkit Wanita MW sebagai platform untuk mendapatkan info niaga, promosi kursus, tip berbisnes, perkongsian usahawan yang memberi inspirsasi dan lain-lain. Klik link ini untuk menyertainya:  https://t.me/bangkitwanitaMW

Selepas penganjuran Webinar Bangkit Wanita #bisnesdarirumah, Mingguan Wanita menerusi kempen Bangkit Wanita, membuka pendaftaran kepada kursus latihan praktikal jangka pendek.

Kursus-kursus akan bermula hujung Mei hingga Ogos ini dan kemuncak kepada kempen ini ialah penganjuran Konvensyen Inspirasi CEO Bisnes Viral. Kursus latihan yang ditawarkan akan berlangsung selama sehari setiap satu dan orang ramai khasnya wanita B40 dan M40 boleh memilih kursus yang diminati.

Apa yang menarik kursus ini memang direka khas untuk mereka yang mahu berniaga sebaik tamat latihan asas kemahiran ini. Sejumlah tujuh kursus asas latihan praktikal dan demo dibuka untuk penyertaan merangkumi sektor makanan, pengurusan, busines kedai online, jahitan dan perkhidmatan.

IKLAN

Hanya 10 Hari Layari Bahtera Perkahwinan, Warga Emas Redha Jodoh Tak Panjang

Nak Jadi Usahawan Viral, Ini Pilihan Antara Kursus Kemahiran Untuk Wanita B40 & M40

Hanya 10 Hari Layari Bahtera Perkahwinan, Warga Emas Redha Jodoh Tak Panjang

Buat Aneka Kuih Frozen. Confirm sedap, laku keras. Dibuka dalam dua pilihan tarikh iaitu pada 10 Julai dan 24 Jukai 2021. Peserta diberi tunjuk ajur menyediakan beberapa jenis makanan sejuk beku yang laris di pasraan seperti donut, samosa, pizza dan banyak lagi. Sila klik pautan ini untuk pendaftaran  //toko.ideaktiv.com/product/buat-aneka-kuih-frozen-confirm-sedap-laku-keras/

Hanya 10 Hari Layari Bahtera Perkahwinan, Warga Emas Redha Jodoh Tak Panjang

 

Wajib Join, Latihan Penyediaan Makanan. Ambil tahu dos and don’ts pada 25 Mei dan 19 Ogos. Peserta boleh memilih salah satu sesi yang diadakan pada tarikh tersebut. Kursus ini banyak membantu peserta yang terlibat dalam perniagaan makanan mengetahui perkara-perkara yang harus dielakkan semasa menyediakan makanan untuk pelanggan. Sila klik pautan ini untuk pendaftaran //toko.ideaktiv.com/product/wajib-join-latihan-penyediaan-makanan/ 

Follow kami di :
Facebook Mingguan Wanita – https://www.facebook.com/mingguanwanita/
Instagram Mingguan Wanita – https://www.instagram.com/mingguanwanita/
Twitter Mingguan Wanita – https://twitter.com/MingguanWanita
Telegram : https://t.me/bangkitwanitaMW
Youtube : https://www.youtube.com/c/MingguanWanitaOfficial

 

 

 

Lubuk konten tentang inspirasi, rumah tangga dan macam-macam lagi,
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI