Meriah! redONE Bersama Mingguan Wanita, Santuni Anak-Anak Yatim & Asnaf

Bulan Ramadhan adalah masa terbaik untuk memperbanyakkan amalan bersedekah dan mendekati golongan yang kurang bernasib baik. Mengambil inisiatif ini, redONE Foundation mewujudkan satu program yang diberi nama Colours of Ramadhan untuk membantu anak-anak yatim dan asnaf yang kurang berkemampuan.

Menariknya tahun ini, redONE Foundation berkolaborasi bersama Mingguan Wanita untuk menganjurkan Program Colours of Ramadhan menyantuni anak-anak yatim dan asnaf di negeri Johor.

Dua buah rumah kebajikan dipilih dalam program yang berlangsung selama dua hari, iaitu Rumah Anak Yatim Shafar, Johor Bahru dan Rumah Amal Qasih Cahaya Sumayyah, Pontian. Antara aktiviti Colours of Ramadhan yang dilakukan adalah membersihkan dan menghias surau serta mengadakan kelas mengaji Al-Quran.

Meriah! redONE Bersama Mingguan Wanita, Santuni Anak-Anak Yatim & AsnafMeriah! redONE Bersama Mingguan Wanita, Santuni Anak-Anak Yatim & Asnaf

Lan Solo dan Amira Othman antara artis yang turut serta menceriakan program Colours of Ramadhan redONE bersama Mingguan Wanita ke rumah anak-anak yatim di Johor.

 

Tentunya, kehadiran dua artis jemputan iaitu Lan Solo dan Amira Othman menyerikan lagi suasana dan memberi kegembiraan kepada anak-anak ini. Seharian mereka melayan anak-anak ini dengan ceria.

Anak-Anak Yatim Ini Rapat Bagaikan Adik-Beradik

Meriah! redONE Bersama Mingguan Wanita, Santuni Anak-Anak Yatim & Asnaf

Ketua Hal Ehwal Korporat redONE, Megat Ishak yang turut serta dalam program ke rumah-rumah anak yatim dan asnaf ini berkata, “Objektif program Colours of Ramadhan kali ini adalah untuk sama-sama menghayati bulan Ramadhan bersama mereka yang kurang bernasib baik, iaitu anak-anak yatim piatu,”

Jadi kita berbuka puasa dan mengadakan aktiviti dengan mereka, supaya mereka tak rasa tersisih dari masyarakat.” Malah sepanjang bersama anak-anak di Rumah Anak Yatim Shafar, beliau turut kagum dengan anak-anak yatim tersebut.

Saya senang melihatkan keakraban anak-anak yatim ini yang rapat seperti adik-beradik. Mereka juga menyambut kehadiran orang ramai ke rumah mereka dengan tangan terbuka malah boleh bergelak tawa serta melakukan aktiviti bersama-sama,” katanya.

Sementara itu, pengasas Rumah Anak Yatim Shafar, Fauziah Shaik menjelaskan pihaknya tidak berdepan dengan masalah bekalan, namun ada perkara lain yang memerlukan bantuan ramai.

Alhamdulillah, cukup makan. Namun, kami alami kekurangan dari segi bantuan pembelajaran. Terutamanya sukarelawan, guru-guru yang untuk mengajar anak-anak.

IKLAN

Mereka (anak-anak yatim) datang ke sini kebanyakannya sehelai sepinggang. Baju sekolah, yuran PIBG atau pun aktiviti di sekolah, semua kita yang menanggungnya.

Sekiranya ada di luar sana yang ingin bersedekah kepada anak-anak yang kurang bernasib baik, amatlah dialu-alukan.Terutama dari segi sukarelawan untuk mengajar atau membuat aktiviti bermanfaat untuk anak-anak ini mahupun keagamaan,” katanya

Aktiviti Colours of Ramadhan di Rumah Anak Yatim Shafar berakhir untuk hari pertama. Keesokan harinya, krew program Colours of Ramadhan ini akan mengunjungi rumah amal yang lainnya.

Anak-anak Yatim, Asnaf Ini Berhak Tinggal Bersama Keluarga

Meriah! redONE Bersama Mingguan Wanita, Santuni Anak-Anak Yatim & Asnaf

Program Colours of Ramadhan redONE bersama Mingguan Wanita memasuki hari kedua. Pada hari kedua ini, krew program meneruskan lawatan ke Rumah Amal Qaseh Cahaya Sumayyah. Di sini, mereka akan menjalankan misi Colours of Ramadhan dengan anak-anak di bawah naungan rumah amal ini.

Rumah kedua ini lebih unik kerana anak-anak yatim dan asnaf yang ada dikumpulkan di sekitar Pontian. Yang mana, senarai nama mereka diperoleh daripada sekolah, ibu-ibu tunggal dan kemudian dikumpulkan di dalam satu aktiviti.

Menurut pengasasnya, Sarimah Mohamad Lasim, “niat asal saya memang nak ada panti asuhan, rumah kebajikan saya sendiri. Tapi belum ada kemampuan. Saya kalau boleh, tak nak tengok rumah-rumah kebajikan yang mengumpulkan anak-anak yatim atau fakir miskin.

IKLAN

Masyarakat Malaysia ini sebenarnya prihatin, ramai lagi golongan dermawan dan hartawan yang kita boleh ajak bersama-sama untuk membantu mereka, agar dapat membiarkan anak-anak ini tinggal bersama keluarganya.

Kenapa kita tak nak ubah pemikiran mereka bahawa anak-anak ini mesti ada satu keluarga. Mereka berhak untuk mendapat kasih sayang keluarga bukan diasingkan,” jelasnya.

Melihat kepada objektif rumah ini, Megat begitu tertarik malah terharu dengan apa yang diusahakan pengasasnya. “Rumah ini lain daripada yang lain dan objektif mereka ini menunjukkan mereka ini perlu dibantu. Dan ini buat saya terharu. Mereka bukan saja golongan anak-anak yatim tapi ada keluarga yang asnaf,” katanya.

Sejajar dengan program yang berlangsung, pihak redONE Foundation ini juga mengharapkan agar lebih ramai lagi membuka mata untuk memahami akan kesukaran yang dialami anak-anak ini. Malah, sama-sama ringan tulang untuk menghulurkan bantuan kepada mereka. Terutama Ramadhan, kerana inilah masa terbaik untuk memanjangkan amalan bersedekah.

Jika anda ingin menghulurkan bantuan berbentuk wang ringgit kepada kedua-dua buah rumah ini boleh menderma di nombor akaun tertera :

Rumah Anak Yatim Shafar : 551593517469 (MAYBANK)
Atas nama : Pertubuhan Kebajikan Shafar

Rumah Amal Qaseh Cahaya Sumayyah : 01108010029295 (BANK ISLAM)
Atas nama : Cahaya Sumayyah Resources

IKLAN

Meriah! redONE Bersama Mingguan Wanita, Santuni Anak-Anak Yatim & Asnaf

Kekal Berhubung Dengan Yang Tersayang, Lebih Bermakna Dengan Pelan Postpaid Hybrid50U!

Dengan musim pandemik yang melanda membuatkan ramai orang terputus hubungan dengan yang tersayang. Mana taknya, bukan sahaja mereka kena duduk di rumah, malah nak merentas negeri untuk pulang ke kampung halaman pun tak boleh. Kini, hanya panggilan telefon dan Whatsapp sahaja sebagai pengubat rindu.

Namun begitu, tidak semua orang mampu untuk berbuat demikian. Kebanyakannya terikat dengan data dan panggilan yang mempunyai had membuatkan mereka sukar untuk berhubung.

Meriah! redONE Bersama Mingguan Wanita, Santuni Anak-Anak Yatim & Asnaf

Dengan pelan tanpa had, redONE Hybrid50U anda tidak perlu risau kerana biarpun jauh dari yang tersayang, anda akan tetap berasa dekat. Boleh hubungi mereka bila-bila masa yang anda inginkan.

Pelan ini menyediakan data dan panggilan tanpa had ke semua rangkaian. Selain itu, pelan ini turut menawarkan 10GB data berkelajuan tinggi kepada penggunanya. Jangan risau, anda hanya perlu membayar RM50 sahaja sebulan dan menariknya, anda tidak akan terikat dengan kontrak apabila melanggan ke pelan ini.

Jika anda pernah disenarai hitamkan, jangan bimbang. Gunakan pelan ini dengan tenang. Apalagi dengan rangkaian 4G LTE terluas yang ditawarkan. Di kawasan pedalaman pun boleh dapat line!

Dalam memenuhi tanggungjawab sosial korporat (CSR), redONE sentiasa memberikan kemudahan terbaik kepada para pelanggannya. Dengan itu, mereka boleh terus berhubung di media sosial dengan mereka yang jauh di mata, tapi dekat di hati.

Jika berminat untuk melanggan pelan Postpaid Hybrid50U, boleh lawati Kedai Rakan Niaga redONE yang terdekat atau layari redONE.com.my.

Penafian : Program ini dirakamkan pada tahun 2020 sebelum Perintah Kawalan Pergerakan Berkuat Kuasa.

Lubuk konten tentang inspirasi, rumah tangga dan macam-macam lagi,
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI