Untitled design - 2020-05-25T222517.194

Anak masa kecil, macam-macam ragam yang dia buat. Kadang-kadang boleh menguji kesabaran mak-mak. Tak kena gaya, dapatlah secubit dua kat paha anak. Lebih-lebih lagi masa anak berusia dua tahun, dia dah mula panjang akal. Ada sahaja yang dia nak.

Sekali dua, boleh la mak-mak melayan tapi kalau dah banyak kali yang mak rasa itu tak boleh dan dia nak juga, mulalah mak-mak naik angin. Masa usia beginilah, mak-mak kena main peranan dan jangan ikutkan hati yang marah. Kesian anak. Dia tak tahu apa benda pun.

Inilah antara perkongsian daripada Faizatul Iman tentang bagaimana mak-mak kena faham apa yang perlu buat teurtamanya pada anak yang berusai dua tahun

IKLAN


.

Harini ini saya kongsi tentang “Fasa Individuating Anak Umur 2 Tahun” yang saya belajar melalui IbuRose
Apa yang perlu kita expect.
• Anak-anak berusia 2 tahun memang akan tidak mendengar cakap.
• Sering mengatakan NO, atau yang sewaktu dengannya
• Ibu bapa akan menyangkakan anaknya yang dulu baik dan mendengar kata, sudah mula degil
Apa itu fasa individuating?
• Ia adalah fasa yang menegapkan kewujudannya.
Fasa dimana dia mahu menyatakan dia juga punyai hak memilih. Fasa ini perlu dikendalikan dengan baik, jika tidak ianya akan memberi kesan buruk bila anak itu besar nanti
Sampai bila fasa individuating ni?
• Ibu menerangkan bahawa fasa ini boleh jadi sekejap sahaja iaitu hingga anak 3 tahun jika ibu bapa dan orang yang mendidiknya bijak mengendalikan fasa ini dengan baik.

IKLAN

Apa yang kita perlu lakukan?
1. Jangan cepat melebel anak dengan lebel yang tidak elok sebab itu akan membawa kepada identiti diri anak itu dan pada usia 3 tahun, anak itu akan mengambil identiti yang sering diulang terhadap dirinya.
2. Marah berpatutanlah jika perlu sangat. Tapi perlu faham anak pada usia ini belum faham pun jika kita marah.
3. Jika ada benda bahaya ambil sahaja dia dari situ dan tunjukkan benda yang selamat.
4. Jika dia meronta, pegang dan tenangkan anak. Kita perlu tarik nafas dan tenang. Jangan terikut sekali untuk mengamuk. Memang anak pada usia akan menangis bila disekat anginnya.

Jadi, expect that without thinking anak itu degil.
Oh begitu rupanya,
Belajar tarik nafas dan tenang waktu anak meragam ye.

IKLAN

MW: Biasanya mak-mak bila cakap tak boleh, itu jugak la yang anak-anak nak kan. Bila dah tak dengar, mulalah mak naki ‘hantu’, last sekali cepat2 peluk anak kan. Kesian lak.

Sumber Faizatul Iman