Sumber / Sumber Foto :Instagram Dayana Roza

Anak alami masalah sembelit, setiap ibu pasti tidak mahu sesuatu yang buruk terjadi pada anak mereka. Begitu juga dengan pelakon Dayana Roza yang melalui episod cemas apabila anak sulung kesayangan, Astrid Raheeya yang berusia 7 bulan mengalami masalah sembelit.

Anak Alami Masalah Sembelit

Malah menerusi perkongsian sebuah video Dayana juga mencurahkan pengalaman bila anaknya berhadapan  dengan masalah sembelit.

Bila bayinya merengek dan serba tak kena Dayana akui dirinya tertekan dan melalui proses ‘mental breakdown’ .

“Sudah seminggu lebih @astridraheeya poopoo (najis) keras & kadang berdarah. everytime poop mesti dia menangis.

“Dah tukar diet dia ke high fiber fruits & veggies pun sama. hari rabu, lepas habis shooting umi call bgtau astrid still menangis time poop.

“Jadi bawa Atrid pergi hospital untuk check. Memang dah plan kalau tak okay jugak nak tukar susu tapi nak mintak pendapat doktor dulu.

 

Kena Tahan Wad

“Tiba-tiba doktor cakap perut dia dah keras & kena x-ray, bila result keluar rupanya poop astrid dah penuh dan block sampai usus atas.

IKLAN

“DoKTOR cakap kenA tahan wad for blood test, masuk drip DAN flush poop dia. SebenarnyA ada kes yang teruk sampai baby kena operate sebab dah flush pun tak keluar habis.

“Saya terus seram sejuk dengar dan doa harap after flush terus okay.

“Tak nak sampai bedah, tak sanggup.

Hancur Hati Tengok Anak Nangis

“Masa kene injek tangan dia untuk drip tu rasa hancur sangat hati tengok dia nangis.

“Hasil blood test result pulak, memang dah start ada infection and everyday kena inject antibiotic. Pastu astrid allergic pulak dengan antibiotik tu naik merah macam kena gigit pepijat kat badan-badan dia.

“Tapi dah okay lepas tukar ubat. Dalam sehari tak tau la berapa kali Astrid nangis kat hospital, dia trauma nampak nurse masuk, menangis merengek je sbb perut tak selesa kot lepas kena flush. Tidur pun tak cukup mcm kat rumah.

Tak Sangka Sampai Macam Ni

“Tak sangka sembelit utk baby boleh sampai mcm ni. kita org besar ni kalau tak boleh poop minum detox je senang.

IKLAN

“Tapi baby tak boleh, dah la tak boleh cAKAP yANG dia sakit ke tak selesa. Bila anak sakit memang jadi stress, penat tak cukup tidur semua. Memang mental breakdown bila tengok Astrid macam ni.

Thats why mama bawa semua toys favourite dia, walker bagai.

Alhamdulillah Dah Okay

“Alhamdulillah harini Astrid dah nampak okay.

“Hasil flush pun berjaya, banyak poopoo (najis) & tak keras dah.

“Makan tak yah cakap la dia sakit ke tak memang sentiasa berselera.

“Menangis pun dah tak seteruk sebelum-sebelum ni. Kalau dia boring ke apa mama cuba sedaya upaya untuk hiburankan dia.

“Kepada semua yang DM,sorry tak dapat jawab satu-satu. Terima kasih semua yang DM mendoakan kesihatan Astrid,” kongsi Dayana.

Menarik Lagi : Dayana Roza Selamat Lahirkan Bayi Pramatang Sebulan Lalu “Syukur Astrid Raheeya Tiada Sebarang Komplikasi”  

IKLAN

Dayana Roza Sah Bergelar Isteri Usahawan, “Tak Sangka Jodoh Depan Mata, Kahwin Teman Rapat”

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Dayana Roza (@dayanaroza)

Doa Dari Rakan Selebriti “Harap Baby Terus Kuat” 

Rakan-rakan selebriti juga turun mendoakan agar Baby Astrid terus kuat.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Dayana Roza (@dayanaroza)

 Sumber / Sumber Foto :Instagram Dayana Roza

Mingguan Wanita : Semoga Astrid cepat sihat ya & semoga Dayana juga kuat sebagai seorang ibu.

Follow kami di :

Facebook : https://www.facebook.com/mingguanwanita
FB Grup Cerita Mak-mak Hari Ini : https://www.facebook.com/groups/ceritamakmak
Website: https://www.mingguanwanita.my/
Instagram : https://www.instagram.com/mingguanwanita/?hl=en
YouTube: https://www.youtube.com/c/MingguanWanitaOfficial/featured
Twitter: https://twitter.com/mingguanwanita?lang=en
Telegram MW: https://t.me/mingguanwanita
TikTok: https://tiktok.com/@mingguanwanita