ayu raudhah

Kelahiran Laura Zuleykha sememangnya dinanti-nanti oleh pasangan selebriti terkenal Ayu Raudhah serta suami, Zaquan Adha. Anugerah cahaya mata ketiga ini nyata menyerikan lagi kehidupan rumah tangga mereka yang sedia bahagia.

Kata Ayu, di awalnya keadaan sedikit kelam kabut kerana ‘meriahnya’ anak-anak menerima adik baru tetapi lama-kelamaan ia menjadi aktiviti rutin yang harus dilakukan.

Suara riuh-rendah anak-anak menjadi muzik terapi buat pasangan ini. Ayu Raudhah mengakui hidupnya dan suami kosong bila anak-anak tiada di sisi walaupun dalam tempoh waktu yang singkat.

IKLAN

Amalkan Pengambilan Sarang Burung

Penulis mengambil kesempatan mencungkil cerita si comel Laura Zuleykha. Dengan kulit yang putih mulus serta langsung tidak banyak ragam, pasti ada rahsia yang cuba disembunyikan Ayu. Meleret senyuman Ayu apabila ditebak soalan yang sebegitu. Katanya, tidak ada rahsia sangat tentang puteri kesayangannya itu cuma ketika mengandung dahulu, dia ada mengambil sejenis makanan selain mempraktikkan sedikit amalan yang diberi oleh orang tua-tua.

“Waktu disahkan hamil, saya mula mengambil sarang burung sebagai makanan tambahan. Ketika itu, saya belum tahu lagi bayi kami perempuan atau lelaki. Saya amalkan makan sarang burung setiap hari. Ada kalanya rasa macam hendak muntah tetapi bila fikirkan khasiatnya, saya telan juga.

IKLAN

“Suami pula sudah seperti jururawat di rumah. Asyik tanya sahaja sama ada saya sudah makan atau belum sarang burung. Pada masa yang sama, saya amalkan bacaan surah al-Fatihah apabila teringatkan anak-anak.

“Alhamdulillah, setakat ini saya rasa perubahan yang positif. Lasak dan aktif, itu dah memang sifat anak-anak tetapi bonding antara kami sangat kuat. Garang? Rasanya bukan saya garang kot tetapi lebih kepada tegas kerana saya mahu mendidik dan mendisiplinkan anak-anak.

“Suami pula jenis yang fleksibel, sebab itulah anak-anak sangat rapat dengan dia. Tetapi bila sampai masa tidur, dengan sayalah mereka akan datang menghimpit. Saya dan Zaquan memang tidak boleh berenggang dengan anak-anak, mereka harta kami yang paling berharga,”katanya.

Cinta Semakin Kuat

Melihat ahli keluarga yang semakin ramai, Ayu Raudah tidak nafikan kehidupannya dan suami begitu sibuk sehinggakan masa untuk berdua-duaan menjadi amat terhad.

IKLAN

“Ada juga yang bertanya, bila sudah ada anak ramai ni macam mana dengan waktu privasi saya dan suami. Terjejas atau tidak. Sebenarnya, saya tidak suka guna perkataan terjejas sebab anak-anak bukanlah gangguan tetapi anugerah yang sangat berharga buat kami berdua.

“Ketika bersama dengan anak-anak, kami akan gunakan waktu sebaiknya. Bermain, bercerita, melukis dan sebagainya. Saya isi waktu terluang dengan aktiviti yang anak-anak suka, momen ini sangat indah.

“Istilah privasi itu pula biasanya kami praktikkan saat berdua, tidak kiralah di mana-mana sahaja. Pada saya, selagi kuatnya rasa kasih dan sayang, takkan timbul perasaan jemu atau penat untuk bercinta. Tempoh bulan madu bukan di awal perkahwinan tetapi setiap saat yang kita lalui bersama. Sekalipun suami lebih muda usianya tetapi fikirannya matang. Sikap family man, penyayang dan romantik benar-benar membuatkan saya jatuh cinta setiap hari.

“Bercerita tentang perancangan tahun baru, rasanya tak banyak yang berubah. Saya akan beri lebih tumpuan kepada perniagaan pakaian suami dan produk kecantikan saya yang dilakukan secara online.

“Alhamdulillah, sampai ke hari ini sambutan yang diterima sangat menggalakkan. Mungkin kerana harga yang ditawarkan mampu milik selain berkesan kepada pengguna. Hendak ‘ligat’ berlakon kembali, rasanya biar dululah ya,” katanya yang baru sahaja mewujudkan akaun Instagram buat Laura dan penangan follower sangat memberangsangkan.

Penulis/Wartawan Mingguan Wanita: Nazwa Selamat

Lubuk konten tentang inspirasi, rumah tangga dan macam-macam lagi,
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI