Rata-rata semua orang suka makan bendi, malah ia menjadi sayuran yang wajib ada untuk masakan kari. Walau bagaimanapun ada juga yang suka goreng bendi untuk gandingkan dengan hidangan lain.

Namun, yang selalu menjadi masalah bila goreng bendi, mesti akan jadi ‘berlendir’. Terus putus selera nak makan bila jadi macam ini.

Ada pelbagai tip dan petua yang diberikan untuk berlendir bila goreng bendi. Mungkin ada yang menjadi dan ada juga yang tetap sama kejadiannya.

Perkongsian daripada Mohd Romzie ini boleh mak-mak jadikan rujukan terutamanya masak goreng bendi. Walaupun nampak simple tapi rasanya mahuy bertambah nasi nanti.

Paling penting Mohd Romzie siap bagi tip untuk pastikan bendi tidak berlendir dan nampak segar walaupun digoreng.

Baca Artikel Menarik Lain Di Sini: Resipi Ringkas Kerang Rebus Sos Thai, Buat Sendiri Sosnya, Barulah Terangkat!

Resipi Mudah Ayam Singgang Kelate, Bubuh BUDU Dan Lebihkan Bawang Merah, Baru SEDAP

Info Lebih Menarik DI SINI

Goreng Bendi Tak Berlendir – Ini Tipnya

Kali ini, abang kongsikan resipi buat ‘Bendi Goreng Bilis’ yang nampak segar dan tak berlendir.

Ada tipnya bagaimana nak kurangkan lendir bendi bila buat masakan bendi jenis bergoreng macam ni.

Resipi ‘Bendi Goreng Bilis’

IKLAN

Bahan-bahannya:
Bendi
1 keping tauhu putih
Ikan bilis (segenggam)
6 ulas bawang putih
1 biji cili merah
Garam

Cara Membuat:

1. Ini bahan-bahan yang abang telah sediakan.

Segengamikan bilis di cuci bersih.
Tauhu potong dadu.
Bawang putih potong kasar atau diketuk
Cili merah potong serong nipis.

2. 6 TIP Untuk GORENG BENDI Supaya TAK BERLENDIR Semasa Digoreng

a) Basuh bendi dahulu sebelum potong. Untuk kekalkan kesegaran bendi masukkan 1 sudu garam dan rendam sekejap.

b) Toskan dan biarkan kering. Kalau nak cepat, boleh saja keringkan dengan tisu dapur. Jangan di potong lagi bendi tu.

c) Jangan goreng dengan bawang besar untuk elakkan berlendir.

d) Masa nak masukkan bendi dalam kuali baru dipotong. Kalau potong awal buatkan bendi itu berlendir lebih.

e) Masa masukkan bendi dalam kuali, baru dibesarkan api, jadi goreng dalam keadaan api sedikit besar.

f) Jangan dimasukkan sedikit pun air dalam bendi yang di goreng itu sebab bendi tu sendiri akan berlendir. Kalau di tambah air menyebabkan lendir tu makin banyak.

3. Jom kita mulakan memasak. Panas minyak dalam kuali.

IKLAN


4. Masukkan bilis dan goreng sehingga keperangan.

5. Bila ikan bilis dah keperangan masukkan tauhu basah yang dipotong dadu.

6. Apabila tauhu sudah keperangan baru masukkan bawang putih. Tumis sampai bahan-bahan ini garing sedikit. Masa ini masukkan sedikit garam atau perasa. Garam jangan lebih kerana bilis itu dah masin.

IKLAN

7. Masukkan bendi yang dah di potong dan cili merah, baru di besarkan api. Gaul bendi hingga sebati dengan bahan tadi. Terlupa pula abang nak ambil gambar masa masukkan cili merah.

8. Dah siap.

10- Siap dihidang. Nampak bendi tu segarkan.

#DariDapurMR.

MW: Selamat mencuba.

Sumber: Mohd Romzie

Follow kami di :
Facebook Mingguan Wanita
Instagram Mingguan Wanita
Twitter Mingguan Wanita