basic

Kalau perasan, mak ayah selalu terlepas pandang dengan perkara-perkara yang dianggap ‘basic’ dan ‘simple’ serta tiada apa-apa namun sebenarnya ia mampu beri kesan yang besar dan makna yang mendalam pada anak-anak.

Sila jangan ambil remeh perkara yang dianggap ‘simple’ dan basic ni, kerana inilah yang mampu buat anak mendengar kata mak ayah tanpa disedari.

Berikut merupakan perkongsian ilmu oleh Puan Noor Hayati Abdul Hamid yang mak ayah boleh cuba amalkan;

1.Fokus Pada Anak
Pastikan anak anda rasa kehadiran anda.Untuk itu maknanya kena kurangkan intai handphone.Cuba fokus kepada anak kita yang sedang menunggu-nunggu mak dan ayahnya seharian ambil dia dari tadika/taska.

2.Kawal Perasaan
Walaupun kita dalam keadan penat, pastikan ada senyuman dan nampak excited semasa ambil anak.Kalau penat sangat, “ngeteh” dulu, kemudian ambil anak.Sangat penting kawal perasaan kita bila ambil anak.Ibu ayah kena cukup tenaga nak layan pertanyaan dan perkongsian lain dari anak.Banyak yang nak diceritakan.

IKLAN

3.Senyum & Pandang Mata
Semak diri kita.Kita jenis suka cakap No..No..No..? Lain kali sebelum cakap No..Tidak..Jangan..dan sebagainya cuba sebut & gantikan dengan
‘Sayang anak papa/mama..Sayang nak beli ni ya,tapi semalam dah beli.Lain kali kita beli ya..Sambil muka anda senyum..mata pandang anak..duduk eye level.Seolah-olah anda memang expect anak anda akan setuju.

4.Jadi Pendengar Yang Baik
Mak-mak kena beri ruang pada anak.Beri masa untuk anak kita beri pendapat dia.Usah ditunjukkan rasa tidak sabar untuk menunggu dia keluarkan idea atau soalannya.Jadilah pendengar yang baik,bijak dan sabar.

IKLAN

5.Libatkan Diri dengan Anak
Libatkan diri bersama anak untuk siapkan rutin seperti persiapan waktu makan. Contohnya; Pastikan cukup pinggan dan gelas untuk semua.Ada tempat duduk untuk semua.Bayangkan perasaan anak yang tiba-tiba sedar tiada pinggan untuknya .Perasaan anak mudah terguris.

6.Hormati Pilihan Anak
Hormat anak untuk pilih pakaian yang dia suka, makanan kegemarannya, warna,permainan yang dia suka.Sambil berbincang-bincang mengenainya untuk galakkan dia berbincang dan lahirkan ideanya sendiri.

IKLAN

7.Jaga Ketenangan Dalam Rumah
Jiwa  dan rumah yang tenang banyak mempengaruhi tingkahlaku kita sebagai ibu bapa dan seterusnya anak.Anak-anak lebih senang untuk ‘mendengar kata ibu ayahnya’ jika panduan itu jelas. Jelas tentang apa yang kita nak mereka bantu.

Bandingkan ayat-ayat ini…
“Berapa kali dah mak cakap bawa pinggan ni ke dapur?’
“Sayang…pinggan ni macammana… sambil angguk dan senyum..kening angkat sikit…”

ANAK AKAN LEBIH SENANG MENDENGAR KATA KITA SEKIRANYA DIA DAPAT BELAJAR DARI KITA …maksud empati….faham…makna sayang….

Sumber: Noor Hayati Abdul Hamid

Lubuk konten tentang inspirasi, rumah tangga dan macam-macam lagi,
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI