adik beradik bonding makan 1 dulang

Makan satu dulang ini sunnah yang diajarkan rasulullah SAW. Masih adakah keluarga yang praktikkan. Cara didikan menerusi gaya makan rasulullah ini dapat mewujudkan ‘bonding’ yang kuat antara adik beradik.

Inilah yang dipraktikkan oleh bapa anak 4 semasa menikmati hidangan bersama ahli keluarganya. Sebenarnya mereka makan berenam termasuklah isteri. Nak tahu apa rahsia ‘bonding’ di sebalik makan satu talam ini, baca perkongsian Ahmad Affzan Bin Abdullah.

Amalan Makan Dalam Dulang Bermula Di United Kingdom

Anak aku taklah ramai sangat, 4 orang saja. Tapi macam mana pun makan dalam dulang ini hampir pasti dibuat setiap kali makan.

Jarang-jarang aku makan asing, melainkan bila ada yang sakit, tak nak menyebarkan kuman. Kalau tidak, beginilah kami makan hari-hari.

Aku mulakan amalan makan dalam dulang ini sejak di UK lagi. Ketika itu kami baru bertiga. Sekarang dah berenam, alhamdulillah masih boleh sendal lagi. Muat juga makan ramai-ramai.”

Kau pernah baca saranan seorang artis yang kata suami isteri kalau gaduh pun jangan tidur asing-asing?

Samalah juga macam makan dalam dulang.

Ia merapatkan hubungan yang kadang-kadang ada terusik perasaan atau terkedu.

IKLAN

Anak-anak kadang-kadang tengah merajuk. Namun bila panggil makan, hilang merajuknya sebab perut pun dah lapar. Mau tak mau, kena makan sama-sama juga. Akhirnya senyum pun terukir.

Makan dalam dulang juga menggalakkan sikap bertolak ansur dan berlebih kurang. Kau tau bahagian nasi depan mata kau. Sama ada kau nak tolak pada orang keliling atau kau nak kaut lebih banyak.

Ini kau belajar waktu makan. Kalau nampak orang sebelah macam lapar lebih, kau tolaklah nasi sikit pada dia. Kalau ada yang susah nak habis, kau tolong habiskan.

Perkara mudah tapi banyak yang kau boleh guna dalam interaksi sesama manusia.

IKLAN

Magiknya ‘Bonding’ Makan 1 Dulang, Adik-Beradik Tengah Merajuk Pun Boleh Hilang Sentap

Tak Adalah Mata Ke TV

Bila makan ramai-ramai, macam-macam benda kau boleh bincang bersama. Waktu inilah kau boleh selitkan pelajaran dalam hidup pada anak-anak. Bagaimana menghargai rezeki, hidup muafakat dan lain-lain.

Tak adalah mata masing-masing ke TV waktu makan, atau buat hal sendiri. Kau nak tegur pun susah.

Inilah juga waktu “bonding” antara kau dengan anak-anak dan isteri. Anak-anak akan bercerita tentang aktiviti seharian mereka. Isteri pun ada gossip terkini. Kau pula buat lawak sikit-sikit lalu masing-masing tergelak.”

IKLAN

Sedar tak sedar, habis satu dulang kau kerjakan. Perut kenyang, hati pun gembira.

Selain dari jimat lauk, pinggan pun tak payah basuh banyak-banyak. Sekali makan, basuh dulang itu sajalah. Ini kalau masing-masing makan tak sama timing, letih nak mengemas.

Yang Kata Tak Hygenic Tu Fahamkan Ini

Ada juga orang kata kotorlah, tak hygienic. Yalah, kalau kau tak basuh tangan, kotorlah jadinya. Kau kena pastikanlah semua jaga kebersihan, potong kuku, gosok gigi. Yang sakit, kita bagi makan asing. Insya-Allah selamat semua tak sakit perut.”

Aku cadangkan kalau ada masa, bolehlah cuba makan sama-sama dalam dulang. Banyak kebaikannya untuk kehidupan kau sekeluarga.

Selagi badan masing-masing masih muat nak duduk keliling tu, Insya-Allah aku akan teruskan amalan begini.

Mudah-mudahan dari aktiviti makan pun Tuhan turunkan rahmat dan ketenangan pada keluarga kita.

Sumber/Foto : Facebook Ahmad Affzan Abdullah

Lubuk konten tentang inspirasi, rumah tangga dan macam-macam lagi,
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI