Sungguh pantas masa berlalu, tanpa disedari kita telah memasuki 10 malam terakhir di bulan Ramadan. Hari-hari yang penuh keberkatan, dijanjikan malam Lailatul Qadar yang mana ganjaran dalam melakukan amalan seperti 1000 bulan.Jika tidak berkesempatan untuk konsisten melakukan amalan yang agak sukar seperti bangun solat malam, berzikir sepanjang malam dan sebagainya, boleh kita lakukan 5 amalan mudah ini yang pasti mampu dilakukan di 10 malam terakhir Ramadan.

Untuk faham lebih lanjut, baca perkongsian daripada Puan Aisyah Shahid ini;

Rasulullah SAW bersabda,

Carilah malam al-Qadar pada sepuluh malam terakhir pada malam yang ganjil. [Riwayat Ahmad]

Apakah 5 amalan yang kita pasti mampu lakukan setiap malam sepanjang 10 malam ini tanpa gagal?

Kita start dengan yang paling mudah okay.

1. Baca Surah al-Ikhlas 3X

Masa diperlukan: 1 minit

Ganjaran: Demi Dzat yang jiwaku berada di tanganNya, sesungguhnya surat itu (al-Ikhlas) sebanding dengan sepertiga al Qur`an.

[Hadis riwayat Imam al-Bukhari (5013)]

2. Baca Surah al-Kafirun 4X

Masa diperlukan: 2 minit

Ganjaran: Sesiapa yang membaca Surah Al-Khafirun, maka bandingannya seperti membaca seperempat Al-Qur’an, disamping terlepas dari syirik, terjauh dari godaan syaitan dan terlepas dari peristiwa yang mengejutkan. [Tarmizi]

3. Berzikir kalimah Lā`ilāha`illāLlāh 100X

Masa diperlukan: 5 minit

Ganjaran: …jika sekiranya segala langit dan bumi dan siapa yang ada padanya dan apa-apa yang ada di antaranya dan apa-apa yang ada di bawahnya diletakkan di sebelah dacing dan kalimah Lailaha illallah di sebelah yang lain, maka dacing kalimah (Lailaha illAllah) itulah yang lebih berat.

[Hadith riwayat Al-Imam At-Thabrani]

4. Tasbih, Tahmid & Takbir 100X

Masa diperlukan: 15 minit

Ganjaran: Ucapan yang paling Allah sukai itu adalah empat : Subhanallah, al-Hamdulillah, Laa Ilaaha Illa Allah, Allahu Akbar. Tidak ada bahaya darimanapun kamu mulai.

(HR. Muslim)

IKLAN

5. Bersedekah

Masa diperlukan: 4 minit

Kos: Sesuai kemampuan

Ganjaran: Bandingan (derma) orang-orang yang membelanjakan hartanya pada jalan Allah, ialah sama seperti sebiji benih yang tumbuh menerbitkan tujuh tangkai tiap-tiap tangkai itu pula mengandungi seratus biji…2:261

Jadi bila kita kira semula, tak sampai 30 minit pun untuk kita selesaikan kelima-lima aktiviti yang kita senaraikan diatas.

Bayangkan kalau kita amalkan setiap malam tanpa gagal. Ada satu malam tu, Allah izinkan kita beramal kemudian dilipatgandakan ganjarannya seperti 1000 bulan.

Mudah-mudah je nak dapat ganjaran seumpama melakukan ibadat tersebut selama 83 tahun tau.

Akhirat ni mudah nak dapat tapi susah nak faham.
Dunia ni susah nak dapat tapi mudah nak faham.

Moga Allah beri kefahaman pada kita semua.

Baca Lagi Di Sini:
Magisnya Kuasa Doa, Tukar Cara Kita Berdoa Ikut 6 Formula Ini Mampu Ubah Kehidupan Lebih Baik!

IKLAN

6 Perkataan Ini Merupakan Doa Istimewa, Ulanglah Sebanyak Mungkin Pada 10 Hari Terakhir Ramadan

MW: Semoga perkongsian ini bermanfaat. Sama-samalah kita merebut ganjaran dengan melipat gandakan lagi amalan-amalan mudah yang pasti boleh dilalukan di 10 malam terakhir bulan Ramadan ini.

Sumber: Aisyah Shahid

JOM SERTAI GRUP TELEGRAM BANGKIT WANITA MW

Kesan pandemik C19, ramai gaji dipotong atau dibuang kerja. Boleh buntu juga sekejap. Namun, ada berita baik untuk para wanita B40 & M40. Mingguan Wanita prihatin dengan nasib menimpa anda dan susulan itu, kami menjemput semua untuk menyertai group Telegram Bangkit Wanita MW sebagai platform untuk mendapatkan info niaga, promosi kursus, tip berbisnes, perkongsian usahawan yang memberi inspirasi dan lain-lain.

Klik link ini untuk menyertainya: https://t.me/bangkitwanitaMW

Selepas penganjuran Webinar Bangkit Wanita #bisnesdarirumah, Mingguan Wanita menerusi kempen Bangkit Wanita, membuka pendaftaran kepada kursus latihan praktikal jangka pendek.

Kursus-kursus akan bermula hujung Mei hingga Ogos ini dan kemuncak kepada kempen ini ialah penganjuran Konvensyen Inspirasi CEO Bisnes Viral.Kursus latihan yang ditawarkan akan berlangsung selama sehari setiap satu dan orang ramai khasnya wanita B40 dan M40 boleh memilih kursus yang diminati.

Apa yang menarik, kursus-kursus ini memang direka khas untuk mereka yang mahu berniaga sebaik tamat latihan asas kemahiran ini.Sejumlah tujuh kursus asas latihan praktikal dan demo dibuka untuk penyertaan merangkumi sektor makanan, pengurusan, busines kedai online, jahitan dan perkhidmatan.

IKLAN

Nak Jadi Usahawan Viral, Ini Pilihan Antara Kursus Kemahiran Untuk Wanita B40 & M40

JOM PANDAI BAKERI. BUAT DUIT JUAL KEK DAN ROTI
Dibuka dalam dua pilihan tarikh iaitu pada 12 Jun dan 26 Jun 2021. Peserta akan mengadun dan membakar sendiri adunan agar dapat kenal pasti formula menghasilkan satu adunan sempurna bagi kek dan roti. ( https://toko.ideaktiv.com/product/jom-pandai-bakeri-buat-duit-jual-kek-dan-roti/ )

JOM JAHIT BAJU KURUNG. BUAT DUIT JAHIT DI RUMAH
Orang kata kalau pandai jahit baju kurung, maka nak jahit pelbagai jenis baju lain akan jadi lebih mudah. Kursus dijalankan dalam dua pilihan tarikh iaitu 12 Jun dan 26 Jun 2021 ( https://toko.ideaktiv.com/product/jom-jahit-baju-kurung-buat-duit-jahit-di-rumah/ )

Mingguan Wanita juga boleh diikuti di

YouTube : https://www.youtube.com/c/MingguanWanitaOfficial

Telegram: https://t.me/bangkitwanitaMW

Twitter: https://twitter.com/mingguanwanita

Instagram: https://www.instagram.com/mingguanwanita

#bangkitwanita
#langkahyakinlakarkejayaan
#bisnesdarirumah
#mingguanwanita