percutian

Kalau selalu bawa anak-anak pergi bercuti dalam negara, sesekali teringin juga gembirakan hati mereka dengan membawa bercuti ke luar negara. Namun jika tidak pernah mempunyai pengalaman ini dan pertama kali ingin membawa anak-anak bercuti ke luar negara pastinya timbul rasa gusar dihati.Tertanya-tanya bagaimana cara dan perkara yang perlu dilakukan untuk realisasikan hasrat ini.

Ikut perkongsian tips ini;

1.Destinasi

Jika pertama kali ke luar negara, seeloknya pilih destinasi yang berhampiran dahulu, seperti negara Asia Indonesia, Singapura, Thailand. Bukan apa, ia bagi mengumpul pengalaman dahulu, jika sudah mahir selok belok ke luar negara baru ke destinasi yang jauh-jauh seperti Eropah.

16 Tips Penting Sebagai Panduan, Terutama Buat Yang Pertama Kali Nak Bercuti Ke Luar Negara!

2.Tempah Tiket Penerbangan & Hotel

Seeloknya tempah awal untuk tiket penerbangan, 6 bulan awal dari tarikh cadangan pada masa itu harga lebih jauh lebih rendah. Banyakkan survey dan bandingkan tiket penerbangan di website yang menawarkan harga lebih murah seperti Expedia, skyscanner, Kayak.com, Cheapflights dan sebagainya.Beli tiket pesawat ketika promosi untuk mendapatkan tambang penerbangan yang murah bagi menjimatkan lagi perbelanjaan.

Penginapan hotel seeloknya sebulan atau 2 minggu sebelum. Pilih hotel yang berhampiran dengan city center supaya anda mudah untuk akses kemudahan bandar. boleh buat pemilihan penginapan melalui website seperti Trivago, Traveloka, Airbnb dan sebagainya.

Fahamkan terma dan syarat terlebih dahulu sebelum membuat sebarang tempahan hotel. Paling penting tarikh dan tempat yang hendak di tuju untuk mengelakkan kerugian dan ada charge tersembunyi.

3.Perbaharui Passport

Pastikan sebelum ingin ke luar negara anda dan anak-anak mempunyai PASSPORT yang masih sah tempoh dan sah 6 bulan dari tarikh perjalanan.Tanpa ‘alat kuasa’ ini anda tak akan dapat memulakan perjalanan ke luar negara.Jika tiada, terus ke pejabat Imigresen proses menyiapkan passport hanya ambil tempoh satu jam sahaja!

Buat beberapa salinan paspot, dan tinggalkan satu salinan paspot dan itinerary perjalanan anda pada waris terdekat sebagai persediaan jika berlaku kes kecemasan ketika berada di luar negara.

IKLAN

16 Tips Penting Sebagai Panduan, Terutama Buat Yang Pertama Kali Nak Bercuti Ke Luar Negara!

4.Periksa Negara yang Anda Lawati Perlu Visa atau Tidak

Perkara ini sangat penting kerana ada sesetengah negara memerlukan visa bagi rakyat Malaysia. Antara negara yang memerlukan visa ialah China,Australia, Arab Saudi, Amerika, India, Mesir dan banyak lagi. Pastikan anda tahu proses permohonan visa dari setiap negara berbeza dan kadangkala mengambil dua hari atau seminggu.Buat permohonan secara online sahaja dan hantar dokumen berkenaan ke kedutaan yang terlibat.

5.Sediakan Bajet Kewangan yang Secukupnya

Senaraikan bajet untuk bayaran penginapan, tiket masuk tempat lawatan, makan, pengangkutan, urusan kecemasan dan sebagainya. Juga pastikan duit didalam akaun bank tersedia sekiranya anda kehilangan wang cash ditangan.

16 Tips Penting Sebagai Panduan, Terutama Buat Yang Pertama Kali Nak Bercuti Ke Luar Negara!

6.Sediakan Pakaian yang Sesuai Dengan Cuaca Destinasi

Jika bercuti di musim sejuk pastikan mesti ada sekurang-kurangnya sepasang baju thermal, sepasang sarung tangan, sepasang stokin bulu kambing, sehelai muffler, sehelai baju sejuk atau sweater, sehelai winter coat dan sehelai baju hujan.Namun jika bercuti dinegara Asia sahaja, memadai membawa baju biasa yang mencukupi.

7.Suntikan Vaksin

Sesetengah negara perlu suntikan vaksin seperti Hepatitis A, Hepatitis B dan Typhoid seperti Arab Saudi. Sebelum berlepas pergi, buat semakan terlebih dahulu di negara tersebut sama ada perlu suntikan vaksin ataupun tidak.

IKLAN

8.Tukar Duit atau Matawang Asing Sebelum Berlepas

Adalah dinasihatkan tukar duit seminggu sebelum berlepas dan jangan tukar duit di lapangan terbang kerana tukaran mata wang disitu lebih mahal.Selalu check harga matawang negara yang ingin pergi, kalau rasa berpatutan dan murah, baik cepat-cepat pergi ke pengurup wang berlesen.

16 Tips Penting Sebagai Panduan, Terutama Buat Yang Pertama Kali Nak Bercuti Ke Luar Negara!

9.Aktifkan Kad Debit atau Kad Kredit

Hubungi pihak bank untuk mengaktifkan penggunaan kad kredit atau kad debit di luar negara.Kad ATM boleh juga digunakan untuk mengeluarkan wang tunai ketika berada diluar negara. Tetapi sila semak dahulu dengan pihak bank anda samada Kad ATM anda boleh atau tidak untuk mengeluarkan wang tunai ketika berada diluar negara.

10.Beli Travel Insurans

Beli insurans kembara (Travel Insurans), jangan berkira untuk melabur RM80 untuk insurans kembara, ini sangat penting dan berguna terutamanya jika berlaku kes kecemasan seperti kemalangan jalan raya ketika berada di luar negara.

11.Install Apps Yang Sesuai

Sediakan buku panduan travel ataupun muat turun aplikasi panduan travel yang mengandungi semua maklumat destinasi yang ingin dituju.
Kamus Online, komunikasi asas di tempat yang dituju.Ia penting terutamanya negara yang tidak mahir menggunakan Bahasa Inggeris.

12.Travel Adapter

Bawa travel adapter, kerana plug yang terdapat di lain-lain negara kebanyakkannya tidak sama dengan Malaysia, jadi amat penting untuk membawa travel adapter bersama.

IKLAN

16 Tips Penting Sebagai Panduan, Terutama Buat Yang Pertama Kali Nak Bercuti Ke Luar Negara!

13.Bawa Bekalan Alas Perut

Bawa sedikit makanan ringan seperti roti, biskut dan snack. Sesetengah destinasi jarak antara lapangan terbang ke pusat bandar sangat jauh, paling tidak sebelum tiba ke tempat penginapan anda ada bekalan makanan untuk buat alas perut.Sediakan sepasang pakaian untuk di bawa dalam hand luggage.

14. Cetak Semua e-Tiket Jika Beli Secara Online

Kebanyakan servis penerbangan, hotel, pengangkutan atau tiket lawatan sekarang memudahkan pelanggan untuk menyimpan e-tiket didalam telefon bimbit. Jangan ambil mudah, apa akan terjadi tiba-tiba sahaja telefon anda rosak atau hilang ? Ambil inisiatif untuk mencetak sahaja e-tiket anda bagi penerbangan pergi dan balik, dan simpan.

Malah untuk elak dari beratur panjang, beli tiket masuk awal secara online juga dapat membantu menjimatkan masa semasa travel nanti.

15.Simpan Nombor Telefon Kedutaan Malaysia Di Negara Yang Anda Kunjungi

Sangat berguna sekiranya berlaku perkara yang tidak diingini seperti kehilangan passport atau kemalangan. Pihak kedutaan boleh membantu anda sekeluarga.

16.Semak Status Perjalanan Dengan Imigresen

Apa-apa pun sebelum melakukan proses diatas, Jangan lupa semak dahulu STATUS PERJALANAN. Walaupun sudah mempunyai passport tapi boleh terjadi bila sampai di kaunter pemeriksaan imigresen anda ditahan gara-gara tanggungan pinjaman bank mahupun PTPTN. Jadi lebih baik anda semak status diri terlebih dahulu.

Semoga bermanfaat!

Sumber: Wanista & zaid traveler

Lubuk konten tentang inspirasi, rumah tangga dan macam-macam lagi,
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI