tip suri rumah

Alhamdulillah, bersyukurlah kaum mak-mak yang mendapat peluang menjadi suri rumah mendidik anak-anak dan menguruskan rumah tangga untuk tahun 2018.

Namun jangan lupa semak balik adakah azam tahun ini sudah tercapai dan hasilnya lebih baik daripada tahun sebelumnya.

Jika sudah tercapai, jom meneruskan langkah ke depan dengan azam yang lebih manis demi menjemput bahagia dalam hubungan keluarga untuk tahun akan datang daripada tip Puan Ainun Mardhiah ini.

TIP SURI RUMAH TANGGA MENGHADAPI 2023

Bismillah.
Beberapa hari lagi 2022 akan tiba.
Persediaan kita bagaimana?

Mukminah solehah yang serius membuat persiapan untuk akhiratnya akan memandang masa itu sebagai perkara yang berat dalam hidupnya. Orang-orang soleh sangat menitikberatkan tentang perihal masa. Mereka menyusun hidup agar masa terisi dengan baik.

TIP 1 : APA IMPIAN ANDA PADA TAHUN 2023?

+Tulis sahaja di dalam planner, diari atau buku catatan. Jangan malu. Jangan rasa itu poyo. “Alah, asyik tulis je.. buatnya idok.” Buang pemikiran negatif sebegini. Tulis, tulis dan tulis. Bukankah impian itu suatu doa?

+ Buat impian kita untuk rumah tangga. Contoh : Pengurusan baju yang lebih cemerlang. Baju bersangkut, tak buat gunung berapi dah. (Contoh)

IKLAN

+ Impian kita untuk anak-anak. Nak didik anak mengaji lepas maghrib. Setengah jam sahaja setiap hari. Sikit-sikit lama-lama jadi bukit, kan? Kalau konsisten insyaAllah anak boleh khatam membaca Al-Quran dengan kita sendiri. Wah bestnya!

+ Impian dalam hubungan rumah tangga : Azam tak nak jadi terlalu garang dah, azam nak jadi ibu yang lembut tapi tegas. Azam nak jadi isteri yang lembut melayan suami. Best friend forever gitu.

Kesimpulannya : Tulis, tulis dan tulis. Anda akan tersenyum bila semua azam itu berjaya dilaksanakan nanti InsyaAllah.

TIP 2 : APA KEKUATAN UNTUK KITA LAKSANAKAN AZAM TU?

Senaraikan apa amalan harian yang kita nak buat supaya kita kuat dalam mujahadah melaksanakan amanah.

IKLAN

Dalam buku “Kucium Haruman Syurga” saya ada masukkan amalan-amalan yang kalau kita gagahkan diri untuk laksanakan, insyaAllah kita akan dapat kekuatan.

? Qiamullail
? Baca Al-Quran
? Tadabbur Isi Al-Quran
? Istighfar setiap hari wajib!
? Tambah ilmu dengan membaca. Buku “Asam Garam Rumahtangga Nabi” bagus sangat untuk kita baca. Cuba fahami bagaimana Nabi dan para isteri Baginda mengurus emosi..So sweet!

TIP 3 : DETAILKAN SEDIKIT SEMUA AZAM DAN IMPIAN TADI.

Contoh, kita tahu untuk kita dan anak-anak terpimpin dalam hidup, penting sangat kita didik mereka SOLAT dan Al-Quran. Tiada kompromi. Inilah kekuatan diri seorang muslim.

IKLAN

Detailkan lagi strategi macamana kita nak didik mereka solat? Apa video ceramah yang kita nak rujuk? Macamana nak bagi mereka suka solat? Kalau letih dah ajak tapi mereka taknak juga, apa lagi yang boleh kita buat?

Al-Quran pula : Jika anak usianya 6 tahun sudah boleh mula ajarkan Iqra’ atau apa sahaja teknik. Tak perlu garang-garang. Tenang sahaja. Kenalkan dia kepada huruf. Bagi dia suka mengaji dengan kita. Buku “Score My Tajwid” pun bagus untuk bantu dia suka Tajwid.

Anak sekolah rendah sudah boleh didik dengan disiplin. Bukan terlalu garang ya. Terangkan apa bestnya mengaji? Nanti hati tenang.. Allah sayang. Dia pun akan rasa seronok bila kita konsisten ajar mengaji setiap hari InsyaAllah.

Hanya perkongsian ringkas sebagai lontaran buah fikir untuk kita menghadapi tahun hadapan.

Kalau dalam bab pengurusan syarikat kita sudah siapkan roadmap untuk 10 tahun. Apatah lagilah RUMAH TANGGA. Keluarga kita ibarat kerajaan kecil kita. Ia perlu dirancang dan diurus dengan baik. Usaha sehabis daya. Tunduk dengan percaturan Yang Maha Esa.

Selamat merancang!