‘Suami Tanggung, Isteri Simpan’ Orang Perempuan Hadam 7 Tip Kewangan Tenang Ini

Memahamkan bab kewangan ini, kadang dah beranak pinak pun masih ‘failed’. Sebab itulah, ada saja terbocor sana, terbocor sini.

Pernah dengarkan konsep ‘Suami Tanggung, Isteri Simpan’. Haa.. itu baru salah satu antara 6 tip kewangan yang disarankan Puan Ain Hassan. Selebihnya sila hadamkan dengan tenang ya mak ayah.

6 Tip Kewangan Untuk Orang Perempuan

1. Masa berkawan/bertunang boleh dah tanya atau minta berapa nafkah kewangan bila kahwin nanti. Sebab apa? Sebab bila dah kawin, yang faham akan bagi la walau sebulan RM50. Itu je mampu kan. Asalkan perempuan redha dan faham keadaan. Ini tidak yang gaji beribu riban buat dek je kat bini pasal nafkah.

2. Orang perempuan jangan sesekali terlalu mudah setuju untuk buat sebarang personal loan bagi memenuhi keinginan suami. Contohnya nak berniaga, nak tukar kereta baru, nak travel. Buat kira-kira dulu. Jangan main ok je. Tau la ko sayang laki.

3. Bagus juga orang perempuan ni jadi Menteri Kewangan dalam rumahtangga. Banyak haihh klien-klien aku duit di control isteri. Benda baik kot. Yang ko dok fikir2 bini queen control tu dah kenapa? Negatif sangat. Tapi tengok keadaan gak, kalau dah bini ko tu boros elok la suami control duit.

IKLAN

4. Tetapkan short term goals & long term goals dalam kewangan keluarga secara bersama. Jangan ada sikap mengurus duit masing-masing. Bila kahwin nak bersama-sama bila urusan duit mulalah masing-masing pentingkan diri sendiri.

 

‘Suami Tanggung, Isteri Simpan’ Orang Perempuan Hadam 7 Tip Kewangan Tenang Ini

IKLAN

 

5. Kau tau tak konsep “suami tanggung & isteri simpan”? Ok sila amalkan. Bila duit tabung dah banyak, teringin nak pi travel bukan bini je pi… Pi satu keluarga. Nak pi haji pi berdua. Rukun harmoni rumahtangga tu. Sweet ja.

6. Hari ni ramai para wanita terlalu manjakan suami. Mewahkan suami dengan wang. Sehingga suami tu malas dan dah terbiasa dengan kebiasaan. Bila diuji dengan masalah kewangan, start la meroyan.

IKLAN

Plan weh plan! Belajar la menyayangi suami seadanya. Hormat dan tahu haknya. Bukan membabi buta ja.

Aku bebel-bebel ni bukan apa. Dah banyak isu-isu sekeliling aku perati ja. Kesian kau wanita. Jadilah wanita yang bijak. Bukan wanita yang bodoh dalam kebijakan.

Sumber/Foto : Ain Hassan

Makluman : Artikel yang diterbitkan ini telah mendapat keizinan daripada penulis asal.