anak rapat dengan nenek

Patutlah ada sesetengah anak rapat dengan nenek, ya! Haaaa… bukan semua orang mampu mencipta hubungan rapat dengan ahli keluarga selepas berkahwin. Tetapi agak pelik jika ibu bapa sendiri cuba jarakkan hubungan antara cucu dan nenek terus terjalin.

Jom semak rahsia positif yang bakal anak dapat hasil daripada ‘kamcing’ dengan neneknya.

1. Soal dera

Kita pukul anak mungkin niat nak mengajar, tetapi mampu ke terima hakikat ‘orang asing’ pukul anak untuk mendidik? Banyak yang kata ok, tapi saat berdepan memang ‘naik minyak’ juga ya. Mungkin ada yang sanggup berhenti kerja demi fokus anak-anak. Namun jika nenek dan atuk yang sanggup jaga anak untuk isi masa lapang, itu kira bonus. Jangan pula paksa, kalau dia memang seronok jaga teruskan saja.

2. Nasihat penuh kasih sayang

Sesekali anak akan buat silap, dengan orang lain belum tentu ditegur dengan cara yang betul. Tetapi kasih nenek, tegurnya tetap ‘makan dalam’ walau dalam nada yang lembut. Ini sebabnya cucu cepat turut perintah kalau nenek mula bersuara.

3. Dapat semangat lebih

Selalu berdepan dengan tekanan hidup atau mungkin emosi terganggu dek kerja yang tidak pernah habis? Cuba sesekali balik kampung jumpa mak ayah. Anak-anak lagi suka, dengan hirup udara yang segar dan jamu menu klasik. Cukup memukau, ok! Percayalah nenek akan ada cara paling berkesan untuk tingkatkan semangat baru. Dengar cerita dulu-dulu dari mulut nenek pun boleh buat hati kita senang. Ya, tak? Cuba dekatkan jiwa anak dengan neneknya.

4. Hadiah istimewa

Setiap hari anda berdepan dengan kesibukan urusan kerja. Tiada ruang untuk fikir soal keseronokan luang masa bersama mak. Tetapi dalam situasi ini, cucu mampu petik keadaan jadi lebih gembira. Tetiba si kecil anda yang mampu ingatkan soal hadiah buat neneknya. Sesekali dapat, nenek akan rasa lebih dihargai. Betul atau tidak, bila tengok anak nama nenek atau opahnya, anda mesti rasa terus ingat apa penat lelah mereka, kan?

IKLAN

5. Pemikiran bijak

Sejauh mana anda dalam dunia jaga anak, luas lagi pengalaman seorang nenek jaga cucu. Jadi janganlah sesekali cari salah nenek kalau pun cara anda berbeza. Anak yang lebih rapat dengan neneknya, mampu berfikir luar biasa daripada anak lain. Sebab hari-hari nenek dan atuknya ajar sesuatu yang baru dengan penuh kasih.

6. Cerita dulu-dulu penuh pengajaran

Koleksi cerita yang disampaikan nenek tentang masa kecil orang tua anda akan membuat cucu kenal sisi lain mereka. Nenek akan ajar sikap memaafkan dan menyayangi makhluk lain. Eh, banyak juga aura nenek ya!

7. Tak boleh marah lebih

Anda marah, neneknya ‘back up’. Kira ok juga, tidaklah anda bertindak luar biasa sampai sanggup pukul si anak di luar kawalan. Boleh jadi kes dera kalau emosi terlalu tidak stabil.

IKLAN

8. Dapat hadiah ‘rare’

Barang-barang koleksinya dulu, mungkin sekelip mata akan jadi hak milik cucu. Bukan ajar curi peluang tetapi kalau nenek pindahkan sesuatu hak milik, itu dikira rezeki cucu.

9. Makanan sedap

Tentu saja makanan yang djamu untuk cucu lebih berkhasiat dan sedap. Silap-silap, anak lebih suka sajian nenek darida air tangan anda. Tapi jangan cemburu, kasih tetap sama. Cuma manjanya mungkin lebih kepada nenek. Bagilah peluang nenek berkasih sayang dengan cucu, bukan selalu.

10. Ukhuwah terjalin

Setiap kali ada salah faham dengan mak sendiri, kadang si kecil yang mampu jernihkan hubungan. Mana mungkin anda sanggup bermusuh dengan keluarga sendiri. Cucu yang rapat dengan nenek itu, dikira satu anugerah untuk rapatkan silaturrahim kekeluargaan.

IKLAN

11. Jiwa lebih rapat

Wajahnya akan berubah menjadi lebih ceria saat melihat cucu di depan pintu rumahnya atau mendengar suara menerusi telepon. Hubungan anda pastinya lebih rapat dan faham jiwa ibu. Lagi terkejut apabila jauh, segala aktiviti si kecil neneknya mampu baca secara tersusun.

12. Jaga rahsia

Sesekali nenek lebih kenal dan rapat dengan dunia anak. Mungkin sudah biasa kerana anda bekerja, jadi segala rahsia dan cerita anak akan dikongsi dengan nenek dulu. Jangan kecil hati ya ibu…

13. Lebih pelukan dan ciuman

Nenek akan selalu punya waktu, kasih sayang dan pelukan untuk si kecil. Dan pastinya saat cucu menangis, nenek lebih cepat memujuk dan melayan karenah cucu walaupun penat. Anda baru balik kerja, mana mahu hadap karenah anak-anak yang meragam, bukan?

Cukup berbeza kasih sayang seorang nenek pada cucu dengan kasih sayang seorang ibu pada si anak, bukan? Tetapi jangan salah sangka, dunia nenek sebenarnya lebih merindui saat jaga anak. Jadi kenapa nak pelik jika nenek ‘back up’ cucu walau hakikat anak anda buat silap. Untuk lebih dekat, luangkan masa bersama mak anda bersama dengan membawa si kecil bermain dengan nenek dan atuknya. Barulah keluarga bahagia!

Lubuk konten tentang inspirasi, rumah tangga dan macam-macam lagi,
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI