Memang ada benarnya, ayah kena jalin hubungan rapat dengan anak-anak kerana ia mampu beri pengaruh besar dan kesan positif pada mereka. Berbanding hanya mengharapkan mak-mak yang menguruskan segalanya.

Baca pendedahan 10 fakta menarik yang dikongsiakan daripada Psikologis Klinikal, Akif Basri ini.

10 Fakta tentang Pengaruh Bapa terhadap Anak: Perspektif Psikologi

1. Kurang Tantrum

Kajian menunjukkan anak yang ada bapa yang lebih rapat dengannya sewaktu kecil menunjukkan kurang tantrum, kurang masalah disiplin dan lebih popular dan disukai di sekolah.

2. Perkembangan Bahasa

Bagi latihan anak bercakap, bapa lebih berpengaruh daripada ibu dalam membantu perkembangan bahasa anak sekiranya ayah lebih banyak menggunakan perkataan (vocabulary) ketika bermain dan membacakan buku.

3. Lebih Berani

Apabila bapa lebih banyak bermain secara kasar (rough and tumble play) dengan anak, ini akan mempengaruhi mereka supaya lebih berani mengambil risiko di masa hadapan.

4. Hubungan Lebih Baik Dengan Guru & Kawan

Anak yang mempunyai bapa yang menyokong transisi anak ke sekolah mempunyai hubungan yang lebih baik dengan guru dan rakan.

IKLAN

5. Kemahiran Sosial Lebih Baik

Mereka juga mempunyai skil sosial yang lebih baik.

6. Elak Anak Dapat Kemurungan

Satu fakta yang menarik juga ialah bapa yang sering bertanyakan perihal anak di sekolah boleh mengelakkan anak mendapat kemurungan.

7. Risiko Rendah Tingkah Laku Seksual

Remaja perempuan yang mempunyai ayah yang lebih rapat dengannya menunjukkan risiko tingkah laku seksual serta seks pra-perkahwinan yang lebih rendah.

8. Tingkat Keyakinan Diri

Sentuhan mesra seorang ayah terhadap anak perempuan mampu meningkatkan tahap keyakinan diri anak tersebut.

IKLAN

9. Hubungan Lebih Rapat

Ayah yang terlibat dalam tukar lampin, mandi & suap makan anak di samping selalu bermain dengan anak mempunyai hubungan yang lebih rapat dengan anak berbanding bapa yang hanya bermain dengan anak tanpa melibatkan diri dengan tukar lampin, mandi & suap makan.

10. IQ Lebih Tinggi

Anak perempuan yang rapat dengan bapa menunjukkan IQ yang lebih tinggi daripada anak perempuan yang tidak rapat dengan bapa.

Kebanyakan fakta-fakta ini diterjemah daripada buku ini. Ada yang saya ambil terus daripada jurnal.

IKLAN

Saya beli buku ini di Big Bad Wolf.

10 Fakta Menarik Kesan Psikologi, Bila Ayah RAPAT Dengan Anak!

Baca Lagi Di Sini:
Ayah Jadilah BFF Anak Perempuan, Sebelum Kepercayaannya Diambil Orang Lain
Hubungan Rapat Ayah & Anak Boleh Dibina Dengan Hanya Menukar Lampin!

MW: Jadi pesanan buat ayah-ayah, jalinlah hubungan rapat dengan anak-anak.Banyak kesan positif yang bakal anak perolehi. Figura ayah beri peranan besar dalam membentuk sikap, tingkahlaku, emosi dan IQ anak-anak.

Sumber: Akif Basri