Resipi udang memang sedap dan boleh dipelbagaikan cara memasaknya. Jika inginkan kelainan dan mudah cara memasaknya, boleh cuba resipi udang yang ringkas ni. Memang sedap, kuah pekat melekat hanya gunakan 4 bahan sahaja. Satu lauk je, namun makan dengan nasi putih panas sahaja pun dah cukup.
Boleh cuba resipi yang dikongsikan oleh Puan Mazlina Haji Ismail ini.
Resipi ini tak ada nama. Ringkas dan sedap rasanya.
Bahan-Bahan:
Udang sekilo(bersihkan) – goreng garam kunyit
2 biji Bawang besar – potong roda/bulat
20 biji Cabai burung – potong serong
Satu mangkuk kecil Cili Sos Kimball – (Jika nak kuahnya lebih, hanya tambahkan sos dan kicap)
1 sudu Kicap manis
Cara Membuat:
1.Udang digaul garam kunyit.
2.Kemudian goreng udang tersebut.
3.Tumis cili sos menggunakan minyak gorengan udang.
4.Tambahkan kicap manis.
5.Kacau dua tiga kali.
5.Masukkan bawang dan cabai burung.
6.Kacau sebentar dan gaul sebati.
7.Akhir sekali masukkan udang goreng. Gaul sebati. Siap.
TIP EKSTRA!
- Boleh gantikan udang dengan ayam yang dipotong kecil.
- Jangan masukkan garam.
Baca Lagi Di Sini:
Ini Caranya Buat CUCUR BADAK Sedap, Lembut, Padat Inti Udang Fresh!
MW:Mudahnya resipi udang ni. Sangat ringkas, sedap pekat melekat guna 4 bahan utama sahaja.Kena cuba resipi ni nanti.
Sumber:Mazlina Haji Ismail
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Begini Cara Orang Kampung Goreng Cempedak, Garing, Rangup Tak Berminyak
Meriah bila tiba musim cempedak. Bau harum cempedak itu boleh buat mak-mak terkenang-kenang. Nak goreng cempedak pun kalau kena gaya bancuhan tepungnya akan menambah keenakan rasa cempedak itu.
Peniaga ini, Ahmad Shukri Amiruddin berkongsi resepi buat bancuhan tepung cempedak yang garing, rangup dan tidak berminyak.
“Banyak resepi boleh digunakan untuk memasak cempedak. Ini resepi yang saya guna untuk berniaga cempedak goreng di Warung saya setiap kali musim cempedak. Amat mudah sekali bahan-bahannya.
Resepi turun temurun dari keluarga, cara orang kampung goreng cempedak supaya cempedak garing, rangup tidak berminyak. Yang penting tidak menggunakan soda bikarbonat. Saya sertakan juga beberapa petua.
Resepi Cempedak Goreng
Cempedak (Lebih sedap Cempedak Madu)
1.Tepung Beras Sepeket untuk sebiji cempedak
2. Marjerin atau minyak 3 sudu
3. Air kapur makan 2 sudu
4. Garam secukup rasa.
5. 2 cawan air suam.
6. Kunyit 1 sudu kecil
Cara-caranya
1. Gaul semua bahan-bahan di atas sehingga agak pekat. Jangan terlalu cair.
2. Panaskan minyak dan boleh goreng cempedak.
Baca sini : Buah cempedak isi penuh, pilih yang berat, tengok mata kulitnya.
Petua Goreng Cempedak
1. Jangan rendam cempedak dalam bancuhan tepung. Cempedak akan kembang. Ini yang menyebabkan cempedak berminyak. Masa hendak masak baru celup cempedak dalam tepung dan terus goreng.
2. Jangan goreng cempedak dalam kuantiti yang banyak. Cempedak akan melekat. Kulit tepung akan terkoyak.
3. Tepung yang cair akan menghasilkan bentuk cempedak yang tidak cantik dan tidak rangup.
4. Air kapur makan berfungsi sebagai perangup tepung.
Selamat mencuba.
Sumber/Foto : Chef Shukri, Warung Nasi Shukri Setia Alam Selangor.
Untuk dapatkan info berkaitan kursus keusahawanan anjuran Mingguan Wanita, join telegram BANGKIT Wanita : https://t.me/bangkitwanitaMW
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Pizza Kuali Homemade, 100 Peratus Masak Atas Api Tak Perlu Guna Oven!
Cuti hujung minggu, anak-anak ada di rumah memang seronok buat aktiviti masak-memasak ni. Bagi mak-mak, dapur memang sentiasa berasap je untuk sediakan makanan buat anak-anak. Baik sarapan pagi, makan tengahari, minum petang mahupun makan malam. Belum campur kudapan sampingan.
Salah satu resipi yang mak-mak boleh buat dan jadikan aktiviti bersama anak-anak adalah buat pizza kuali dengan mereka. Tak perlu risau kalau rumah takde oven, sebab pizza ni hanya perlu masak atas api. Cukup mudah! Malah lebih jimat dan puas hati, boleh letak banyak-banyak ‘topping’ yang kita suka.
Berikut perkongsian resipi daripada Puan Murni Rahmat sebagai panduan;
“Pizza kuali lagi,kali ni untuk bekal anak gi sekolah.100% masak atas api,tak perlu oven.Yang dah masak, tabur oregano atas tu..memang sedap, kalah pizza hut & domino”.
Resepi untuk 5 keping pizza
Bahan-Bahan (Topping):
** Sos Pasta tradisional-jenama bebas.
Boleh letak macam-macam topping (Hot dog/ayam/cendawan butang/nanas/tomato/cheese/seafood)
Cara Membuat:
1.Tumis bawang holland dan bawang putih, bila dah wangi masukkan bahan basah yang lain. Contoh, ayam,hotdog dan cendawan.
2.Tumis sampai masak ye, perasakan dengan garam dan lada hitam, nak letak bbq sos pun boleh..ketepikan.
Kalau nak mudah.. beli apa-apa sos pasta perisa original/ traditional. Kalau nak buat sendiri;
Bahan-Bahan:
3 ulas bawang putih
1 biji bawang besar/Holland
1 sudu kecik mix herbs
1 kiub ayam
2 sudu besar tomato puree
3 biji tomato
Cara Membuat:
1.Potong halus bawang putih dan tumis sampai naik bau.
2.Masuk bawang dan tomato yang dikisar, masak sampai pecah minyak.
3.Masukkan tomato puree/sos tamato.Tambah mix herbs dan kiub ayam.
4.Perasakan dengan garam dan serbuk lada hitam.
Bahan-Bahan (Doh):
1kg Tepung gandum
2 cawan Air suam
1 peket Mauripan
2 sudu Minyak masak
1 sudu Gula
Secubit garam
Cara Membuat:
1.Gaul tepung dengan minyak.
2.Tambah air. Uli tepung sekurang-kurangnya 5 minit, bila dah tak melekat dekat tangan,tutup dengan tuala lembab, rehatkan 1 jam.
*sukatan air perlukan 2 cawan, tapi 1cawan air tu,tuang mauripan dalam tu, masuk secubit gula..lepas 2-3 minit, dah muncul buih-buih baru campur dan uli tepung jadi doh.
3.Selepas 1 jam, doh tadi dah naik 2 kali ganda. Tumbuk-tumbuk doh tu biar angin dia keluar.
4.Bahagi doh pada 5 bahagian atau lebih.
5.Bentukkan doh, bila dah elok bulat dan leper, letak atas kuali.
6.Masak api kecik je. 10-15 minit ikut ketebalan pizza yang anda buat. Tutup dengan tudung periuk. Tak perlu letak minyak or letak lapik..masak je doh tu atas kuali.
7.Masa masak tu ikut tebal mana pizza tu..macam saya tebal dalam 1cm,api kecikkkk… dalam 10 mnit.
Info Ekstra!
* Kalau suka kerak pizza tu rangup, kena masak doh tu dulu sebelum isi topping.
* Kalau suka lembut gebu macam roti,letak topping atas doh mentah,baru masak.
*Susun siap-siap atas kuali ye..baru senang sebab tak perlu nak angkat-angkat doh tu..sebab topping tu berat..nanti berat dan susah nak letak atas kuali/pan pulak.
* Cheese tu ambil masa 3-4mnit untuk cair ye.Cheese kena pakai mozzarela untuk effect tarikkk.. kalau tak kisah boleh je guna cheese apa pun, sedap je tapi tak boleh nak main tarik-tarik la. Saya guna mozzarela dan cheddar.
* Nak cepat, buat pakai roti nan/arab.
* Resepi doh ni boleh buat donut,roti dan pau.
Siap! Selamat Mencuba.
Sumber: Murni Rahmat
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Nak Beli Mahal, Buat Sendiri Kepingan Ayam BBQ Guna Bahagian Peha Memang Sedap!
Sebelum ni jika nak beli Kepingan Ayam BBQ macam ni memang teragak-agak, sebab harganya boleh tahan mahal. Malah ragu-ragu cara pembuatannya serta bahan-bahan yang digunakan. Bila buat sendiri lebih jimat, puas hati makan malah terjamin status halalnya. Rupanya guna ayam bahagian peha dan dinikmati 3 atau 4 hari selepas dibuat, barulah rasanya lebih sedap.
Kepingan Ayam BBQ ni sedap dimakan begitu sahaja atau diletak pada sandwich.
Ikut resipi dan cara yang dikongsikan oleh Puan Victoria Van Bennekum
Kepingan ayam BBQ. Benda ini memang mahal dibeli di Malaysia. Di negera Belanda, memang tak de. Jadi eksperimen buat sendiri je. Ini kali kedua saya buat ni. Memang sedap.
Saya tak suka beli daging ayam kisar kat supermarket. Saya beli daging peha ayam yang berlemak sedikit dari kedai orang Turki di sini. Basuh daging hingga jernih, buang lendir-lendirinya, pastu kisar dalan blender. Baru rasa puas nak makan.
Bahan-Bahan:
500 gm Daging peha ayam yang ada lemak
(Bahan perapan) :
2 sudu besar kicap
1 sudu kecil air mawar https://invol.co/cl8iqp4
1 sudu besar Sos Tiram
1 sudu kecil Minyak Bijan
1 sudu kecil Kicap Pekat
1 sudu kecil Sos Ikan
½ sudu kecil Five spice powder https://invol.co/cl8iqnn
80 g Gula secukupnya (Saya letak 50 gm)
2 sudu besar madu atau golden syrup
Kalau nak pedas, letak serbuk cili sikit
Cara Membuat:
1. Kisar peha ayam, selepas itu tambah bahan perapan & kisar lagi. Jangan hancur sangat.
2. Perap ayam kisar ni di dalam peti sejuk semalaman.
3. Ratakan dengan rolling pin dalam 2mm tebal.
4. Ratakan macam ni baru nampak cantik.
5. Bakar di dalam oven selama 15 minit 160°C di rak bawah. Selepas 15 minit keluarkan dan biarkan sejuk.
6. Potong dalam kepingan ikut suka hati. Selepas itu sapukan maltose atau madu, grill di dalam oven di suhu 230°C selama 3 minit . Keluarkan.
7. Terbalikkan kepingan ayam ni, sapu lagi madu, dan grill untuk 3 minit lagi 230°C. Atau hingga kepingannya jadi kemerahan seperti di dalam gambar di atas.
8. Dah siap lah. Biarkan sejuk.
9. Siap! Boleh terus dimakan. Tapi kalau nak makan panas sikit boleh juga. 1 minit panaskan.
10. Nipis macam ni baru best. Untuk mendapatkan rasa yang lebih sedap, makan kepingan ayam selepas 3 atau 4 hari selepas di buat.
Selamat mencuba.
Baca Lagi Di Sini:
DADA AYAM Banyak Takde Siapa Nak Makan, Buat Macam Ni Sekejap Je Licin!
ISI AYAM Tak Laku, Bila Masak Begini Licin Habis Makan Anak Beranak!
Mingguan Wanita: Wahh bolehlah cuba buat sendiri kepingan ayam BBQ ni. Nak beli memang mahal, malah ragu-ragu cara pembuatannya serta bahan-bahan yang digunakan. Bila buat sendiri lebih jimat malah terjamin status halalnya.
Sumber: Victoria Van Bennekum
Follow kami di :
Facebook : https://www.facebook.com/mingguanwanita
FB Grup Cerita Mak-mak Hari Ini : https://www.facebook.com/groups/ceritamakmak
Website: https://www.mingguanwanita.my/
Instagram : https://www.instagram.com/mingguanwanita/?hl=en
YouTube: https://www.youtube.com/c/MingguanWanitaOfficial/featured
Twitter: https://twitter.com/mingguanwanita?lang=en
Telegram MW: https://t.me/mingguanwanita
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI