Bagi peminat kuih-kuih lama tradisional, kuih Dangai ni antara kegemaran ramai. Selalu disediakan sewaktu kenduri kendara, majlis perkahwinan dan sebagainya. Rupanya mudah sahaja nak buat kuih Dangai ni. Hanya guna 4 bahan. Pertama kali buat pun boleh jadi. Boleh buat makan sendiri untuk keluarga mahupun untuk jualan.
Dangai. First time buat. Selama ni ingatkan susah, rupanya mudah sangat. Ini pon sebab pak hencik request. Kalau tak, memang tak buat la. Dia asal utara. Kalau kat selatan ni memang jarang sangat ada kuih ni.
Chocodap’s, Faith Fleur, Anggun Cotton Collection, Teh Ais Pyorr, Masak-masak Cekyana (Oden viral) dan bayak lagi jenama lain mempunya ratusan ribu pelanggan masing-masing.
Ads
Tak ramai anak Melayu kita mampu bina empayar perniagaan dari bawah dari tiada apa-apa. Ia bukan dicipta sehari dua. Banyak pengorbanan terpaksa dilakukan sepanjang pendakian.
• Apa rahsia mereka?
• Apa yang mereka lakukan?
• Apa ilmu-ilmu yang diamalkan?
• Siapa yang susah senang bersama mereka?
• Apa dugaan dan keperitan yang dilalui?
Teringin ikut jejak mereka?
Semua ini akan terjawab di program Webinar Eksklusif CEO BIsnes Viral anjuran Mingguan Wanita pada 25 September 2021 secara virtual. Dangarkan sendiri perkongsian jujur mereka. Eksklusif!
Menangi hadiah-hadiah cabutan bertuah serta wang tunai bernila RM100.
Buat Kuah KOKTAIL BUAH Sedap Sukatan Banyak, Sesuai Mak Anak Ramai. Nak buah koktail buah memang mudah, namun yang paling penting sukatan untuk kuahnya kenalah tepat barulah sedap. Mak-mak yang ada anak ramai atau nak buat majlis ke sesuai sangat buat ikut resipi ni. Memang sedap, puas dan jimat berbaloi berbanding beli. Nak buat berniaga pun elok sangat.
Ikut resipi yang dikongsikan oleh Puan Zuraidaini sebagai panduan
Jom buat koktail buah. Sukatan banyak,sesuai majlis ka,anak ramai ka. Kalau nak buat sikit kurangkan sukatan. Resepi halal Dunia akhirat.
Untuk kuah koktail:
Bahan-Bahan:
1 liter Susu full cream
1 tin Susu sejat
3/4 tin Susu pekat (ikut sendiri nak lebih atau kurang )
1/2 cawan non dairy Whipping (nk pakai brand apa pn boleh)
secubit garam
*Satukan dan kacau sampai sebati
Buah ( ikut suka hati nak pakai buah apa)
buah naga
buah mempelam
buah kiwi
buah plum
buah blueberry
buah anggur merah
buah anggur hijau
buah anggur hitam
buah mata kucing
buah delima
buah strawberi
Mingguan Wanita: Menarik juga buat koktail buah ni. Makan sejuk-sejuk lagi best. Sesuai untuk buat waktu ada majlis, ada anak ramai atau nak buat berniaga pun boleh sangat.
Kalau dekat rumah ada nasi yang tak habis jangan dibuang, boleh dibuat Apam Tapai Nasi ni. Cantik sungguh kejadiannya elok kembang gebu dan lembut. Bahan-bahan yang digunakan pun tak banyak, dan cukup mudah dihasilkan.
Boleh cuba resipi Apam Tapai Nasi yang dikongsikan oleh Puan Ainon Sidi ini;
Seperti yang dijanjikan semalam hari ni mak cik buat lagi Apam Tapai Nasi. Ini resepi yang selalu mak cik gunakan.
Bahan-Bahan:
1 cawan tapai nasi
(buat awal 1 hari, campurkan 2 cawan nasi sejuk dan 1/2 ragi)
1 cawan Gula
3 cawan tepung beras cap gajah 3
2 cawan Air
Cara Membuat:
1.Mak cik masukkan bahan di atas dan blender semua.
2.Masukkan dalam bekas dan tutup rapat-rapat, perap dan simpan. Mak cik peram dalam 5 jam.
3.Masa nak kukus masukkan ENO biru 1 peket kacau rata.
Campurkan 2 cawan Nasi sejuk dan separuh Ragi.
(Ragi tu hancurkan atas Nasi tadi. Saya guna penapis teh)
Perap 24 jam dalam bekas bertutup, bila dah lembik dan berair manis sedap macam pulut tapai tu.
2 cawan nasi ni untuk dapatkan 1 cawan tapai nasi.
MW: Gebunya apam tapai nasi ni. Kalau ada nasi tak habis dekat rumah tu boleh buat apam ni. Tak membazir. Senang nak buat dan boleh cuba untuk minum petang dengan anak-anak. Nak buat jual pun boleh sangat.
Bulan ramadhan yang bakal tiba ni, biasanya mak-mak akan mencari resipi-resipi yang menarik untuk menu berbuka. Salah satu menu paling simple dan sedap yang boleh dicuba adalah resipi ayam panggang yang dikongsikan oleh Puan Sitjua Jua. Cukup mudah nak buat dan lebih jimat, tak perlu lagi nak beli ayam golek di Bazar Ramadan nanti.Sehingga artikel ini ditulis, lebih 13 ribu share dalam masa 7 jam.
Berikut resipinya;
“Sempena nak sambut ramadhan ni saya nak share resepi ayam panggang…tak perlu beli ayam golek kat bazar dah”
Bahan-Bahan:
1/2 ekor ayam (bersihkan)
(Bahan Perapan)
1/2 biji Bawang holand
2 biji Bawang merah
1 sudu besar Black pepper
1 kiub pati ayam
3 ulas Bawang putih
2 inci Halia
1 Sudu Kicap manis
Cara Membuat:
1. Sediakan bahan-bahan seperti dalam gambar (kisar halus).
2. Ayam dah dibersihkan dilumurkan dengan garam. Seterusnya perap ayam dengan bahan yang dikisar tadi.
3. Letakkan sesudu kicap manis.
4. Gaul sekata, saya perap 1 malam .. simpan dalam peti..sebab nak bakar esok untuk bawa bekal.
5. Bangun pagi-pagi, ambil ayam tersebut masukkan dalam air fryer. saya guna suhu 170 dan set masa 30 minit.
6.Taaaaadaaaaa seksi kan ayam ni… juicy sangat!
7.Okeh dah potong tapau masuk bekas. Selamat bekerja.
Info Ekstra!
Jika tiada air fryer boleh juga guna oven.
Semoga bermanfaat!
MW: Cukup mudah nak buat ayam panggang ikut resipi yang dikongsikan ini. Sesuai mak-mak sediakan untuk menu sahur mahupun berbuka nanti terutama bagi yang nak berdiet. Paling penting lebih jimat dan tak perlu nak beli ayam golek lagi di bazar ramadan nanti.
Shu Shukri "sekolahkan" Hafidz Roshdi, "dah kalah tu kalahlah, nafkah anak sesen pun tak bagi. Hari ini, di instagram storiesnya, pempengaruh Nurul Shuhada Mat...