Bila nak raya mesti macam-macam jenis biskut raya yang disediakan. Salah satunya yang kena ada mestilah biskut arab atau ada yang panggil biskut makmur. Inilah biskut lejen yang menjadi kegemaran sesiapa saja.
Biasanya, kalau seminggu sebelum raya, mak-mak dah ‘bersilat’ buat biskut raya di dapur. Selalunya, mak-mak akan buat biskut yang senang, mudah dan sedap. Sebab itulah, biskut arab ini menjadi salah satu resipi yang mesti ada.
Nak buatnya tidaklah susah dan senang sangat. Bagi mak-mak yang tak pernah buat biskut arab, apa kata kali ini buat sendiri saja. Boleh ikuti perkongsian daripada Mak Uda Intan ini. Hanya guna 4 bahan saja. Sedap dan cair di mulut.
Jeli Kelapa buah-buahan dan Jeli Oren ini bukan sahaja cantik malah sangat sesuai mak-mak sediakan sebagai pemanis mulut ketika ada majlis tertentu, seperti Birthday Party anak nanti. Malah boleh ‘pancing’ anak-anak yang tak suka makan buah-buahan dengan jeli berwarna-warni ini. Cara buat jeli ni pun mudah sangat, boleh libatkan anak-anak tolong buat sekali bersama-sama.
Berikut merupakan perkongsian resipi oleh Puan Yasmin Karim sebagai rujukan;
Jeli Kelapa + Buah-Buahan Campuran
Bahan-Bahan:
1 peket serbuk konyaku
100 gram atau 1/2 cawan gula tebu organik
900ml air kelapa muda (air dari 1 kelapa setengah)
Buah-buahan ikut suka berapa banyak nak letak
p/s: Min guna gula tebu organik bukan sebab hipster tau, tapi sebab sedap. Bila buat sirap dengan gula tebu organik rasa dia macam air tebu dan tak terlalu manis potong kaki.
Cara Membuat:
1. Boleh kerah anak-anak tolong susun buah-buahan dalam acuan. Min suka guna silikon senang keluarkan. Beli dekat mr diy je.
2. Gaul dulu serbuk konyaku dengan gula tebu. Kalau tuang terus dalam air mendidih dia akan jadi berketul.
3. Dah gaul tuang serbuk konyaku dalam air kelapa yang dah dididihkan. Tuang sikit-sikit dan whisk sampai habis.
4. Dah larut semua gula cepat-cepat tuang bancuhan dalam acuan.
Min suka guna buah-buahan yang firm macam blueberry, strawberry dan kiwi sebab bila nak keluarkan dari acuan senang dan cantik.
1. Perah jus oren.
2. Keluarkan serat-serat oren daripada kulit oren.
3. Didihkan air dan jus oren.
4. Masukkan gula dan serbuk konyaku.
5. Bila gula dah larut sendukkan bancuhan tu dalam kulit oren.
6. Masukkan dalam peti ais lebih kurang sejam dan bila dah keras boleh potong dan serve.
Keenakan Nasi lemak selain pada nasinya yang berlemak, sambalnya juga perlu sedap merah berkilat dan pedas secukup rasa.
Ada pelbagai cara dan resipi untuk menghasilkan sambal tumis Nasi Lemak. Namun kalau nak dapatkan sambal Nasi Lemak yang cantik warna, merah berkilat dan sedap secukup rasa, cuba masukkan sedikit gula melaka.
Boleh cuba resipi Sambal Nasi Lemak yang dikongsikan oleh Nurul Shima ini.
Sambal nasi lemak, resepi turun temurun:
Bahan-Bahan:
3 sudu besar bawang merah kisar
3 sudu besar ikan bilis (mentah) kisar halus
7 sudu besar cili kering kisar
3 sudu besar gula melaka
5 sudu kecil garam
7 sudu besar air asam jawa
2 sudu besar gula putih
2 helai daun pandan
Cara Membuat:
1. Tumis bawang merah sampai naik bau wangi.
2. Masukkan ikan bilis yang dah dikisar. Kacau bagi sebati, jangan hangit.
3. Masukkan cili kering kisar. Kalau nak pedas, masukkan lagi cili kisar tu. Saya tak nak pedas sangat.
4. Masukkan gula melaka yang dah dihancurkan. Kacau sebati dan biarkan ia masak. Api tu jangan besar dan jangan kecik, just nice.
5. Dah nampak sambal tu merah berkilat, masukkan garam dan air asam jawa. Kacau dan biar ia mereneh.
6. Apabila sambal dah mula pekat, masukkan gula putih dan daun pandan. Kacau dan biarkan ia masak lagi.
Setelah 20 minit ia masak, dah boleh tutup api dan hidangkan.
InsyaAllah sambal nasi lemak cara saya ni tahan untuk beberapa hari dengan suhu bilik.
Info Ekstra!
Gula melaka tu main peranan bagi warna cantik.Gula melaka yang buat warna sambal jadi agak berkilat dibandingkan dengan gula putih.
Gula putih pun boleh tapi warna sambal tak berkilat cantik.
Saya Tak guna bawang putih. Saya tak nak sambal tu rasa tajam selepas masak.
Tak perlu letak air sebab nanti sambal tu pecah minyak, dah berair pun. Lagipun ada air asam jawa kan (bukan pes asam jawa yer).
Sambal nasi lemak, resepi turun temurun:
– Tumis 3 sudu bawang merah kisar sampai naik bau wangi.
– Masukkan 3 sudu besar ikan bilis yang dah dikisar. Kacau bagi sebati, jangan hangit.
– Masukkan 7 sudu besar cili kering kisar. Kalau nak pedas, masukkan lagi cili kisar tu.… pic.twitter.com/QkL5l3PTJ2
Mingguan Wanita: Cantik berkilat warna sambal nasi lemak ni, masam, manis pedas secukup rasa. Boleh cuba ikut resipi yang dikongsikan, sambal memang tahan lama walaupun letak pada suhu bilik.
Masala Chai atau Teh Masala cukup popular bagi kaum India. Ia merupakan teh susu dengan campuran rempah ratus terpilih. Istimewanya, teh ini banyak khasiatnya yang tersendiri untuk kesihatan. Antaranya seperti membantu buang angin, masalah peredaran darah dan pernafasan.
Nak rasa macam mana Teh Masala ni boleh cuba resipi yang dikongsikan oleh Ravinder Kaur Joachim ini.
“My style of making Masala tea”
Bahan-Bahan:
2-3 Liter air⠀
3-4 sudu besar serbuk teh (Saya guna teh BOH)
5 biji Bunga cengkih⠀
5 biji Buah pelaga⠀
1/2 sudu kecil Jintan manis⠀
1 Batang Kulit kayu manis⠀
sedikit Halia⠀(diketuk)
3 sudu besar Susu pekat⠀
1 cawan Susu segar⠀
4 sudu besar Susu tepung⠀campur sedikit air panas
2 sudu besar Gula⠀
Cara Membuat:⠀
1. Panaskan air dalam periuk.⠀
2. Masukkan daun teh.⠀
3. Kemudian masukkan bunga cengkih, buah pelaga, jintan manis dan kulit
kayu manis.⠀
4. Masukkan pula⠀halia yang telah diketuk.
5. Biarkan sehingga air teh mendidih.
Sementara menunggu air teh mendidih dalam periuk, kita boleh sediakan susu. Saya selalu campurkan ketiga-tiga jenis susu ni untuk rasa lebih sedap.Tapi boleh juga jika mahu guna susu tepung sahaja.
Penyediaan susu:
1. Masukkan 4 sudu tepung ke dalam cawan⠀
2. Campur bersama air panas dan kacau hingga sebati⠀
3. Masukkan 1 cawan susu segar, 3 sudu susu pekat dan 2 sudu gula⠀
4. Kacau hingga sebati⠀
Masukkan bancuhan susu ke dalam teh dan biarkan mendidih seketika.
⠀Tapis dan sedia untuk dinikmati.⠀
Tarik ala mamak sebelum dihidangkan.
MW: Sesekali nak ubah citarasa boleh cuba buat ‘Teh Masala’ ni.Pasti rasa segar, aroma rempah ratus dan banyak khasiatnya.
Shu Shukri "sekolahkan" Hafidz Roshdi, "dah kalah tu kalahlah, nafkah anak sesen pun tak bagi. Hari ini, di instagram storiesnya, pempengaruh Nurul Shuhada Mat...