Setiap kali tibanya raya, ramai sebenarnya yang merindui untuk menikmati kuih-kuih ‘lejen’. Antaranya seperti ‘kuih kering’ ini. Memang jarang dah nak jumpa waktu raya, sebab tak ramai yang buat. Namun ada juga yang jadikan ia sebagai ‘kuih wajib’ buat setiap tahun bagi meneruskan tradisi turun temurun resipi daripada arwah mak dan nenek.

Boleh cuba resipi ‘lejen’ Kuih Kering seperti yang dikongsikan oleh Puan Siti Fatihah Abd Wahab ini.

Kuih lajen ramai tak peminat kuih ni? baru nak buat kuih raya ni.Raya kali ni tak amik tempahan tapi disebabkan raya kali pertama rumah mertua, kena la bawak buah tangan kan. Kuih wajib dekat rumah bila tiap kali raya.

Alhamdulillah, tradisi turun temurun dari arwah wan,terus ke mak dan anaknya sekarang saya amik alih.In sha Allah akan diteruskan supaya tak hilang ditelan zaman.

#kuihkering
#kuihha
#kuihtelur

Artikel Menarik:Resipi KUIH ROS Confirm Jadi, Sedap Rangup Elok Cantik Kejadiannya!

Bahan-Bahan:

1 paket (500gram)  tepung pulut
10 atau 11 bji telur ikut kelembapan adunan
1/2 sudu kecil soda bikarbonat
Minyak Masak

Cara Membuat:

1.Gaul tepung dengan soda bikarbonat.
2.Masukkan telur yang telah di ‘blend’ ke dalam tepung.
3.Gaul dan uli sampai jadi adunan mudah dibentuk. Tak lembik sangat dan tak keras sangat. Kalau lembik susah nak bentuk. Kalau keras pula mudah pecah.

Cara Buat KUIH KERING, Kuih Wajib Tradisi Turun Temurun Arwah Wan

4.Dah dibentuk, buat simpulan macam ikat tali kemudian wajib rendam dengan minyak masak.

IKLAN

5.Dah banyak baru goreng, masuk kuih ketika minyak sejuk, selepas tu baru buka api.

Cara Buat KUIH KERING, Kuih Wajib Tradisi Turun Temurun Arwah Wan

6.Goreng hingga emas kekuningan. Dah sejuk baru salut gula macam kita buat kuih keria.

Cara Buat KUIH KERING, Kuih Wajib Tradisi Turun Temurun Arwah Wan

IKLAN

 

Cara Buat KUIH KERING, Kuih Wajib Tradisi Turun Temurun Arwah Wan

Siapa nak cuba silakan. Semoga pahala dapat buat kedua arwah wan IPEH BINTI SALLEH dan arwah mak SHARIPAH BINTI ABDULLAH..Amin.

Selamat Mencuba!

Mesti Baca: ‘BISKUT DATIN’ Rasa Macam Kuih Tart, Buat Lebih Senang Cepat Siap!

Baca Lagi Di Sini:BAHULU CERMAI Gebu 4 Bahan, Bakar Dalam Oven Elok Tak Melekat!

IKLAN

Mingguan Wanita: Meman kuih lejen, kuih kering ni. Bahan-bahan tak banyak, mudah, namun sayangnya ramai yang tak buat kuih ni. Sayangnya jika tak diteruskan kuih tradisi turun temurun ni, boleh hilang ditelan zaman nanti.

Sumber:Siti Fatihah Abd Wahab

Nak buat ketupat nasi raya nanti, macam ni caranya.Mudah!

Follow kami di :

Facebook : https://www.facebook.com/mingguanwanita
FB Grup Cerita Mak-mak Hari Ini : https://www.facebook.com/groups/ceritamakmak
Website: https://www.mingguanwanita.my/
Instagram : https://www.instagram.com/mingguanwanita/?hl=en
YouTube: https://www.youtube.com/c/MingguanWanitaOfficial/featured
Twitter: https://twitter.com/mingguanwanita?lang=en
Telegram MW: https://t.me/mingguanwanita

Nak dekat raya ni, pilih lah kasut yang betul. Carilah yang selesa, namun tetap boleh bergaya tak sakit kaki.

Lubuk konten tentang inspirasi, rumah tangga dan macam-macam lagi,
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI