Ayam goreng memang menu yang ringkas namun ramai yang suka. Jika selalu kita goreng ayam dengan kunyit dan garam je mahupun buat ayam goreng berempah, boleh cuba resipi Ayam Goreng Thai ini pula.
Resipinya simple je, tapi rasanya memang luarbiasa sedap,sampai tak boleh nak berhenti makanlah. Sesuai makan dengan nasi putih dan nasi lemak.Paling penting selepas digoreng, kena taburkan dengan hirisan daun limau purut. Barulah ia wangi dan menambah lagi aroma ayam goreng ini.
Boleh cuba resipi Ayam Goreng Thai yang dikongsikan oleh Nurul Ateekah ini.
Tak boleh nak berenti makan. Yang penting makan bersama sayur kailan belacan dan telur mata lembu ianya sudah mencukupi untuk menikmati KESEDAPANNYA.
500 gram isi ayam dipotong kecil(dicuci bersih)
2 batang serai(dipotong 2 cm dan ditumbuk hancur mengunakan lesung batu )
2 sudu besar sos tiram
1 sudu besar sos ikan
1 sudu kecil gula
2 sudu besar tepung jagung
5 helai daun limau purut dihiris
Bahan ditumbuk/dikisar halus tanpa air
2 pokok akar ketumbar
2 sudu besar lada hitam
5 ulas bawang putih
Cara Membuat:
1.Sediakan mangkuk atau bekas,masukkan ayam dan kesemua bahan (KECUALI DAUN LIMAU PURUT) serta bahan yang dikisar halus.
2.Gaul sebati dan perapkan paling kurang selama 30 minit.
3.Panaskan minyak,agak-agak boleh tenggelamkan ayam apabila digoreng nanti.
Ads
4.Masukkan ayam dalam kuali panas dan goreng sehingga keperangan.
5.Apabila ayam sudah masak, angkat dan masukkan ke dalam bekas serta taburkan daun limau purut yang telah dihiris tadi. Ratakan ayam bersama daun limau purut.
Mingguan Wanita: Menarik resipi Ayam Goreng Serai Thai yang sedap ni. Paling penting kena tabur hirisan daun limau barulah lebih wangi & beraroma. Boleh cuba nanti di rumah.
Kesan pandemik C19, ramai gaji dipotong atau dibuang kerja. Boleh buntu juga sekejap. Namun, ada berita baik untuk para wanita B40 & M40. Mingguan Wanita prihatin dengan nasib menimpa anda dan susulan itu, kami menjemput semua untuk menyertai group Telegram Bangkit Wanita MW sebagai platform untuk mendapatkan info niaga, promosi kursus, tip berbisnes, perkongsian usahawan yang memberi inspirasi dan lain-lain.
Selepas penganjuran Webinar Bangkit Wanita #bisnesdarirumah, Mingguan Wanita menerusi kempen Bangkit Wanita, membuka pendaftaran kepada kursus latihan praktikal jangka pendek.
Ads
Kursus-kursus akan bermula hujung Mei hingga Ogos ini dan kemuncak kepada kempen ini ialah penganjuran Konvensyen Inspirasi CEO Bisnes Viral.Kursus latihan yang ditawarkan akan berlangsung selama sehari setiap satu dan orang ramai khasnya wanita B40 dan M40 boleh memilih kursus yang diminati.
Nak Jadi Usahawan Viral, Ini Pilihan Antara Kursus Kemahiran Untuk Wanita B40 & M40
JOM PANDAI BAKERI. BUAT DUIT JUAL KEK DAN ROTI
Dibuka dalam dua pilihan tarikh iaitu pada 31 Julai 2021. Peserta akan mengadun dan membakar sendiri adunan agar dapat kenal pasti formula menghasilkan satu adunan sempurna bagi kek dan roti. (https://toko.ideaktiv.com/product/jom-pandai-bakeri-buat-duit-jual-kek-dan-roti/ )
Sedapnya cili jeruk, tambah-tambah kalau makan dengan mee rebus, mee celup, char kue tiau atau masakan berkuah. Itulah yang menjadi penyedap makanan, sehingga makan dua pinggan pun tak sedar.
Orang cakap, cili jeruk ni, penambah selera. Pedas atau tidak belakang kira. Malah, kalau makan kat kedai, mesti kena ada cili jeruk.
Biasanya kat kedai makan memang ada cili jeruk ni. Cuma, kita ssahaja tak tahu nak buat macam mana. Bolehlah jadikan stok kat rumah. Masa tak selera makan, ada cili jeruk memang bertambah.
Rupa-rupanya, senang sangat nak buat cili jeruk kat rumah ni. Kalau rasa takut tak jadi, boleh buat sikit-sikit dulu. Ikuti perkongsian daripada Farid Sham tentang macam mana nak buat cili jeruk kat rumah. Gerenti jadi lah.
“Akhirnya projek cili jeruk pakcik berjaya.. Cili kekal rangup krup krup walaupun dah jadi jeruk..
“Terima kasih pada empunya resipi asal. Memang menjadi.”
1. Mula-mula kena sediakan cili hijau yang segar bugar yer. Cuci bersih sebelum dipotong.
2. Kita potong cili hijau tadi, jangan tebal sangat & jangan nipis sangat.. Agak-agak saja.
3. Masukkan cili tadi ke dalam botol. Kemudian masukkan gula 2 sudu makan. Tutup penutup dan kita goncangkan botol supaya gula sekata meliputi hirisan cili hijau tadi. JANGAN BUBUH AIR. Perap 3 hari dalam peti ais.
# gula 2 sudu utk size botol jem setinggi tin susu sejat. 4. Hari ketiga, baru kita bubuh cuka makan separas cili potong tu. INGAT YE JGN SESEKALI BUBUH AIR. 5. Hari ke 4, cili jeruk dah boleh di makan. MW: Tak adalah susah sangat nak buat cili jeruk macam kat kedai tu. Nanti bolehlah cuba.
Cekodok pisang memang sedap untuk hidangan minum petang atau pagi. Elok cantik, garing dan lembut di dalamnya. Tapi kalau tak kena cara boleh jadi keras dan kemek saja bila sejuk.
Nampak macam mudah nak buat cekodok pisang. Sedangkan kalau salah cara boleh jadi keras dan tak kurang juga terlebih lembik.
Kali ini, kita kongsi cara nak buat cekodok pisang cara mak mentua pasti jadi dari Aina Nik. Paling penting cekodok bulat-bulat, comel dan tak kemek bila sejuk.
1. Kupas pisang yang dah masak ranum. Pisang sesuai untuk buat cekodok ialah pisang awak. Lenyek sampai halus.
2. Kemudian, masukkan 3 sudu gula. Lenyek lagi sehingga gula larut.
2. Lenyek lagi sehinga halus. Kalau masih ada bintil-bintil, tandanya belum lagi halus.
3. Masukkan tepung gandum yang telah diayak. Sukatannya boleh agak-agak dan masukkan sedikit demi sedikit. Kalau nampak terlalu lembik, boleh masukkan sedikit tepung. Jangan sesekali masukkan air.
4. Selepas itu, gaul sebati.
5. Hasilnya, adunan tidak terlalu lembik dan tidak terlalu pekat.
6. Panaskan minyak dengan api sederhana. Pastikan minyak banyak.
7. Bila dah panas, cubit adunan dengan hujung jadi dan masukkan ke dalam kuali. Jangan terlalu besar, nanti bila sejuk ia akan jadi kemek. Pastikan bila menggoreng, cekodok jangan terlalu banyak dalam kuali. Bila dah nampak keperangan, kaup balik dan leraikan. Adun guna belakang sudip sehingga garing.
8. Bila dah masak, angkat dan nampak kecil-kecil. Garing di luar, lembut di dalam. Bila dah sejuk pun masih comel.
9. Sedap dan lembut. Tak cukup kalau makan sebiji.
Mingguan Wanita : Sedap sangat makan panas-panas, nak-nak bila hari hujan, sedapnya lain macam.
Resepi kek span yang dikongsikan oleh Azizi Rais (Didie Rais) ini paling mudah dan basic sponge cake. Tapi kalau asas pun dah gagal, macam mana nak hasilkan kek span yang gebu dan lembut kan.
Jadinya mak-mak, perhatikan dan pelajari cara membuat kek span paling asas yang dikongsikan ini. Sebelum itu, apa itu ‘pukul adunan sampai bertanduk?’
Benda ini penting ya mak-mak, sebab inilah salah satu rahsia kek span jadi gebu dan lembut. Maksudnya, adunan kek yang dipukul akan mengembang 5x ganda dan sehingga ia jadi padar dan kelihatan berketul-ketul.
Boleh rujuk video untuk lihat proses yang dimaksudkan. Iaitu adunan sudah cukup kental, padat dan bertanduk.
“Satu lagi, tekniknya selepas dibakar dan disejukkan, kek span tak perlu ditelangkupkan. Insha Allah, tiada lagi masalah kek mengecut jika ikut step by stepnya”
“Resepi ini asas kepada kek span yang gebu dan lembut. Jika nak perasakan cuma tambahkan pewarna dan perisa.
Kek Span Perisa Pandan
Bahan-bahan
5 biji telur ayam gred A
120 gram gula
150 gram tepung naik sendiri
50 ml minyak masak
1 camca besar ovalette ( membukit penuh )
Pewarna hijau dan esen pandan. ( optional )
Loyang 9 inci
Ini Cara Buat Kek Span Mudah Dan Gebu
Masukkan semua bahan-bahan ke dalam mangkuk pengadun kecuali minyak masak. ( jika ingin kek berperisa pandan, oren atau sebagainya, boleh dimasukkan sekali time ni ).
Pastu mulakan dengan kelajuan perlahan , bila dah sebati gunakan top speed sampai adunan menjadi bertanduk.
Akhir sekali.. tuangkan minyak masak, kaup balikkan sehingga rata.
Masukkan dalam loyang 9″ yg telah dilapik dengan kertas minyak.
Bakar selama 40 minit dengan suhu 170’c atau golden brown atasnya.
Kena Tahu
√ Bila masak, sejukkan sebelum dikeluarkan. Tak payah nak terbalikkan.
Mudahkan.
√ Kek span ini juga boleh di deco menggunakan topping Buttercream dan Whip Cream.
Shu Shukri "sekolahkan" Hafidz Roshdi, "dah kalah tu kalahlah, nafkah anak sesen pun tak bagi. Hari ini, di instagram storiesnya, pempengaruh Nurul Shuhada Mat...