Mudah je rupanya mak-mak nak buat ‘pizza’ segera. Tak perlu susah-susah nak uli doh pizza, guna roti pun boleh jadi. Tak perlu lagi bimbang jika tiada oven di dapur sebab boleh bakar dalam kuali je.Malah hanya guna 5 bahan-bahan asas, sangat simple dan mudah!
Boleh cuba resipi yang dikongsikan oleh Puan Nina Nuar ini;
“Nina share cara nina buat pizza di rumah. Ni pizza SEGERA. Tak yah nak pening-pening uli lenyek tepung. Tak yah pakai yis. Sampai tertidur tunggu yis naik.”
“Mak-mak yang anak kecik, boleh cuba buat. Maklumlah, nak uli tepung, anak pun ikut uli. Ni ayah pun lulus buat. Yang tak pernah masak pizza pun, inshaAllah pandai buat pizza.
“Resepi ni sesuai bagi yang nak piza segera tanpa uli gandum dan tunggu doh naik. Dah beberapa kali saya buat. InshaAllah walau piza dah sejuk, masih lembut. Bahan-bahan ini biasanya yang sedia ada di rumah.”
Pizza 5 Bahan Tanpa Oven
Bahan-Bahan:
Roti 8 keping (suka pizza nipis)
Roti 10 keping (saya guna yang ni sebab suka pizza tebal)
Susu segar sedikit (agak-agak, tak sukat). Farm fresh pun boleh. Tapi di kedai dah habis, saya beli dutch lady.
Sardin (brand ni saya guna 2/3 sahaja, ada baki simpan).
Sos Tomato (lupa letak gambar, saya guna brand life)
3 keping Keju (boleh apa-apa keju lain)
Cara Membuat:
1.Loyang sapu dengan marjerin.
2.Guna ‘food processor’ macam ni. Sebab kalau guna blender biasa, tak jadi, kene letak banyak susu, nanti pizza lembik. Blend roti 5 keping dan sedikit susu. (10 keping tu maknanya 2 kali saya kisar). Jangan lebih susu nanti pizza tak jadi. Jadi lempeng lembik. Jangan kurang, nanti blender tak jalan.
Ads
3.Blend jadi rupa macam ni. Tak keras sangat. Tak cair sangat.
4.Letak atas loyang. Ratakan penuh sabar.
5.Letak sos tomato.
Ads
6.Letak sos dari sardin pula. Maksudnya sos yang dalam tin sardin. Ambil sos dia sahaja dulu.
7.Isi sardin tu lenyek bekas lain. Tabur rata. Ikut suka nak banyak atau sikit. Tapi banyak lagi sedap.
8.Letak tungku. Saya terbalikkan macam ni. Jangan letak air. Nanti jadi steamer pula. InshaAllah tak bocor kuali. Oven tradisional ni. Saya tak reheat. Yang nak reheat dulu pun boleh.
9.Saya letak keju 3 keping. Potong panjang.
Ads
10.Buka api perlahan. Tutup. Masak 45minit – 60 minit. Saya kunci jam, risau lupa. Kalau kurang dari 45 minit, masak juga. Tapi saya suka garing sedikit.Api kuat saya tak pernah buat. Mungkin bawah hangus tapi tengah dan atas belum masak.
11.Bila dah masak, yang mahir, tengah panas, boleh terus potong, bahagi 6 atau 8. Yang tak mahir, tunggu suam. Baru potong. Salah teknik nanti hancur. (Sebab dah pernah ada pengalaman, orang lain potongkan, bergerigi dan “hancur”).Saya takde pemotong piza yang gelek tu. Saya guna pisau biasa sahaja.Ni pizza tebal. Yang tak suka tebal macam ni, buat 8-9 keping roti pun ok.
Nak panaskan semula, kalau tak suka pizza sejuk, masuk semula kuali tadi. Panaskan api kecil 5-10 minit.
Siap! Selamat Mencuba.
Info Ekstra!
Topping boleh guna/tambah/tukar yang lain. Sosej, ayam, daging, tuna, nenas, bawang, cili besar.
Garam dan gula tak perlu. Roti dah manis. Susu segar dan keju dah masin.
MW: Tak perlu susah-susah nak uli tepung atau risau kalau rumah takde oven, sebab pizza ni guna roti dan hanya perlu masak atas api dalam kuali. Cukup mudah! Malah lebih jimat dan puas hati, boleh letak banyak-banyak ‘topping’ yang kita suka.
Kalau sedang berdiet, macam-macam dugaan dan cabaran yang perlu dilalui. Lebih-lebih lagi tentang makanan yang menjadi ‘pantang larang’ untuk kita ambil semasa berdiet. Masa ini, kalau ada makanan depan mata, mahu dimakannya.
Bagi yang sedang berdiet, sebolehnya cuba elakkan makanan yang banyak kalori. Bukan tidak boleh makan, tapi takutnya diet ke laut dan mulalah menyesal lepas makan. Mulalah berjanji bagai tak nak makan lagi.
Malah, bagi anfa yang sedang berdiet, tidak bermakna tidak boleh mengambil semua makanan tetapi kenalah tengok kepada jenis makanan tersebut. Disiplin dan kena ada semnagat yang tinggi supaya diet sukses demi mendapatkan berat badan yang diinginkan.
Kali ini, perkongsian daripada Ayu Zule ini, sesuai untuk anda yang sedang berdiet. Kuih lepat pisang yang dibuat versi sihat. Jadi, tak perlulah risau dengan kalori yang diambil sebab bahan pun hanya dua sahaja.
Kali ini,saya ingin kongi resipi sihat lepat pisang tanpa tepung dan tanpa gula.
Hanya guna 2 bahan sahaja.
Rolled oat & pisang.
Sangatt sesuai untuk mereka yang sedang berdiet dan nak makan kuih tapi dalam versi sihat.
Nak buat sendiri, lepat pisang biasa pun tiada masalah. Boleh saja piliba masing-masing.
Resipi Sihat Lepat Pisang
1/4 cawan rolled oat – gunakan yang biasa, kisar kering sehingga hancur.
1 biji pisang – dilenyek, gunakan pisang berangan
(Jenis pisang apa-apa pun tak ada masalah).
Cara Membuat:
1. Gaul rolled oat dan pisang yang telah dilenyek tadi sehingga sebati.
2. Selepas itu, layurkan daun pisang di atas api untuk mudahkan cara nak membungkusnya.
3. Letakkan 1 ½ sudu besar bancuhan kuih tadi di atas daun pisang dan balut seperti biasa.
4. Kukus kuih dalam pengukus selama lebih kurang 15 – 20 minit.
5. Tekstur dan rasa sama sahaja dengan buat menggunakan tepung biasa.
6. Tak perlu manis sebab pisang itu pun dah cukup manis.
Resipi ini boleh dapat 3 biji kuih lepat tapi makan 2 biji pun dah kenyang.
Kalori anggalan dalam 250kcal untuk 3 biji tu..
Jika nak buat banyak, boleh saja gandakan bahan tersebut dan frozen dalam peti ais. Nak makan boleh kukus seketika.
Selamat mencuba.
#healthydiet
#eatcleanmenu
#resepisihatayuzule
MW: Kalau nak sihat, macam-macam cara boleh kita buat. Paling penting kena rajin dan istiqamah untuk sesuatu yang diinginkan.
Sedapnya resipi Ayam Perap Mayonis ini. Jika mak-mak jemu selalu buat ayam menu yang sama je, boleh cuba resipi mudah ini.Pastinya menjilat jari. Rasa perapannya yang sempurna dengan keenakan mayonis yang berlemak, ia cukup sesuai digoreng atau di bakar begitu sahaja.
Ayam percik kebiasaanya merupakan salah satu menu yang wajib ada di Bazar Ramadan atau pasar malam. Ayam percik pula ada pelbagai jenis tapi yang selalunya diminati ramai ialah Ayam Percik Kelantan. Kelainannya adalah pada kuahnya yang pedas dan lemak berkrim.
Memandangkan tahun ini tiada Bazar Ramadan, jangan bimbang mak-mak boleh cuba buat sendiri Ayam Percik stail Kelantan ni di rumah. Cukup mudah!
Boleh cuba resipi yang dikongsikan oleh Puan Nur Fariha ini sebagai panduan;
AYAM PERCIK KELANTAN BY CIKHA SI PENJUAL BAJU
Bahan-Bahan (Perap Ayam):
3 ulas bawang putih
5 ulas bawang merah
halia skit
garam secukup rasa
Bahan untuk kuah:
6 ulas bawang merah
4 tangkai cili kering
santan pekat
1 batang serai
halia
garam
gula
asam keping
Cara Membuat:
1. Kisar bahan perap tadi, kemudian perapkan ayam dengan bahan tersebut selama 30 minit.
2. Bakar ayam sehingga setengah masak dan bila ingin cepat masak boleh kukus dahulu sebelum dibakar.
3. Sementara ayam dibakar, siapkan kuah dengan cara kisar semua bahan kuah tadi.
4. Masak bahan tadi dengan api yang perlahan. Bila kuah sudah pekat masukan garam dan gula secukup rasa.
5. Angkat.
6. Bila ayam sudah nampak garing, lumur dengan bahan kuah tadi dan bakar seketika. Ini supaya bahan kuah meresap ke dalam daging ayam.
7. Terbalikan ayam dan dilumur bahan kuah lagi secara berulang-ulang di kedua-dua belah ayam.
8. Bila ayam sudah nampak garing dan masak bolehlah diangkat. Hidangkan dengan menambah sedikit kuah di atas ayam tadi.
Siap!
MW: Memandangkan tahun ni tiada Bazar Ramadan yang selalu jual Ayam Percik, jadi mak-mak boleh lah cuba buat sendiri di rumah ikut resipi yang dikongsikan ini. Selamat Mencuba!
Shu Shukri "sekolahkan" Hafidz Roshdi, "dah kalah tu kalahlah, nafkah anak sesen pun tak bagi. Hari ini, di instagram storiesnya, pempengaruh Nurul Shuhada Mat...