Kalau nak simpan petai dalam rumah memang tak boleh sebab mudah dikesan dengan baunya yang sangat kuat. Ini belum lagi bila masuk dalam bilik air selepas memakannya. Boleh buat orang ‘pening kepala’.
Walaupun baunya kuat, itu perkara kedua sebab paling utama adalah kesedapannya dan tentu sekali membangkitkan selera makan. Sampaikan ada yang sanggup buat stok untuk simpan petai.
Tak kena cara nak simpan petai, ia boleh jadi petai kecut dan tak enak dimakan. Ada yang guna petua dengan rendam dalam air dan simpan dalam peti ais. Tapi kalau dlaam terendam, tak sedap pula.
Kali ini hazwani Ishan berkongsi cara simpan petai tahan lama dan sentiasa segar. Hanya guna air panas dan garam saja.
Makan petai memang sedap tapi tak menahannya bila bau mulut. Malu pula rasanya. Kali ni, boleh cuba petua ini untuk hilangkan bau petai.
1. Makan beras mentah dalam 10 biji selepas makan petai. 2. Boleh juga kunyah terung mentah. 3. Kunyah timun. 3. Berus gigi selepas menggunakan dental floss dan kumur dengan listerin. 4. Kunyah chewing gum 5. Selepas makan = ambil pil yang melawas buang air besar agar makanan itu cepat-cepat keluar sebaik di hadam
Cara lain: 1. Sebelum dan selepas makan petai, minum dalam tiga empat teguk susu segar 2. Bagi mengurangkan bau busuk kencing dan najis, minum air kopi O atau nescafe.
Mingguan Wanita : Lepas ni tak perlu risau, boleh buat stok petai kat rumah dan makan ikut selera. Cubalah tip ini untuk hilangkan bau juga ye.
Musim jerebu ni sangatlah digalakkan memakai topeng muka atau mask untuk mengelakkan debu berbahaya. Bagi anak-anak memang payah nak disuruh pakai mask. Salah satu cara kreatif yang mak-mak boleh dilakukan ialah membuat mask sendiri untuk anak. Dengan corak yang pelbagai membuatkan mereka suka dan nak pakai topeng muka ni.
Mak-mak yang pandai menjahit tu boleh cuba buat mask sendiri, ikut tutorial yang dikongsikan oleh Tukang jahit Roy Z Resources ini.
Berikut perkongsian tersebut;
“Tutorial mask dari Tukang jahit Roy Z Resources yang tak seberapa pandai ni.”
“Roy guna kain dua-dua cotton tak panas anak-anak pakai.Untuk ibu-ibu di luar sana nak buat untuk anak-anak musim jerebu ni.”
“Ada dua bentuk pola. Roy buat mula-mula buat bawah tu lurus je anak yang sulung tak nak dia nak yang bengkok bawah tu macam topeng orang jual tu..Itu yang buat lagi satu pola yang melengkung tu. Alhamdulillah anak suka.. ibu sanggup buat untuk anak asal kan dia pakai. Selamat mencuba…Semoga berjaya!
Bahan-Bahan:
2 keping Kain Lining
2 keping Kain Luar
2 keping Kertas Gam
2 helai getah halus getah halus (8 inci sebelah kanan 8 inci sebelah kiri)
**Potong kain ikut ukuran pola ini.
Cara Membuat:
1.Letakkan kertas gam pada kain bahagian luar.
2.Jahit macam ni pada kain luar dan kain lining, basi 1/4.
3.Jahit tindih bahagian atas macam dalam gambar.
4.Ia jadi begini, kedua-dua dijahit tindih kasih.
5. Tanda 1/2 inci keempat-empat penjuru untuk letak getah.
6. Tanda 1/2 inci keempat-empat penjuru untuk letak getah.
7. Ia jadi seperti ini.
8.Kemudian, letak bahagian luar sama bahagian luar dan letak jarum peniti pada bahagian hidung dan dagu.
9. Jahit keliling dan jangan lupa tinggalkan lubang untuk terbalikkan nanti.
10. Terbalikkan macam ini.
11. Setelah terbalikkan, kemaskan setiap bucu bagi tajam.
12. Jahit pula bahagian tepinya untuk kemaskan.
Siap!
MW: Mak-mak yang pandai menjahit, musim jerebu ni boleh cuba buat mask untuk diri sendiri dan anak-anak. Bukan sahaja untuk digalakkan pakai untuk kesihatan, malah nampak lebih cantik dan unik dengan corak pelbagai. Bukan itu sahaja, boleh juga dijadikan pendapatan sampingan.
Rupanya jika ingin makanan berkuah seperti sup, bubur, mee celup dan sebagainya bertambah sedap, kena masukkan 2,3 sudu minyak bawang putih. Cara membuatnya cukup mudah hanya guna 2 bahan, namun boleh tahan lama sehingga 4 bulan dan tak perlu masukkan dalam peti sejuk pun.
Nak tahu cara buat Minyak Bawang Putih ni, baca perkongsian Puan Jaja Mohd Zaid ini.
Minyak Bawang Putih, resepi akanan bertambah sedap! dah lama nak buat, cuma takot salah resepi. Syokkk makan dengan sup, bubur nasik, mee goreng, mee kicap, mee celup.Apa-apa berkuah la..just amik 2,3 sudu masukkan dalam makanan.
Bahan-Bahan:
2 labu Bawang putih
Minyak untuk goreng (sis letak byk sket..)
(P/s : Nak lagi wangi dan sedap, boh sikit minyak bijan.. mabelesss uih!)
Cara Membuat:
1. Blend kering bawang putih guna CHOPPER. Jangan blend hancur sangat. blend kering, tak perlu letak air.
2. Panaskan minyak, api slow- sederhana je. Masukkan bawang putih, sentiasa kacau supaya goreng dan warna sekata. Gituuuu.
3. Dah garing dan coklat warna dia, terus tutup api. Sebab minyak masih panas, bawang putih akan tetap tergoreng sendiri (ntah cmne nak terang tak tau).
4. Sejukkan, then baru masuk bekas. Masuk dengan minyak-minyak tu sekali. Nama pun minyak bawang putih kan.
Tips :
– Just simpan kat luar je. Tak perlu letak dalam peti sejuk. Tahan 3,4 bulan.
Setiap gambar, saya tulis penerangan sekali. Hopefully paham la ehh.
Cantik dakkk kejadian #MinyakBawangPutih sis.
MW:Menariknya boleh cuba buat sendiri minyak bawang putih ni di rumah nanti. Tambahkan pada makanan berkuah seperti sup dan bubur memang bertambah sedap.
Selalunya mak-mak cukup suka gunakan gel pewangi untuk letakkan di penjuru ruang tamu, bilik tidur ataupun bilik air. Harum semerbak dan rasa segar saja dalam rumah.
Biasa gel pewangi ni hanya bertahan dalam sebulan saja. Leos tu terus kering dan bau pun tak tak ada. Terus buang saja bekasnya, maklumlah dah tak berfungsi pun. Lagipun dah tak wangi dah pun.
Jangan terus buang gel pewangi yang dah kering. Masih boleh guna pakai kalau tahu caranya. Ini atntara tip yang boleh digunakan seperti yang dikongsikan oleh Yusra Fateema.
Black hadiahkan kereta mewah idaman isteri. “Kadang-kadang kita terlalu mencari yang sempurna, sampai terlupa untuk hargai yang selalu ada di sisi” Inilah ungkapan penuh...