Biasaannya bila kita selalu masak, periuk belanga yang digunakan akan berkerak hitam dan payah nak dibersihkan walaupun dah sental dengan macam-macam cara.Ada petua semulajadi berkesan yang boleh tanggalkn kerak tebal pada kuali ni, dengan menggunakan asam keping.

Nak tahu lebih lanjut caranya boleh cuba petua yang dikongsikan oleh Puan Nor Hayati Abd Rahman ini;

“Hari ni nak share sikit petua nak tanggalkan kerak kuali yang tebal.Ni pun terbaca beberape hari lepas pasal nak kilatkan kuali. Jadi hari ni rasa free sikit dan nak cuba kot-kot menjadi. Ada jugak petua bila buat tak jadi. Tapi yang ni memang menjadi sungguh.”

Cara-Caranya:

1. Mula-mula panaskan air dengan asam keping sebanyak 8 keping, masukkan kuali yang kita nak buang segala kerak yang tebal tu sampai air mendidih dan biarkan sejuk.

2. Dah sejuk, boleh lah start buat kerja.
3. Disebabkan kuali akak ni kerak dia tebal, akak kikis dengan pisau, memang senang. Lekang kerak-kerak dia tu dari kuali.

4.Lepas tu kita gosok lah dengan berus dawai kasar dengan sabun mandi ke dengan sabun labour kuning ke tak kisah mana-mana.
5. Yang kat telinga kuali tu ada lagi hitam-hitam, so akak telungkupkan dalam air panas yang ada asam keping tu biar kan sekejap.Keluarkan dan gosok balik.

IKLAN

Taraaa sekarang kuali akak dah kilat.

IKLAN

Selamat mencuba.

Baca Lagi Disini:

IKLAN

Tukang Masak Kongsi 3 Barang PENTING, Sental Periuk Belanga Jadi Bersih Berkilat!

6 Cara Mudah Hilangkan Kesan Hangus Pada Periuk Kesayangan, Sila Cuba Gerenti Jadi!

MW: Semoga perkongsian ini bermanfaat. Jadi mak-mak yang ada masalah periuk belanga berkerak hitam, payah nak bersihkan jadi berkilat tu boleh cuba petua dan cara berkesan yang dikongsikan ini.

Sumber: Nor Hayati Abd Rahman