Buah kismis memang terbukti banyak khasiat nutrisinya. Boleh campur dalam kek, kuih, masakan atau dimakan begitu sahaja. Jika mak-mak ada beli buah anggur, boleh cuba buat sendiri kismis secara homemade. Mudah sahaja, malah lebih terjamin kebersihan dan kesegaran kismis yang dihasilkan.
Boleh ikut cara buat kismis yang dikongsikan oleh Tuan Kipli Joni ini;
“Balik dari “kebun”, dapat tuai 4 kilo buah anggur. Hari ini kita nak buat “kismis”. Semenjak dulu saya terfikir “kismis” di buat dari buah apa ye!
“Rupanya, di buat daripada buah anggur. Proses membuat kismis sebenarnya amat mudah. Kalian semua pun boleh, saya pasti.”
Jom, saya tunjuk cara “homemade” buat kismis.
1. Rendam dan basuh buah anggur agar bersih.
2.Toskan.
3. Sediakan periuk memasak dan isi dengan air bersih, kira-kira boleh tenggelamkan semua buah anggur nanti. Bubuh sedikit garam.
IKLAN
4. Setelah air mula mengeledak, masukkan semua buah anggur yang telah dibersih tadi. Perlahankan api.
5. Apabila buah anggur mula nampak kulitnya merkah pecah dan timbul, tutup api dan keluarkan semua buah anggur. Tos biar kering.
6. Susun dalam tray dan jemur dibawah matahari yang panas terik. Atau masuk kedalam “dehydrator”.
IKLAN
7. Jemur (2-3 hari) sampai buah anggur jadi kecut dan keredut. Sedia untuk dimakan!
MW: Mudah sahaja kan nak buat kismis sendiri secara homemade. Lebih terjamin kebersihan dan kesegaran kismis tersebut. Takdelah bau hapak sebab kismis dah lama.
Jika selalu buat kek coklat, bahagian yang paling penting pastinya lapisan coklat atau ‘Chocolate Ganache’. Jika salah tekniknya ‘Chocolate Ganache’ mudah jadi keras, tak sedap dan nampak kusam tak berkilat. Sebenarnya, nak buat ‘Chocolate Ganache’ yang merelip-relip berkilat, sedap dan cair di mulut ada caranya. Barulah kek nampak cantik dan lebih menarik.
Boleh ikut tip yang dikongsikan oleh Pembuat Kek ini, Encik Muhammad Ali ini sebagai rujukan;
“Kalau kita nak kek cantik, gancahe merelip-relip, makan pulak cair dekat mulut kenalah letak butter, pakai dairy whipping cream, van houten chocolate compound dan pakai teknik double boil. Jangan tuang panas-panas ganache atas kek. Tunggu suam sikit baru tuang. Dah semalaman baru boleh makan. Nikmat dunia”.
Tips Chocolate Ganache by Mr.Ali.
Guna Cara Double Boil
Kenapa double boil. Sebab nak buat ganache tak boleh direct api.
Ganache: Whipping cream + Chocolate + butter
Mesti ada yang tanya boleh tak kalau nak ganti whipping cream dengan susu full cream. Boleh sahaja. Tapi rasa tak sama. Bagi saya semestinya sedap pakai whipping cream dairy untuk hasil dan rasa yang sedap lemak-lemak coklat.
Bekas Besar, Jangan Termasuk Air
Double boil: Bekas atas kena besar dari bekas bawah sebab tak nak air masuk ke dalam cairan coklat kita.
Kalau air dah termasuk walaupun satu titis maka rosaklah coklat hampa. Dia akan jadi macam “gumpalan” dan makin tak melekat pada bekas.Sebab tu yang bekas besar tu kena besar dari bawah.
Punca Ganache Keras, Tak Licin
Kenapa ganache saya keras dan tak smooth. Sebab kurang whipping cream nak selamat pakai nisbah 1:1 kalau pakai coklat biasa. Kalau tak pakai nisbah 1:1 pun boleh.Contoh 150 gram whipping cream + 250 gram chocolate.
Kalau pakai non dairy buat ganache. Elok pakai dark chocolate sebab non dairy dah manis. Tapi bagi saya lahh. Ganachee memang better dan sedap pakai dairy whipping cream untuk effect glaze yang hebat dan rasa yang padu.
Kalau pakai chocolate premium pakai lebih whipping cream. Contoh 300 gram dark chocolate + 400 gram whipping cream.
Air dalam bekas bawah tu jangan letak penuh tau. Pantang. Letak sikit je jangan sampai separuh bekas tu ya.
Langkah-Langkah Membuat
Cara Saya: Letak whipping cream & butter. Tak payah tunggu berbuih-buih dekat tepi dia pun takpa. Tunggu seminit dua baru masukkan chocolate. Gaul pakai sudu or spatula je. Kacau perlahan-lahan supaya bubble tak timbul. Kacau sampai jadi smooth macam dalam gambar. API JANGAN KUAT! Guna paling perlahan.
Mr ali kalau takde butter boleh ke pakai minyak masak. Bolehh tapi rasa lain sikit
Nak ganache lagi sedap masukanlah salted PURE BUTTER. Ingat pure butter macam anchor/ lurpak/ president
Nak lagi sedappp masukanlah hazelnut paste (tapi maheiii).
Buat Hentakan Perlahan
Kalau ada bubble kecil kena hentak slow-slow sampai bubble tu macam takde. Biasa lepas tuang hentak sikit kasi hilang bubble. Few minutes biasa akan timbul lagi. Hentakan lagi. Sebab macam saya kata lepas tuang ganache bagi dia duduk suhu bilik.
Jangan terus masuk chiller. Ni juga akan mengurangkan wap-wap air atas ganache nanti. Saya dah cuba and it works. Cuma kondensasi tu akan berlaku bila kek kita letak lebih dari 30 minit kat luar. Suhu peti / chiller jangan terlampau sejuk.
Jenis Coklat
Van houten & beryls adalah yang recommended TAPI BUKAN PREMIUM . Cuma orang panggil coklat yang berkualiti.
Callebaut saya pakai hat 811 pahit sikit ja. Ini baru boleh claim premium sebab real chocolate ni. Atau orang panggil couverture chocolate. Callebaut lebihkan whipping cream tau. Rujuk post saya yang sebelum ni.
Soalan paling femes: Macam mana kalau buat choco jar tak nak bagi coklatnya keras. Mudah je Letak minyak masak.
Contoh: 250 gram chocolate ( double boil) then masukkan 3 sudu besar minyak masak Sedikit demi sedikit . Dah cair bagi sejuk dulu baru tuang tau. Yg penting choco jar jangan masuk dalam peti ya. Nanti jadi keras. Letak suhu bilik confirm melting coklat tu. Nak crunchy sangai dulu cereal hampa tuu okayy.
MW:Begini rupanya nak jadikan kek cantik, chocolate gancahe merelip-relip dan bila makan pula cair di mulut.Terima kasih berkongsi ilmu dan tip ini, kena cuba nanti bila buat kek coklat.
Biasanya, perabot atau peralatan yang sudah lama, rasa nak buang saja sebab nak gantikan yang baru. Bila fikir balik sayang pula. Lebih-lebih lagi almari antik kepunyaan emak yang banyak berjasa.
Almari antik inilah yang menyimpan banyak kenangan bersama mak dan adik beradik yang lain. Mungkin, kita rasa boleh hadiahkan yang baru tapi mak mesti tidak mahu sebab katanya masih elok lagi.
Daripada terus nampak lusuh dan elakkan rosak, baiki saja bahagian yang tak elok itu. Jadi, nampaklah baru kembali.
Perkongsian daripada Ogy Abu Bakar ini bolehlah jadikan rujukan bagi mak-mak yang sayang nak buang almari dapur untuk baiki dan nampak seperti baru. Paling penting, bagi anak-anak yang dah besar tu boleh berpakat dengan adik beradik yang lain buat kejutan untuk mak.
Bahan dan peralatan yang diperlukan: Spray putih (untuk besi ) RM10
Wallpaper (Shopee) RM40
Foam block (Kedai Eco) RM10
Glass self adhesive foil (Kedai Eco) RM2
Masa yang diperlukan: 8 jam
Jumlah kos RM62 dan 8jam
(Walau bagaimanapun, ia tidak termasuk masa untuk kemas isi-isi almari untuk recycle/buang/derma)
Paling penting, kerjasama adik beradik.
1. Rasa dah lebih 10 tahun umur almari. Banyak jasa.
2. Pakar tampal
3. Final touch
4. Dari shopee. 10 meter https://shopee.com.my/product/281221272/4750166009…
6. Dah pun jelita!!
7. Lepas ni beli knob baru 15 biji. Silver matte sesuai tak ?
MW: Kadang-kadang mak-mak sayang nak buang, tapi sebagai anak kenalah hormat permintaan mak. Jadi, anak-anak boleh buat cara ini. Mesti mak terharu, lebih-lebih lagi bila anak-anaknya bergabung.
Pintu rumah berlubang bukan sahaja sakit mata memandang, bahkan boleh membahayakan keselamatan anak-anak yang masih kecil. Kemungkinan cedera terkena serpihan kayu berlubang tersebut.Bila pintu kayu rumah di rumah berlubang-lubang sebenarnya kita boleh baiki sendiri je. Lebih jimat bajet dan tak perlu nak tukar pintu rumah baru. Bahan-bahan yang diperlukan tak banyak malah cara nak baiki pun mudah.
Boleh cuba baiki sendiri pintu rumah kayu yang berlubang ikut cara yang dikongsikan oleh Puan Ashura AT ini.
“Alhamdulillah, repair pintu rumah kayu berlubang. Hasil baca tips & tunjuk ajar ahli dalam group ni.
So, rumah baru kami ada 4 pintu utama dan semua pintu ada pecah-pecah. Nak tukar termasuk upah memang lari bajet, so kita DIY repair sendiri & nanti undercoat, kasi cat sekali jalan, inshaaAllah.
2. Tembak PU Foam. Lepas sejam potong lebihan, kasi rata. Saya pakai 1 botol je untuk 4 pintu dan masih ada lebihan. Nanti tutup je balik bucu dia pakai paku/screw dan boleh pakai lagi InshaaAllah.
3. Lekat joint tape.
4. Apply filler.
5. Lepas kering, kemaskan dengan kertas pasir.
6. Kasi cat, settle.
Total repair 4 pintu Alhamdulillah tak sampai RM50 (tak termasuk cat la). Kalau tukar 4 pintu, busuk-busuk RM480 la terbang termasuk upah install. Tu belum cat lagi, pintu plywood kosong warna kayu.
MW: Semoga perkongsian ini bermanfaat. Jadi jika ada masalah pintu kayu berlubang dekat rumah tu, tak perlu tukar baru, baiki je dahulu lebih jimat kos.
Nahas tragedi helikopter TLDM, lelaki buat hantaran jelik didenda RM23,000. Gara-gara menghina nahas tragedi dua helikopter bertembung di udara dua hari lalu, seorang peniaga...