Sumber Foto : Unit Foto Ideaktiv &  Instagram Zarina Zainuddin

Zarina Zainuddin wanita kental tidak pernah mengeluh. Kecekalan wanita tabah ini dalam meniti kehidupan seharian nyata mencetuskan aura inspirasi terutamanya kepada golongan hawa.

Wanita yang terkenal sebagai seorang ibu yang kental dan tabah apatah lagi terpaksa berhadapan dengan karenah dua anak kembarnya, Azal dan Azil yang juga merupakan anak istimewa autisme, tidak pernah mengeluh dengan kurniaan yang diberikan oleh Yang Maha Esa.

Malah dalam kesibukan menguruskan Azal dan Azil, Zarina tetap ligat merancang masa depan dengan segala kudrat yang ada.

“Wanita, Dapur, Kerja Rumah Tak Pernah Habis, Sampai Putus Nyawa Tak Dapat Dipisahkan” 

Zarina Zainuddin Wanita Kental

Menjaga anak autism, berlakon dan menceburi bidang perniagaan makanan pada satu masa bukanlah calang-calang wanita boleh menguruskannya.

Kini perniagaan pulut kuning yang diusahakannya semakin laris apatah lagi dengan pelbagai idea baru yang diterapkan.

“Wanita, Dapur, Kerja Rumah Tak Pernah Habis, Sampai Putus Nyawa Tak Dapat Dipisahkan” 

“Wanita, Dapur, Kerja Rumah Tak Pernah Habis, Sampai Putus Nyawa Tak Dapat Dipisahkan” 

Bisnes yang pada awalnya hanya sekadar ‘suka-suka’ kini berkembang maju dan meraih pulangan menguntungkan.

Malah sebagai seorang wanita yang bergelar isteri dan ibu Zarina juga meluahkan rasa hatinya tentang kaum wanita yang banyak berkorban demi suami dan anak-anak.

Dia yang sering berkongsi foto dan video aktiviti harian bersama anak-anaknya di media sosial kadangkala mengundang sebak netizen.

 

Kaum Wanita Banyak Berkorban Demi Suami & Anak-Anak

Wanita yang begitu gigih menjalankan perniagaan makanan, pulut kuning dan rendang juga menasihati kaum lelaki agar menghargai kaum wanita terutamanya golongan isteri.

Golongan wanita sebenarnya bukan saja melakukan pelbagai kerja rumah malah menolong juga membantu menjana pendapatan keluarga. Apa yang dilakukan oleh mereka haruslah dihargai.

“Wanita dapur dan kerja kerja rumah tak pernah habis sampai putus nyawa baru habis tidak dapat di pisahkan.

“Kita dah masak kita kemas lepas masak kemas lagi cuci baju menyapu mop lantai bersihm cuci tandas, cuci pingan. Tangan tak kering lagi sampai lagi pinggan baru cuci lagi kemas peti ais, memasak pagi untuk sarapan tengahari untuk makan tengah hari, minum petang dan makan malam,” luah Zarina.

Tugas Wanita Tidak Akan Pernah Habis

“Wanita, Dapur, Kerja Rumah Tak Pernah Habis, Sampai Putus Nyawa Tak Dapat Dipisahkan” 

 

Bukan itu saja malah Zarina menerangkan sebagai suri dalam rumah tangga, wanita tidak pernah duduk diam.

IKLAN

“Kita mak mak buatkan juga, lepas tu gosok baju kemas bilik, petang petang siram bunga segar sikit mata tu tengok hijau daun-daun pokok.

“Apa pun tugas wanita tidak akan pernah habis dan tak mungkin dapat di ambil alih oleh lelaki.

“Jadi para lelaki suami, anak anak hargailah wanita yang tetap tersenyum dan tak akan pernah penat melayan kerenahmu,” katanya menerusi akaun rasmi Instagramnya.

Hati Sayu Sentuh Tentang Azal & Azil

Zarina yang pernah meluahkan perasaan menerusi temubual bersama majalah Mingguan Wanita akui tidak pernah kekok bercerita mengenai pengalamannya sebagai ibu kepada dua anak autism.

“Wanita, Dapur, Kerja Rumah Tak Pernah Habis, Sampai Putus Nyawa Tak Dapat Dipisahkan” 

 

“Wanita, Dapur, Kerja Rumah Tak Pernah Habis, Sampai Putus Nyawa Tak Dapat Dipisahkan” 

Dia juga tidak malu memiliki anak-anak istimewa ini. Namun setiap kali bercerita mengenai anaknya, Muhammad Razil Azrai dan Muhammad Raizal Azrai, hatinya akan sayu.

Bercerita mengenai dua anak terunanya itu, kelihatan Zarina menahan sebak. Sesekali matanya kelihatan berkaca dengan air mata.

“Sebenarnya Allah bagi kita rezeki dengan mengurniakan anak-anak sebegini. Ini adalah cara untuk kita lebih dekat diri dengan Allah. Tanpa kita sedari anak-anak ini mendekatkan kita dengan Allah.

“Anak-anak ini mencabar kita. Apabila mereka mencabar kita, apa yang boleh buat adalah perlu bersabar. Kesabaran itulah yang akan membuatkan kita dapat pahala. Nasihat saya kepada mereka yang ada anak-anak begini, jangan takut kerana ada jalan untuk mereka.

“Keindahan itu akan nampak apabila kita membela anak-anak istimewa ini. Indah sebab kita jadi sabar dan redha. Budak-budak begini kalau kita tengok mata mereka pun kita dapat lihat betapa tidak bersalahnya mereka,” ulas Zarina yang turut menjelaskan bahawa autisme adalah sindrom, apabila anak mengalami masalah kurang oksigen dalam otak semasa dilahirkan.

Sukar Kawal Emosi Anak

“Perkembangan anak agak terbantut. Pemikirannya tidak seperti kanak-kanak yang sama usia dengan mereka. Terdapat pelbagai jenis kategori austisme. Ada yang ringan dan ada yang teruk. Anak-anak saya mengalami kedua-duanya. Azal dalam kategori mild (ringan) manakala abangnya Azil dalam kategori severe (teruk). Tetapi kadangkala Azal akan mengalami tantrum dan dia akan menjadi hiper sehingga membuatkan emosinya tidak stabil.

IKLAN

“Hendak mengawal emosi mereka itu agak sukar kerana mereka itu kembar. Apabila abangnya mengamuk, yang adik juga kadangkala akan terikut-ikut sekali. Sebaiknya kalau di rumah kalau saya tidak menjalani penggambaran, saya akan beri Azal keluar.

“Memang saya takut membenarkan Azal keluar bersendirian. Mula-mula dahulu saya akan ikut dari belakang. Saya ingat lagi, dia berjalan kaki di tepi jalan sambil membawa payung. Saya akan bawa kereta dan ikut dia dari belakang secara perlahan-lahan. Dari situ saya akan tahu di mana tempat dia berhenti.

“Namun begitu saya akan pastikan Azal membawa telefon kerana mudah untuk kami berhubung jika ada apa-apa yang berlaku. Saya juga akan pastikan dia ada duit di dalam tangan agar dia boleh makan dan beli barang yang dia mahu. Supaya dia tidak meminta daripada orang lain.

“Azal boleh bawa diri. Saya ajar dia berdikari. Manakala Azil memang tidak boleh berdikari sangat. Dia perlu ada saya di sisinya. Jika saya bawa dia keluar, tantrumnya akan menjadi teruk. Dia boleh mengamuk di tempat awam kerana dia tidak boleh bercakap langsung. Apabila dia tidak boleh cakap, dia jadi stres dengan situasi dia itu.

Azil Tidak Tahu Apa Yang Dia Lakukan

“Dia marah apabila orang tegur kerana orang tidak faham apa dia hendak. Bila dia hendak melepaskan perasaan marah itu dia akan mengamuk. Bila mengamuk dia akan pecahkan TV dan sepahkan barang. Sebenarnya apa yang dibuatnya itu kerana mahu mendapatkan perhatian.

“Bila Azil buat begitu, ia membuatkan saya akan fokus pada dia. Jadi bila dalam keadaan begitu, adik-adiknya yang lain terutamanya yang bongsu tidak akan faham. Adiknya akan mengadu dan menganggap saya melebih-lebihkan abangnya Azil.

“Pernah dia orang kata, “apa sahaja Azil buat tidak apa. Azil pukul ibu pun tidak mengapalah ya.” Sebenarnya ada ketikanya apabila Azil pukul saya, mereka akan terkam dan pukul abang mereka itu. Saya pesan pada mereka agar jangan pukul abang kerana dia tidak tahu apa yang dia sedang lakukan,” tambah Zarina.

Diserang oleh Azil adalah perkara biasa dalam hidup Zarina. Walau perit, Zarina perlu menghadapinya dengan penuh ketabahan.

Tidak Dapat Elak Tantrum Anak-Anak

Setiap kali Zarina membawa kedua-dua anak kembarnya ini di khalayak ramai, ada sahaja pandangan negatif yang diterimanya.

“Ada yang tidak selesa melihat saya dan anak-anak. Kadang-kadang apabila kita duduk satu meja dengan anak-anak, orang di sebelah akan lari berpindah ke meja lain takut anak saya menyerang anak mereka. Saya faham dengan situasi tersebut. Apa yang saya buat adalah bawa diri dan keluar dari restoran itu dan cari restoran lain. Situasi sebegitu jugalah yang membuatkan saya tidak akan membiarkan anak-anak di rumah.

“Memang kadang-kadang ada ibu yang tidak beri anak begini keluar kerana takut orang buat mereka begitu. Tetapi sebenarnya tidak boleh biarkan anak kita begitu. Kasihan dia. Takkanlah kita nak biarkan dia jadi seperti katak di bawah tempurung. Duduk sahaja di rumah dan tidak tahu apa yang berlaku di luar.

“Kita mahu dia explore benda di luar. Saya sedar apabila di dalam kereta, anak saya itu seronok untuk melihat keadaan sekeliling. Saya bawa mereka pergi tengok wayang. Kalau tengok wayang, dia akan keluar masuk panggung. Sebab itu juga saya akan ambil tempat di bahagian atas yang tidak ada orang agar mudah dia keluar untuk berjalan,” sambung Zarina.

IKLAN

Menarik Lagi : Zarina Sedih Bila Ibu Menangis Depan Pintu “Sayang Mak Tau, Selalu Lawan Sebab Ina Sayang

Dikahwini Sebab Kasihan, Zarina Zainuddin Usaha ‘Tackle’ Hati Madu, Raih Sayang Suami

Kongsi Tip Didik Anak Autism

Mereka yang dikurniakan anak autism bolehlah mengikut tip yang diberikan oleh Zarina.

“Tip untuk mendidik anak autism adalah kita kena jadikan mereka kawan kita. Kita juga perlu selalu bercakap dengan mereka, dan bawa mereka keluar sebab anak autisme perlukan perhatian kita.

“Cara yang saya buat lagi adalah mengajar mereka mengenai kebersihan diri. Mandi, gosok gigi, pakai deodoran, sikat rambut, pakai bedak, potong kuku. Benda-benda itu nampak remeh tetapi kita perlu ajar sebab mereka tidak akan tahu kalau tidak diajar. Mereka akan biarkan diri mereka begitu sahaja,” kongsi Zarina.

Inginkan Terbaik Buat Anak-Anak

Sebagai seorang ibu wanita tabah ini sentiasa inginkan yang terbaik buat anak-anak. Mereka adalah darah dagingnya, sudah tentu dia sama sekali tidak akan mengabaikan amanah yang Allah berikan buatnya untuk dipelihara dengan baik.

Tambah ibu kepada anak empat ini lagi, selain peminat, anak-anaknya juga kerap kali menjadi pengkritik tetap kepada cara berpakaiannya.

Anak-anaknya lebih gemar ibu mereka tampil ringkas dan tidak perlu bermekap tebal. Mereka juga tidak mahu ibu mereka terlalu berhias apabila keluar rumah.

Namun, Zarina sedari awal jelaskan bahawa dia terpaksa bersiap setiap kali keluar rumah kerana dia merupakan seorang selebriti malahan dalam masa yang sama seorang ahli perniagaan. Jadi penampilan perlu dititikberatkan, dari situ anak-anak mula memahami keadaan dirinya.

Aura Zarina yang kuat menempuh liku hidup ternyata menyuntik inspirasi kepada seluruh wanita untuk berusaha ke arah kebaikan.

Sumber Foto : Unit Foto Ideaktiv &  Instagram Zarina Zainuddin

Mingguan Wanita : Respek dengan ketabahan Zarina, bukan sekadar sibuk melayan anak-anak namun tetap gigih menjana pendapatan tambahan buat keluarga.

Follow kami di :

Facebook : https://www.facebook.com/mingguanwanita
FB Grup Cerita Mak-mak Hari Ini : https://www.facebook.com/groups/ceritamakmak
Website: https://www.mingguanwanita.my/
Instagram : https://www.instagram.com/mingguanwanita/?hl=en
YouTube: https://www.youtube.com/c/MingguanWanitaOfficial/featured
Twitter: https://twitter.com/mingguanwanita?lang=en
Telegram MW: https://t.me/mingguanwanita
TikTok: https://tiktok.com/@mingguanwanita

ZAMAN DAHULU BOLEH LAH NAK PERMAINKAN WANITA. SEKARANG ‘BIG NO’ Wanita hari ini PANTANG DICABAR!

“Wanita, Dapur, Kerja Rumah Tak Pernah Habis, Sampai Putus Nyawa Tak Dapat Dipisahkan” 
Pernah diperlekehkan? Dipijak kepala? Buli atau takut berdepan masalah hidup? Dengar apa nasihat pakar. Jom sertai webinar sehari, AURA: Wanita Pantang Dicabar ini.
Klik link ini untuk daftar penyertaan: https://toko.ideaktiv.com/product/webinar-aura-wanita-pantang-dicabar/ atau whatsapp : http://www.wasap.my/60196328758/DaftarAura

Lubuk konten tentang inspirasi, rumah tangga dan macam-macam lagi,
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI