Bila buang air kecil, pernah tak anda perhatikan warna air kencing atau tak ambil tahu langsung. Jangan ambil ringan tentang perkara ini, ia ada kaitan adakah warna air kencing itu normal atau tidak.

Biasanya air kencing yang normal adalah berwarna kuning pucat. Tapi bagaimana kalau warnanya jernih atau terlalu pekat. Inilah yang diterangkan oleh Dr Rittz dalam perkongsiannya.

Baca Artikel Menarik Lain Di Sini: Cara Betul Bersihkan Air Kencing Anak, Elak Terkena, Bawa Najis Dalam Solat, TAK SAH!

Air Kencing Bertukar Warna Bila Makan Buah Naga, Jangan TAKUT Tak Bahaya

Info Lebih Menarik DI SINI

Air Kencing Normal, Kuning Pucat, Buah Pinggang Sihat

Warna air kencing yang normal adalah kuning pucat.

Bila warna jernih, itu tandanya tidak normal. Keadaan ini berlaku kerana seseorang itu minum air lebih daripada yang diperlukan oleh badan.

Kesan minum air yang banyak ini menyebabkan fungsi buah pinggang akan terganggu kerana ia terpaksa bekerja lebih untuk menyingkirkan air lebihan dalam badan.

IKLAN

Akibatnya juga boleh membuatkan keracunan air dan ia dianggap sangat serius. Biasanya warna jernih ini kerana seseorang minum air yang banyak dalam jangka masa yang pendek. Contohnya, 4 liter air dalam masa 3 jam.

Selain daripada itu, bila air terlebih dalam badan, buah pinggang terbeban dan tak dapat singkirkan melalui air kencing. Air lebihan inilah akan melarutkan mineral dalam badan.

Bila kekurangan mineral, sel dalam badan tidak dapat berfungsi dengan normal. Keadaan ini boleh mengakibatkan seseorang itu mengalami sawan, koma dan kematian.

IKLAN

Warna Kuning Pekat Pun Tidak Normal

Ini bermaksud seseorang itu kekurangan air dalam badan sehingga boleh menyebabkan dehidrasi. Kesannya sama seperti yang dialami oleh seseorang yang minum air berlebihan.

Bila keadaan ini berlaku, seseorang itu akan dapat kesan sampingan seperti dahaga, kering, keletihan, pening. Sama seperti dengan terlebih air.

Jadi, adalah penting untuk kita monitor dengan minum air tidak terlalu banyak, ada hadnya dan jangan sesekali kurang minum air.

IKLAN

Mingguan Wanita : Jadiny,a janganlah terlebih minum air yang disarankan dan jangan pula kurang minum air. Kesannya hampir sama, takutnya kegagalan buah pinggang.

Sumber: Dr Rittz (tiktok)

@dr.rittz Reply to @lilyghanisma #tiktokmalaysia #tiktokindonesia #tiktoksg #airkencing #fyp ♬ original sound – Dr Rittz


.


.

Mingguan Wanita boleh diikuti juga di telegram :
https://t.me/bangkitwanitaMW

Follow kami di :
Facebook Mingguan Wanita
Instagram Mingguan Wanita
Twitter Mingguan Wanita

#bangkitwanita
#langkahyakinlakarkejayaan
#bisnesdarirumah
#mingguanwanita