Pernahkah anda terkucil ketika ketawa, atau semasa melompat dan bersenam atau ketika bersin? Masalah terkucil akan menyebabkan seseorang itu kurang selesa dan menyukarkan keadaan untuk beriadah, solat atau mengerjakan ibadah umrah atau haji.

Menurut Dr Nurhalina Azly binti Minhat, Pengamal Perubatan berdaftar dengan Kementerian Kesihatan Malaysia, masalah terkucil ialah apabila terkeluarnya air kencing dengan tidak sengaja.

Masalah ini kerap berlaku di kalangan wanita. Kajian menunjukkan sebanyak 44.1 peratus wanita yang telah berumahtangga di Malaysia mengalami masalah kawalan kencing atau Stress Urinary Incontinence (SUI).

Masalah kawalan kencing sering  dikaitkan dengan kurang keyakinan diri. Kebanyakan wanita yang mengalami masalah ini akan berasa malu, mengasingkan diri dan mengurangkan aktiviti sosial. Namun demikian, masalah terkucil  ini ada rawatannya.

Simptom-Simptom Masalah Kawalan Kencing

Simptom-simptom masalah  ialah terkeluar air kencing apabila :

-Batuk

-Bersin

-Ketawa

-Berdiri

-Pergerakan seperti keluar dari kereta

-Mengangkat berat

-Bersenam

-Sewaktu melakukan hubungan intim

IKLAN

Simptom ini tidak semestinya akan berlaku setiap kali. Aktiviti yang menambah tekanan pada pundi kencing akan menyebabkan seseorang itu terkucil lebih-lebih lagi jika pundi kencing penuh dengan air kencing.

Bagaimanakah Pundi Kencing Berfungsi?

Jelas Dr Nurhalina, air kencing yang dihasilkan oleh buah pinggang akan disimpan di dalam pundi kencing. Apabila seseorang kencing, air kencing akan keluar dari pundi kencing melalui tiub yang dikenali sebagai urethra. Bagi wanita, lubang urethra berada di atas faraj.

Apabila pundi kencing telah diisi sepenuhnya dengan air kencing, maklumat akan dihantar ke otak melalui sistem saraf dan kita berada hendak membuang air kecil . Otak pula akan menghantar maklumat ke otot-otot lantai pelvis dan otot urethra supaya mengendur dan pada masa yang sama otot pundi kencing akan menguncup supaya air kencing boleh keluar.

Berlakunya masalah terkucil  adalah kerana terdapat kelemahan pada otot dan tisu yang menyokong pundi kencing (pelvic floor muscles) dan otot di sekitar sphincter urethra (tempat keluarnya air kencing dari pundi kencing).

Pundi kencing akan membesar semasa air kencing yang dihasilkan oleh buah pinggang terkumpul. Kebiasaannya, sphincter pada urethra akan tertutup sehingga tiba waktu untuk kencing. Tetapi sekiranya sphincter tersebut menjadi lemah, sebarang tekanan pada kawasan abdomen seperti bersin, mengangkat berat, ketawa akan menyebabkan air kencing terkeluar.

Masalah kelemahan otot lantai pelvis dan sphincter urethra pula mungkin berpunca daripada trauma sewaktu proses bersalin. Oleh itu, masalah terkucil  boleh bermula sebaik sahaja selepas bersalin atau beberapa tahun kemudian.

Faktor-Faktor Penyumbang

Faktor-faktor lain yang menyumbang pada masalah ini termasuk:

-Penyakit batuk kronik dan bersin

IKLAN

-Obesiti kerana lemak berlebihan menambah tekanan terhadap abdomen dan pundi kencing

-Merokok yang menyebabkan kerap batuk

-Aktiviti impak tinggi seperti berlari atau melompat

-Menopaus. Apabila wanita telah menopaus, hormon estrogen dan testosterone berkurangan menyebabkan otot lantai pelvis dan sphincter urethra menjadi lemah

-Proses kelahiran normal melalui faraj menambahkan risiko SUI. Begitu juga jika bersalin dengan bantuan forcep, di mana bayi perlu dikeluarkan dengan cepat, kesan trauma berlebihan boleh berlaku pada otot lantai pelvis dan berisiko untuk mendapat masalah terkucil.

-Jika pernah melakukan pembedahan pelvis seperti hysterectomy (pembuangan rahim).

Rawatan Masalah Kawalan Kencing

Masalah terkucil  boleh dirawat. Sekiranya masih di peringkat awal, rawatan berikut boleh dilakukan untuk memulihkan masalah terkucil:

IKLAN
1) Senaman Kegel Atau Kemut.

Senaman ini ialah seperti menahan perjalanan air kencing sewaktu tengah kencing. Kemut selama 5  saat dan rehatkan otot 5saat. Ulangi 10 kali, dan lakukan sekurang-kurangnya 3 kali sehari.

2)Rawatan Hormon.

Biasanya ujian darah akan dilakukan terlebih dahulu. Sekiranya paras hormon estrogen atau testosterone rendah, ia boleh diganti dengan hormon bioidentikal dalam bentuk krim sapuan atau dalam bentuk pil.

3)Rawatan Radiofrekuensi.

Rawatan ini dilakukan sewaktu tiada haid. Ujian Pap smear diadakan terlebih dahulu untuk memastikan kesihatan pangkal rahim. Alat radiofrekuensi dimasukkan ke dalam faraj untuk memanaskan bahagian dalam faraj ke suhu 41 darjah Celsius.

Rawatan ini tidak menyakitkan tetapi cuma berasa suam di dalam faraj. Rawatan mengambil masa 20 hingga  30 minit sehingga semua bahagian di dalam faraj sampai ke tahap 41 darjah Celsius. Rawatan radiofrekuensi ini akan menyebabkan lebih banyak pembentukan kolagen yang mampu menguatkan otot lantai pelvis dan sphincter urethra.

Rawatan ini juga dapat mengetatkan faraj bagi wanita yang mengalami masalah kelonggaran faraj selepas bersalin atau menopaus. Setelah selesai rawatan radiofrekuensi, aktiviti harian boleh dilakukan seperti biasa, termasuk hubungan intim. Rawatan perlu diulangi sebulan sekali sebanyak 3 kali dan diulangi jika perlu.

4)Rawatan laser.

Seperti rawatan radiofrekuensi, laser dimasukkan ke dalam faraj dan dinding faraj dilaser. Proses ini menyebabkan badan menghasilkan lebih banyak kolagen. Pesakit yang menjalani rawatan laser faraj memerlukan jangka masa sekitar 1 minggu untuk sembuh. Dalam lingkungan waktu ini, pesakit tidak dibenarkan melakukan hubungan intim kerana ditakuti luka laser akan dijangkiti kuman. Rawatan laser vagina perlu diulangi jika perlu.

5)Pembedahan.

Jika kesemua rawatan di atas tidak berhasil atau tahap kelemahan otot lantai pelvis dan sphincter urethra sudah di tahap yang serius pembedahan mungkin diperlukan.

Komplikasi

Komplikasi masalah terkucil jika tidak dirawat akan menyebabkan:

1)Masalah depresi disebabkan wanita ini akan sering mengelak untuk keluar beriadah atau bersosial. Mereka juga akan merasa kurang keyakinan diri kerana perlu memakai tuala wanita atau lampin dewasa.

2)masalah “urge incontinence” atau “overactive bladder” iaitu keadaan di mana seseorang itu tidak dapat menahan kencing sebaik sahaja terasa hendak kencing

3)masalah radang kulit di kawasan di mana air kencing terkena pada kulit.

 

Lubuk konten tentang inspirasi, rumah tangga dan macam-macam lagi,
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI