Bila berkahwin, dah tentu kita dambakan untuk timang anak sebagai penyambung keturunan dan menjadi penyeri dalam rumahtangga. Namun, tak semua diberi rezeki selepas berkahwin terus mengandung dan lahirkan anak.

Mungkin rezekinya awal dapat timang anak. Tak mustahil juga belum diberikan rezeki walaupun kahwin bertahun-tahun. Pokoknya adalah sabar.

Begitulah yang berlaku pada pasangan tua ini, hidup mereka sunyi tanpa kehadiran anak. Namun, selepas 54 tahun segalanya berubah bila dapat timang anak pertama pada usia 70 tahun.

Baca Artikel Menarik Lain Di Sini: Ibu Termuda Dunia, Lahirkan Anak Usia 5 tahun, Tak Sempat Nikmati Zaman Kanak-Kanak

‘Lahirkan Bayi Dalam Usia 51 Tahun.” Wanita Hampiri Menopaus Teruja Besarkan Anak

Timang Anak Usia Tua

Dengan kemajuan teknologi dan rawatan kesubµran, usaha mendapatkan zuriat boleh sahaja direalisasikan seperti wanita berusia 70 tahun ini yang hanya menimang cahaya mata pertama ketika usia perkahwinan mencecah 54 tahun.

Selama 54 tahun kediaman sµnyi tanpa cahaya matasi ibu akhirnya mampu memeluk anak sulung. Tangisan bayi lelaki memecah keheningan dan menggembirakan seluruh ahli keluarganya.

Chandravati Devi dan suaminya Gopichand Singh, 75, pasangan warga emas dari Rajasthan Alwar, India sebelum ini melakukan rawatan kesubµran di pelbagai hospital di beberapa bandar.

IKLAN

Sebelum berjaya hamil, pasangan itu sudah tiga kali melakukan prosedµr persenyawaan in-vitro (IVF).

Wanita Usia 70 Tahun Timang ANAK PERTAMA Selepas 54 Tahun Berumahtangga
.

”Kira-kira satu setengah tahun yang lalu, pasangan ini mendapatkan rawatan di sini menerusi setelah dicadangkan oleh saudaranya. Chandrawati dan Gopi Singh tinggal di sebuah kampung berhampiran sempadan Haryana berhampiran Jhunjhunu, Rajasthan,” kata pakar 1VF, Dr Pankaj Gupta kepada India Today.

Kelahiran bayi lelaki seberat 3.5 kilogram itu disifatkan sebagai satu keajaiban. Lebih-lebih lagi wanita yang sudah melewati usia tujuh dekad seperti Chandrawati.

“Chandrawati hamil selepas percubaan ketiga melalui 1VF. Walaupun gembira, wujud unsur ketakµtan kerana usia ibu yang sudah lanjµt. Tetapi akhirnya dia selamat melahirkan bayi yang sihat,” katanya.

IKLAN

Wanita Usia 70 Tahun Timang ANAK PERTAMA Selepas 54 Tahun Berumahtangga
.

Bernasib Baik

Menurut India Today, terdapat undang-undang yang telah diluluskan oleh Parlimen India baru-baru ini yang berkuat kuasa mulai Jun 2022 yang mana pusat rawatan IVF tidak dibenarkan memberikan rawatan kepada wanita dan lelaki berumur 50 tahun ke atas.

Tetapi Chandravati dan suaminya bernasib baik kerana telah berjaya hamil sebelum undang-undang berkµat kuasa.

Wanita Usia 70 Tahun Timang ANAK PERTAMA Selepas 54 Tahun Berumahtangga
.

IKLAN

Ibu yang melahirkan melalui IVF tertua di dunia ialah Erramatti Mangamma dari India. Pada tahun 2019, Mangamma melahirkan bayi perempuan kembar yang merupakan anak pertama dan keduanya bersama suami, Raja Rao, 80. Lebih istimewa, rawatan itu dilakukan menggunakan sel telµr milik Mangamma sendiri.

KehamiIan pada lewat usia mempunyai risik0 kesihatan. Kesubµran semula jadi terhenti apabila seorang wanita mengalami menopaus pada purata umur antara 43 hingga 51 tahun.
Teknik seperti IVF sejak itu membolehkan wanita seperti Chandravati dan Erramatti hamil walaupun selepas menopaus.

Mingguan Wanita : Zaman yang semakin canggih, segalanya boleh buat. Cuma kalau dah usia lanjut, larat ke nak jaga anak. Itu fikir kemudian la….

Sumber: Detik Kini Viral & India Today

Follow kami di TELEGRAM, INSTAGRAM, TIKTOK, FACEBOOK, TWITTER dan YOUTUBE Mingguan Wanita untuk dapatkan info dan artikel-artikel terkini serta menarik.

#bangkitwanita
#langkahyakinlakarkejayaan
#bisnesdarirumah
#mingguanwanita