Wanita kudung gigih berniaga, 8 bulan belajar buat donut gebu lembut di YouTube. Di mana ada kemahuan di situ ada jalan. Bukan mudah untuk mencari rezeki untuk menjana pendapatan keluarga dalam keterbatasan fizikal diri. Namun berkat kesungguhan dan tidak berputus asa, tiada yang tidak boleh dicapai.

Sungguh, kekuatan dan semangat wanita OKU, yang kudung tangan dan kaki ini dalam mencari rezeki wajar dijadikan inspirasi. Tidak mampu mengikuti kelas memasak berbayar, wanita ini mengambil inisiatif, masa selama 8 bulan untuk ‘berguru’ di YouTube, demi ingin hasilkan donut yang terbaik untuk jualan berniaga.

Demi kelangsungan hidup, seorang wanita Orang Kurang Upaya (OKU) gigih mendalami ilmu cara membuat donut di YouTube sebelum menjaja kuihnya itu di kawasan rekreasi Padang Polo, di sini bagi membantu menjana pendapatan keluarga.

Wanita Kudung Gigih Berniaga, 8 Bulan Belajar Buat Donut Gebu Lembut Di YouTube

8 Bulan Belajar Buat Donut Di YouTube

Zaitun Ibrahim, 35, menghabiskan masa hampir lebih lapan bulan di platform YouTube bagi memastikan adunan kuih donut yang dihasilkan itu gebu dan lembut selain beliau kini sudah mampu meraih kira-kira RM100 sehari, hasil daripada jualan donat.

Menurut Zaitun dek kerana yuran kelas memasak yang agak tinggi, beliau yang diuji dengan kudung kedua-dua belah kaki dan tangan kiri sejak lahir akibat demam panas, telah memanfaatkan platform media sosial itu sebagai ‘guru’ serta panduan untuk beliau membuat kuih donat yang sedap.

“Wang yang ada pun cukup-cukup makan sahaja bagi saya, suami dan anak perempuan berusia 17 tahun untuk meneruskan hidup dan disebabkan itu saya hanya rujuk YouTube untuk belajar masak.

Wanita Kudung Gigih Berniaga, 8 Bulan Belajar Buat Donut Gebu Lembut Di YouTube

“Bersandarkan rakaman video yang ada (di YouTube) saya memperbaiki resipi sedia ada agar dapat menjaga kualiti kuih jualan saya dan membantu keluarga dengan menjual donut,” katanya ketika di temu ramah di rumahnya di Flat Kinta Heights di sini baru-baru ini.

Wanita Kudung Gigih Berniaga, 8 Bulan Belajar Buat Donut Gebu Lembut Di YouTube

Suami Sorong Kerusi Roda Ketika Berniaga

Kelibat Zaitun yang menggunakan kerusi roda dengan disorong oleh suaminya Haizul Yit, 45, akan mula kelihatan di Padang Polo berkenaan seawal pukul 5 petang untuk menjaja kuih donat yang jual dengan harga RM5 bagi setiap set 3 biji donat yang mempunyai pelbagai perisa seperti strawberi, coklat dan pisang.

IKLAN

Wanita Kudung Gigih Berniaga, 8 Bulan Belajar Buat Donut Gebu Lembut Di YouTube

Tidak Mempunyai Pengenalan Diri

Bercerita lanjut, Zaitun yang mengimbau kemiskinan keluarganya berkata sehingga kini dia tidak mempunyai kad pengenalan diri kerana kelahirannya tidak didaftarkan ketika dilahirkan dan ibu bapanya pula merupakan warga Thailand.

“Saya dilahirkan di rumah oleh bidan tanpa ada kelengkapan bersalin yang mencukupi, diuji pula dengan masalah keluarga ketika itu apabila bapa meninggalkan kami anak-beranak,” tambahnya.

 

“Disebabkan itu, saya tidak layak untuk memohon sebarang bantuan atau insentif OKU daripada Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) dan lebih menyedihkan apabila saya tidak boleh menerima rawatan di hospital kerajaan dan terpaksa bergantung kepada kedai ubat kerana tidak mampu ke klinik swasta,” katanya sebak.

Bersemangat Ubah Nasib Keluarga

Zaitun berkata walaupun diuji dengan pelbagai dugaan dan cabaran hidup, namun ia bukanlah pengakhiran malah keadaan itu membuatkan beliau lebih bersemangat untuk terus mengubah nasib keluarga termasuk mengusahakan pelbagai perniagaan antaranya kraftangan anyaman bakul, gubahan bunga, dan kuih-muih.

Hakikatnya, jauh di sudut hati wanita ini, tersimpan rasa sayu apabila beliau tidak dapat melebarkan sayap perniagaan akibat ketiadaan kad pengenalan diri.

Justeru, Zaitun berharap agar ada pihak berkaitan dalam kerajaan dapat membantunya bagi mendapatkan kad pengenalan diri agar masa depan dia dan keluarganya, lebih terbela.

IKLAN

Wanita Kudung Gigih Berniaga, 8 Bulan Belajar Buat Donut Gebu Lembut Di YouTube

Mesti Baca:Mak Tidur Hotel, Anak OKU Tinggal Seorang Diri Di Rumah Terjun Apartmen!
Baca Lagi Di Sini:Ramai Tak Tahu, Mak Ayah Ada Anak OKU Boleh Mohon Roadtax PERCUMA!
Artikel Menarik:Wanita Kudung Tangan Kiri, Supermodel Rebutan Jenama Antarabangsa!

Mingguan Wanita: Tahniah di atas kegigihan wanita ini dalam mencari rezeki. Kudung kaki dan tangan, bukanlah alasan untuk meminta-minta, sebaliknya terus rajin berusaha mencari rezeki untuk mengubah nasib keluarga. Semoga kisah wanita ini menjadi inspirasi buat kita juga.

Sumber: BERNAMA, Astro Awani

JEANS BURUK JANGAN BUANG, SERTAI KELAS JAHITAN KAMI. BUAT TOTE & SHOPPING BEG

Wanita Kudung Gigih Berniaga, 8 Bulan Belajar Buat Donut Gebu Lembut Di YouTube

IKLAN

Klik link untuk daftar: https://toko.ideaktiv.com/product/kelas-jahitan-kreatif/

Tak pernah pegang mesin, tak bermakna mak-mak tak pandai menjahit. Pelajari kaedah dan teknik jahitan mudah dalam kelas satu hari sahaja.

Dalam masa beberapa jam, walaupun beginner anda mampu menyiapkan satu tote bag daripada jeans terpakai dan nasi lemak recyclable bag.

Projek 1: Denim Tote Bag
Jom tukar jeans yang tak muat dipakai menjadi tote bag. Teknik yang dipelajari bermula daripada cara memotong kain, membuat ukuran kain, menjahit lurus, jahit tangkai beg, cara cantuman sehinggalah siap sebiji beg.

Projek 2: Shopping Bag
Beg beli belah berbentuk nasi lemak! Beg kitar semula ini bukan saja menjimatkan ruang, malah dapat melindungi alam sekitar kerana kurangnya penggunaan beg plastik. Teknik yang bakal dipelajari adalah cara jahitan melengkung, jahitan lurus, cara mengukur saiz beg dan cara membuat lipatan.

Jangan ketinggalan sertai Kelas Jahitan Kreatif Denim Tote Bag & Shoping Bag di SewingWorld, One City Subang Jaya pada 15 Oktober 2022 bermula 930 pagi hingga 5.30 petang. Yuran RM60 sahaja.

#kelasjahitankreatif
#sewingworldgallery

Follow kami di Facebook , Website , Instagram, YouTube , Twitter , Telegram MW dan TikTok Mingguan Wanita untuk mendapatkan info, berita terkini serta artikel-artikel menarik.