Enam tahun lalu, ketika belum bertemu jodoh dengan suaminya, Fahrin Ahmad, Elena Hani sering diingatkan agar berdoalah bertemu jodoh ketika melakukan ibadah umrah.

Bukan sekali dua orang tuanya berpesan, malah berkali-kali. Siap pesanan, “Kat Mekah jangan salah doa. Sebab doa makbul.”

Rupanya, doa yang dibaca di Jabal Rahmah dengan diaminkan arwah ayahnya betul-betul tuhan makbulkan.

Kongsinya,


.

Salam Jumaat everyone!

The first picture was taken exactly 6 years ago at Jabal Rahmah. Masa tu I was still single. Performed Umrah dengan arwah ayah, mama dan adik beradik. Tak jumpa lagi cinta hati @fahrinahmad_fa .

Gambar ni means alot sebab sebagai wanita single setiap orang yang tahu i nak pergi umrah akan pesan “jangan lupa doa minta jodoh” terutama maktok yang risau sangat cucu perempuan dia tak kahwin-kahwin lagi.

Mulanya i went up Jabal Rahmah alone sebab arwah ayah uzur and mama pun tak sihat. Tapi sebelum naik atas mama tak habis-habis pesan “doa minta jodoh tau. Jangan lupa

Sampai atas I was stunt dengan kecantikan view. Tenangnya hati. I looked around leka tengok gelagat orang-orang and terus mengelamun sebab hati sungguh tenang. Sambil mengelamun terpikir “apa nak doa ni? Ramai orang pesan kat Mekah jangan salah doa. Sebab doa makbul” masa tu i realised i always asked Allah for macam-macam.

Tapi tak sedar diri i selalu lupa Dia. Tiba-tiba rasa malu nak berdoa. Allah nak dengar ke? Malunya dengan Allah. Sebab rasa seperti Allah sungguh dekat and He was looking at me.

Tengah bercakap-cakap dengan hati sendiri tiba-tiba arwah ayah berdiri slightly behind me sambil menadah tangan. I was shocked sebab arwah ayah sakit kaki and susah untuk naik tangga sendiri. “Alamak why is here?” I talked to myself.

Ayah Dah Aminkan Doa Kakak..

Arwah ayah sangat strict dengan kami. So at first i thot dia datang nak marah sebab lambat sangat berdoa and bus kami dah nak bergerak. I pon tadah tangan dan berdoa minta yang terbaik dari Nya kerana Allah lebih Maha Mengetahui. And bila habis sapu muka dengar Arwah ayah cakap “Amin”.

I left Jabal Rahmah feeling so tenang sebab i serahkan semuanya to Allah dengan rasa gembira. Sampai dalam bus i heard arwah ayah said to mama “i dah amin kan doa kakak” Sedihnya hati.

 

 

Just months later, on Ramadhan i met my husband. Arwah ayah was very happy. I was happy too that he love my husband. Tanya bila nak kahwin. Bila dah kahwin dia tanya pulak bila nak dapat anak. And sabar tunggu nak dapat cucu.

Alhamdulillah Arwah Ayah dapat merasa pegang cucu. Setiap hari mesti datang ke rumah nak tengok. About 100 days lepas @khalifafahrel lahir Ayah left us(18.1.2017)*last pic taken a day before ayah pergi. AlFatihah. I miss u.

MW : Al Fatihah.. semoga roh arwah ayah Elena Hani ditempatkan di kalangan orang yang beriman.

Sumber/Foto : Elena Hani