HFMD

Memang tak sampai hati bila melihat anak kecil kesakitan kena penyakit HFMD ini. Tangan, kaki dan mulut, mempunyai bintik-bintik kecil kemerahan seperti ulser dan terpaksa di kuarantin di rumah kerana ia boleh berjangkit.

Buat mak ayah yang sedang mempunyai anak yang terkena dengan jangkitan HFMD ini, sebenarnya selain mengambil ubat-ubatan yang disarankan doktor, boleh juga mencuba petua tradisional India yang dikongsikan oleh Puan Azma Abdul Jamil yang menggunakan Daun Pokok Semambu.

Berikut antara perkongsian oleh Puan Azma Abdul Jamil sebagai panduan;

“Alhamdulillah kakak dah pulih. Tenkiu doakan dekat kakak. Tenkiu kak ina & bff Norashikin Saad bagi petua ni. Sekali mandi ja terus hilang. Menjadi.Petua ni kakjema buat untuk kakak time kakak kena HFMD aritu.”

“Anak saya baru je baik.Seminggu kena, Dia jerit-jerit sakit tak boleh makan.Sebab jadi penuh dalam mulut. Mula-mula ingat kena demam campak, tapi tak sangka kena HFMD.”

“Saya guna 100% rawatan tradisional cara orang india.Jiran kat rumah saya bagi petua ni. Alhamdulillah..dah ok sangat-sangat.Sampai saya bawak pergi hospital swasta doktor pakar kanak-kanak pun puji, dia cakap pandai saya jaga anak sampai jadi kering elok sakit dia tu.

Ni ada sedikit petua.

Pertama:

Saya bagi anak saya makan ais krim vanila.ais krim ni nak bagi luka dalam mulut reda.cubalah, memang sangat-sangat berkesan.

Kedua :

Ambil sebesen air paip.letakkan dibawah cahaya matahari (saya letak pukul 10.40pagi sampai pukul 1petang ).Masukkan serbuk kunyit satu sudu besar. biarkan sampai air paip tadi panas-panas suam. Masukkan juga daun pokok semambu ke dalam air tersebut. Lepas tu bagi anak kita mandi guna air ni. Jangan bilas dengan air paip, biarkan air kunyit dan daun semambu ni di badan anak untuk dijadikan penawar.

IKLAN

Ketiga :

Ramaskan daun pokok semambu dengan bedak sejuk, Lumurkan ke tangan, kaki dekat bahagian yang kena sakit ni.Jangan masukkan dalam mulut tau.Yang dalam mulut tu bagi makan ais krim vanila je. Insyaallah.selepas 2-3 hari pasti akan hilang .Cubalah sebab saya sendiri dah alami.

4 Tips Kurangkan Ulser

Time anak kena penyakit HFMD memang anak akan merap ja. Kakjema paham. Depa nak perhatian kita semua.Ulser teruk dalam mulut buatkan depa jadi tak selesa, tak maw makan & minum. Ya la sakit kan. Kita tengok pun risau. Kakjema nak share sikit la untuk nak kurangkan ulser teruk dalam mulut.

1. Aiskrim Vanilla

Bagi anak makan aiskrim vanilla, macam kakak, dia suka aiskrim. Sikit-sikit mintak aiskrim. Jangan la kerap sangat. Nantikan ada penyakit lain pulak.

IKLAN

2. Gingival Spray

Boleh beli dekat farmasi. Spray dekat dalam mulut, bagi kena tempat ulser tu. Spray 3 kali sehari atau bila sakit.

3.Minum Banyak Air

Bila dalaman panas, terjadi la ulser tu. Jadinya bagi anak minum banyak air masak. Macam kakak, dia susah sangat minum air kosong. Kakjema paksa dia minum. Walaupun sikit kira ok la dari tak minum langsung.

IKLAN

4.Basuh Tangan

Setiap kali nak minum atau makan, basuh tangan kecil dengan sabun. Kot ada kuman tersembunyi disitu. Mungkin dapat elakkan kuman merebak masuk kedalam mulut.

Ni serba sedikit tips yang boleh kakjema kongsi. Mungkin ada lagi tips lain yang hampa boleh share jugak.

Jadi buat mak ayah, semoga perkongsian ini bermanfaat kongsikan buat mak ayah yang lain.

Sumber: Azma Abdul Jamil