tip sayur

Sebenarnya ada cara yang betul untuk menyimpan sayur-sayuran yang dibeli agar ia kekal segar dan tahan lebih lama. Bukan apa, setiap sayur-sayuran ada jenisnya dan cara simpanan yang tersendiri. Barulah ia tidak mudah rosak, sekaligus mengelakkan pembaziran.

Menerusi perkongsian oleh Dr Hani Mynis, yang pernah mempunyai pengalaman bekerja di bahagian sayur dan kaunter timbang pasaraya, beliau kongsikan panduan lengkap untuk menyimpan sayur-sayuran yang beliau praktikkan.

Berikut merupakan antara perkongsian beliau sebagai panduan mak-mak semua;

Rutin mingguan : Prepping sayur

“Hani dulu pernah kerja sekejap dekat bahagian sayur dan kaunter timbang di Econsave so dari situ Hani perhatikan cara pasaraya untuk kekalkan kesegaran sayur jualan dan Hani adapt the same method in my kitchen.”

Semalam hani dah share tips nak pilih sayur kan, ni hani share cara untuk kekalkan kesegaran sayur supaya boleh tahan sekurangnya cukup untuk menu seminggu.

Beberapa #tipshanimasak2 yang penting dan perlu dibaca sebelum nak mula prepping.

1. Sayur Berdaun Masak Awal

Kalau kita teringin nak makan lauk sayur berdaun macam kangkung goreng belacan ke, pucuk manis masak lemak ke, bayam goreng ke; Masa kita planning untuk menu seminggu pastikan kita masak lauk-lauk sayur tu hari pertama atau kedua lepas shopping day. Supaya sayur berdaun still hijau dan segar. Especially pucuk manis cepat je menguning nya lagi-lagi kalau tak store properly

2.Jangan Basuh Sayur Masa Simpan

Setiap sayur jangan dibasuh! Basuh bila nak guna sahaja. Kalau nak basuh boleh, basuh dan pastikan lap kering-kering before simpan. Pastikan sayur dalam keaddan kering bila nak disimpan

3. Sediakan Bahan-Bahan Untuk Penyimpanan

Benda yang kena ada masa nak prep, paling penting tisu dapur, ziplock bag dan lots of tipuware (bonus : aluminium foil dan plastic wrap)

#Tipshanimasak2 lain utk prepping setiap sayur ada kat caption gambar

P/s : kalau ada sayur yang hani terlupa nak mention, feel free to ask

IKLAN

A.Jenis Sayur & Cara Penyimpanan

1.Cili (padi, merah dan hijau besar)

Masukkan dalam bekas bertutup, dilapikkan tisu kering, masukkan sebiji bawang putih (optional- hani pernah je terlupa nak letak, tahan jugak lah seminggu dua), ketahanan – 1-3 minggu.

2.Sayur berdaun (kangkung, sawi, bayam, kailan)

Lapik tisu kering dalam ziplock bag, masukkn sayur berdaun. Seal ziplock bag. Ketahanan utk kailan mungkin lama sikit (1-5hari) untuk yang lain (1-3 hari).

3.Kacang buncis, kacang panjang, bendi, kacang botor, kacang peas

Simpan dalam ziplock bag yang dilapikkan tisu kering. Ketahanan 1-7hari, kecuali bendi (1-4 hari).

Dalam gambar Hani masukkan kacang peas dalam bekas pun boleh asalkan bertutup rapat; sebab kacang peas sikit je ziplock bag avaialable kat rumah besar. Jimat ziplock bag.

4.Kobis, kobis bunga

Balut dengan plastic wrap. Balut ketat-ketat gitu. Ketahanan 1-7hari.

5.Baby corn

simpan dalam bekas bertutup yng dilapik tisu kering (1-7 hari)

IKLAN

6.Batang saderi

Simpan dalam aluminium foil (ketahanan 1-2minggu)

7.Tomato

Simpan dalam bekas terbuka dilapikkan tisu dapur kering. Jangan ditutup sbb tomato keluarkan gas ethylene yang boleh cepatkan proses ripening tomato. Ketahanan (tomato kehijauan 1-2 weeks, tomato yang dah masak (1-7hari)

8.Daun-daun (kari, limau, sup, ketumbar, bawang)

Dalam bekas bertutup dilapikkan tisu kering

B.Teknik Balut dengan Plastick Wrap

Timun
Terung

IKLAN

C.Teknik Rendaman Dalam Air

Kunyit
Lengkuas
Halia
Serai
Lobak merah (kalau simpan mcm ni boleh tahan 1-2minggu)
Tauge (letakkan asam keping supaya elakkan tauge lebam)
Tauhu (air panas)
Rebung
Bunga kantan
Fishball (yang rebus bukan goreng) (dalam air panas)

#Tipshanimasak2 untuk halia sahaja

Bila dah rendam lama-lama dalam air bila kita keluarkan bekas dari peti ais untuk ambil halia,pastikan bekas (yang berisi halia lebih2) disimpan secept mungkin balik dlm peti, kalau 2-3 jam dibiarkan disuhu bilik dia akan lembik dan rosak. Untuk kunyit dan lengkuas takpe. Halia special sikit.

Kalau rajin boleh prep terus sayur macamni terus. Contohnya ni untuk sayur kobis goreng, tomyam sayur dan paprik. Tapi pstikan sayur yang dah dipotong macam ni digunakan dalam tempoh 4 hari gitu. Kalau lepas 4 hari, Untuk lobak mungkin tahan seminggu tapi kobis dan kobis bunga akan hitam-hitam kat tepi-tepi kobis dan kobis bunga tu.

Untuk kobis goreng tu, Hani masukkan je sebiji cili merah besar tanpa dihiris dulu takut nanti cili tu dah tak rangup masa nak masak.
Yang ni hani dah simpan 3 bulan.

Semoga perkongsian ini bermanfaat. Mak-mak bolehlah cuba tip yang dikongsikan bagi mengelakkan pembaziran akibat sayur cepat rosak berpunca daripada penyimpanan yang salah sebelum ini.

Sumber: Hani Mynis