
Isi Kandungan
ToggleCantiknya bentuk kejadian Popia Riben atau Popia Bunga Viral yang mendapat perkongsian hampir 20,000 di page Masak Apa Hari Ni (MAHN). Ia merupakan cetusan kreativiti oleh Puan Zura Zul dalam menghasilkan kudapan popia yang bukan sahaja sedap dan rangup malah cantik pula dipandang. Menurut beliau, meskipun popia ini simple je bahannya tapi agak sedikit renyah cara membuatnya.Namun yang paling penting anak-anak pun mesti suka dengan popia ini.
Berikut antara perkongsian oleh beliau yang mak-mak bolehlah cuba buat sendiri untuk anak-anak nanti.
“Simple..tapi sedikit renyah nak buat..Popia Riben/bunga..anak-anak memang suka..laju jer deme makan.”
Bahan-Bahan:
Kulit Popiah
Sosej
Minyak untuk menggoreng
Straw Besar
Cara Membuat:
1.Potong sosej agak-agak tak terlalu nipis dan tak terlalu tebal.
2.Ambil straw besar, tekap pada sosej untuk buat lubang tengahnya.
3. Ambil kulit popia saiz kecil dan dipotong dua.Lipat-lipat buat macam buat kipas.
4.Ambil pula sosej tadi dan masuk ke dalam kulit popia bahagikan sama bahagian tengah.Cuba kembangkan dan jadikan bentuk kipas.
5.Kemudian boleh digoreng sehingga kekuningan..boleh cicah dengan sos cili.. atau makan gitu-gitu pun sedap..rangup.

Selamat Mencuba
Sumber: Zura Zul
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Ini Rahsia Kuih Tepung Talam Gula Merah Merecik Sedap ‘Serap Lebihan Air Dengan Tuala Good Morning’

Isi Kandungan
ToggleMak-mak pernah makan tak kuih tepung talam yang rasa santannya pekat melekat, gula merahnya sesedap rasa. Lembut tepung talam tu mengalir laju saja di dalam mulut.
Cerita kuih tepung talam merecik sedap ni bila mana, kenalan pejabat membawa kuih tepung talam gula merah dari air tangan ‘Tok’ kesayangan di Kedah. Ya ampun, memang sedap sungguh. Rugi amat kalau tak dikongsi cara pembuatannya dengan pembaca Mingguan Wanita.
Tanpa rasa malu-malu, penulis terus saja menghubungi ‘Tok’ Kedah minta resipi rahsia yang memang anda takkan jumpa kat mana-mana. Alhamdulillah, ‘Tok’ murah hati berkongsi resipi. Baca satu persatu panduannya supaya anda boleh tahu macam mana sehelai tuala ‘good morning; boleh jadi rahsia sedapkan kuih ini.
Resepi Kuih Tepung Talam Gula Merah Air Tangan Tok
Bahan-bahan:
Lapisan Bawah
11/2 cawan tepung beras cap bunga
1/4 cawan tepung jagung
1/4 cawang tepung gandum
2 cawan gula putih
1/2 cawan gula merah
5 cawan air (direndam seketika dalam kapur)
Lapisan Atas
2 cawan santan
3 cawan air

2 cawan tepung beras
Sedikit garam
Cara Buat Lapisan Bawah:
- Satukan tepung beras, tepung jagung dan tepung gandum.
- Untuk dapatkan air kapur: Tuang 5 cawan air dalam bekas kapur makan. Tunggu sampai mendap, dah jernih baru ambil airnya. Pastikan masa ambil air tak keruh. Sebab air keruh akan buatkan kuih jadi pahit.
- Satukan gula putih dan gula merah. Kacau bagi larut.
- Masukkanlah adunan tepung perlahan-lahan dan kacau rata.
- Tapis adunan ini dan masukkan dalam loyang pengukus.
Cara Buat Lapisan Atas
- Satukan santan, tepung beras dan sedikit garam. (ikut cita rasa, kalau nak masin, buhlah lebih).
- Nota Kaki: Jika mahu lapisan atas ini lebih tebal, boleh lebihkan santan atau tepung. Ikut kehendak anda bagaimana.
- Kacau bagi rata dan tapis dengan penapis yang sesuai.
Atas Dapur Pengukus
- Masukkan adunan tadi dalam periuk loyang periuk pengukus.
- Kacau sekejap, sebab tak nak bagi mendap. Bila dah beku sikit baru tutup pengukus.
- Tunggu sampai masak. Nak tahu dah masak ke belum, ambil garpu cucuk, kalau dah tak melekat, masaklah maknanya tu.
- Kalau ikut anggaran masa dalam 15 ke 20 minit.
Guna Tuala ‘Good Morning’ Serap Lebihan Air
- Ambil tuala ‘good morning’ basahkan dan perah. Biarkan ia lembap tapi jangan basah lencun tau.
- Buka tutup pengukus dan letakkan tuala lembap tadi atas kuih. Biarkan tuala ‘good morning’ tu serap lebihan air dari kuih tadi.
- Nota Kaki: Air yang berlebihan nilah punca tepung tak lekat dengan santan. Tak naklah nanti masa kita potong badan ke lain, kepala ke lain.
- Bila dah kering, barulah tuang lapisan atas iaitu adunan tepung dengan santan tadi.
- Tutup penutup dan tunggu sampai lapisan atas pejal.
- Masak guna api sederhana boleh, api kuat pun boleh. Jangan sampai terbakar sudahlah ya!
Inovasikan Kuih Tepung Talam Gula Merah
Masukkan kuih tepung talam gula merah ni dalam bekas besar dan makan saja guna sudu. Tak perlu nak potong-potong. Nanti dapatlah nikmat rasa seakan ‘cake in a jar’.
Sumber: Tok Kedah
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Resipi Cheesekut TANPA Guna Cream Cheese, Guna 4 Bahan Saja, Jimat Dan Mudah

Resipi cheesekut cukup popular dan menjadi kesukaan bukan saja anak- anak tapi mak-mak juga. Cara nak buat pun agak mudah, tak perlu bakar atau kukus pun, letak dalam peti ais saja.
Tapi ada mak-mak yang fikir panjang nak buat resipi cheesekut ini. Makalum sajalah harga cream cheese pun boleh tahan juga harganya. Namun, kalau dah teringin memang tak kisah pun harganya.
Ini ada solusi yang boleh mak-mak buat resipi cheesekut tanpa menggunakan cream cheese. Rasanya, bahan-bahan ini memang sentiasa ada saja kat rumah. Rasanya pun lebih kurang sama saja.
Perkongsian daripada Hasliza Suboh ini boleh mak-mak buat nanti untuk diberikan pada anak-anak. Makan sejuk-sejuk memang best sangat!
Baca Artikel Menarik Lain Di Sini: Resipi AISKRIM YOGURT Sedap, Nampak Mewah Sebiji Macam Aiskrim Mahal!
Resipi Kuah Laksa Ala Kopitiam, Guna Sardin Dalam Tin, Cepat Dan Mudah Sangat!
Info Lebih Menarik DI SINI
Resipi Cheesekut Tanpa Cream Cheese
Pertama kali cuba resipi pun senang saja, cuma 4 bahan saja. Tak perlu bakar atau kukus. Lapiskan siap-siap dan masukkan dalam peti ais. Nanti bila sudah sejuk, boleh potong dan makan.
Ini bahan-bahan yang digunakan:
1 tin susu pekat
1tin susu cair
Biskut marie secukupnya (boleh juga gantikan dengan biskut biasa)
5 biji limau nipis (potong ambil airnya) – Kalau tak ada boleh guna serbuk limau nipis (2 sudu besar)
Caranya:
1. Masukkan susu cair, susu pekat, air limau nipis dalam blender. Kisar sehingga pekat. Tuangkan ke dalam loyang yang dialas dengan plastik.
2. Susun biskut dan tuangkan bahan yang diblend tadi. Lapiskan dengan biskut sehingga habis.
3. Siap. Boleh simpan dalam peti sejuk.
Ini yang sudah disejukkan. Kalau nak cepat sejuk, boleh saja masukkan dalam peti sejuk beku.
Bahan yang telah siap diblend. Lapiskan dengan biskut. Sebab biskut marie tak ada, guna bisukut tawar kecil saja.
Selamat mencuba.
Tip: Boleh kurangkan susu pekatnya, kalau mak-mak tak nak terlalu manis.

Sumber: Hasliza Suboh
Bangkit Wanita Mingguan Wanita
Group khas buat semua wanita B40 dan M40 yang mahu bangkit maju dari kehidupan sekarang menerusi perkongsian tip, promosi kursus anjuran Mingguan Wanita, perkongsian kisah inspirasi wanita. #langkahyakinlakarkejayaan
Follow kami di :
Facebook Mingguan Wanita
Instagram Mingguan Wanita
Twitter Mingguan Wanita
#bangkitwanita
#langkahyakinlakarkejayaan
#bisnesdarirumah
#mingguanwanita
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Pengorbanan Seorang Mak, Sanggup Derma Rahim Sendiri Demi Lihat Anak Bahagia Mampu Mengandung

Isi Kandungan
ToggleSesungguhnya pengorbanan dan kasih seorang mak memang tanpa batasan.Demi kebahagiaan anak, seorang wanita sanggup mendermakan rahimnya sendiri kepada anak perempuannya yang memiliki rahim tidak berfungi agar turut berpeluang mengandung dan mampu melahirkan anak.
Kejadian yang berlaku di Beijing, China ini, Pembedahan pasangan anak beranak Liang Juan, 29, dan ibunya, 51, berlangsung selama 15 jam di Hospital Xijing, wilayah Xi’an, pada 23 Disember lalu, membabitkan sepasukan 20 pakar bedah dari 10 jabatan.
Pembedahan itu menggunakan kemajuan teknologi robotik bagi mengeluarkan rahim daripada ibu Liang sebelum dipindahkan kepadanya. Ketika proses permindahan rahim tersebut, jarak perbezaan umur dua beranak ini adalah 22 tahun.
Masalah Rahim Tidak Berfungsi
Menurut laporan Daily Mail, Liang Juan mengalami masalah rahim tidak subur dan sekaligus menjadikan rahimnya tidak berfungsi atau tiada.
Menurut laman web tentera China, 81.cn, antara 30,000 hingga 40,000 bayi perempuan dilahirkan tanpa rahim atau alat sulit setiap tahun.
Liang Juan ialah wanita kedua di China yang berjaya menjalani pembedahan pemindahan rahim.Wanita pertama, Yang Hua, yang ketika itu berusia 22 tahun, juga menjalani pembedahan di hospital yang sama pada November 2015. Dia menerima rahim daripada ibunya yang berusia 41 tahun.
South China Morning Post melaporkan, Liang Juan berkata, harapannya untuk memiliki anak sebelum ini musnah kerana dilahirkan tanpa rahim.
“Saya amat berterima kasih kepada ibu dan doktor. Ini usaha mereka bersama untuk saya mencapai impian menjadi seorang ibu,” katanya yang sedang pulih daripada pembedahan.
Lakukan IVF Selepas Pembedahan
Liang akan menerima rawatan kesuburan persenyawaan (IVF) selepas pulih daripada pembedahan.

Sementara itu, Ketua Jabatan Obstetrik dan Ginekologi hospital berkenaan, Dr Chen Biliang berkata, kes kedua itu agak rumit berbanding pembedahan pertama sebelum ini.
“Ibunya sudah menopaus menyebabkan saluran darah keras. Ia rumit kerana sebaik rahimnya dipindahkan kepada anaknya, darah perlu mengalir lancar,” katanya.
Pembedahan pemindahan rahim yang berjaya amat jarang kerana prosesnya kompleks serta rumit dan pembedahan kedua di China ini, ialah yang ke-31 di seluruh dunia, termasuk di Amerika Syarikat, Brazil, Sweden, India, Jerman, Serbia, Republik Czech, Arab Saudi dan Turki. – Agensi
Sumber: daily mail & hmetro
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI