Wanita Ini Amal 5 Tip Tambah Berat Badan, Lepas Sebulan Berjaya Naikkan Sampai 6 KG

Tip kurus memang bersepah-sepah mak-mak boleh jumpa. Tapi bukan semua mak-mak berhadapan masalah berat badan berlebihan. Macam mana pula mak-mak yang berusaha gigih nak naikkan berat tapi asyik gagal.

Puaslah kena tegur kawan-kawan sebab apa kurus sangat.. ‘makan hati’ ke apa. Sedihkan, bila kata-kata macam ini sampai ke telinga. Pedasnya menikam ke ulu hati.

Wanita bernama Siti Shairah ini buktikan yang dengan amalkan 5 tip tambah berat badan ini, beliau dapat menaikkan berat badan sampai 6 KG dalam masa sebulan. Tip sihat yang diamalkan ini boleh memberi idea pada mak-mak yang sedang dalam proses nak naikkan berat badan.

Ini Tip Tambah Berat Badan

Sebelum bermula, ini ukurannya:

Tinggi: 165cm
Problem with food: Tak suka susu, kekacang, & cheese. Dan selera kurang.
My concern: BMI underweight cause I tinggi.

Selepas membuat kajian berkenaan makanan tambah berat, dapatkan nasihat doktor dan saya ambil keputusan untuk buat jadual, tip mudah untuk capai target.

Doin this just to try & lets see the result!
Target : 58kg max for me (ideal weight is 50-66kg)

Antara makanan yang menaikkan berat adalah makanan yang I senarai di atas (yang I tak suka. But I need to do something, cause i’m underweight!
So i start the next day!

 

Wanita Ini Amal 5 Tip Tambah Berat Badan, Lepas Sebulan Berjaya Naikkan Sampai 6 KG

1. SUSU FULLCREAM

Pagi & malam wajib minum susu atleast 1 gelas (sebab tak suka paksa juga). Full cream sebabkan tinggi protein & kibo. Berbeza dengan low fat & yang ada flavour macam choc. I minum brand dutchlady.

IKLAN

 

Wanita Ini Amal 5 Tip Tambah Berat Badan, Lepas Sebulan Berjaya Naikkan Sampai 6 KG

2. VITAMIN C

Makan vitamin c 1 capsules/day atau boleh skip selang 2 hari sekali. In 1week dalam 2/3 biji je. Hari yang skip tu I makan buah je bebanyak. Sedap pun sedap. Tapi on the day you take vitamin C tu, makesure minum 2/3liter mineral water! Bukan air teh ais mamak ke starbuck ke ok.

Vitamin C is dietary supplemen, selain daripada untuk kulit dan sebagainya. Boleh bagi selera makan. Membuak rasa, asyik nak makan je. (I need this cause I jenis tank kecik, makan sikit kenyang, selera tak kuat sangat). So perlu vitamin C untuk membantu selera makan. So now manjang lapar je. Teringin tu teringin ni. Bila dah slera asyik nak kunyah je lah.

3. TIMETABLE MAKAN

Kene makan on time, makesure amik breakfast! Breakfast tu penting. Dan kalau lapar je makan! Kunyah je bebanyak. Makan sikit tu sikit ni. I mean, bila dah telan nasi. Jap gi kunyah lah bende lain. Keropok-keropok ke aiskrim ke, coklat ke. Haa gituu.

4. FOOD TAKEN

Amik kekacang, soys, dairy milk, & cheese
Makan banyak kali.

IKLAN

5. REFER DOC

Disclaimer: Makesure chuols refer doc juga ya. Kalau dah underweight kadang sebab cacing juga. Cuba refer doc first okay.

 

Ini Hasilnya Lepas Sebulan

I’m doin this semalam genap 1 month! So nak share dgan chuols the result. Dan every week memang timbang & guna penimbang yang sama. The result memang unexpected!

Before start 48.5kg
1st week 50.2kg
2nd week 51.2kg
3rd week 52.3kg
4th week 54.5kg

Yeayyy!! Walaupun berat naik, I rasa lemak I tersekat diskala 2 iaitu di pipi & bahagian tidak sepatutnya. Tapi, i’m happy with the result!
Alhamdulillah syukur i’m not underweight anymore! Yes! Goodluck chuols!

Jenis Makanan Yang Betul Untuk Tambah Berat Badan

Eh kau ni, kurus sangat la. Cuba la makan banyak sikit!”

Antara ayat yang paling banyak korang dapat kn orang kurus walaupun secara zahirnya nampak jee kurus, padahal bab melantak no 1. Tapi apa yang menyebabkan badan tak naik-naik?

IKLAN

So i nak share, sedikit tips untuk chuols, lebih-lebih lagi sesiapa yg kurus seperti terlalu banyak kerja dan tiada masa untuk makan.

Bagi orang yang terlampau kurus dan ingin menambahkan berat badan perlulah mengambil makanan yang betul, sebab ada sesetengah daripada chuols yg mngambil jalan pintas seperti take suplemen gemuk, pastu tak KKM approval pula tu!

So ini antara makanan yang menambah berat berat badan ok!

 

 

 

Sumber/Foto : Siti Shairah

 

Hanis Arif Kongsi Cara Konsisten Naikkan 5 KG Berat Badan, Yang Dipelajari Dari Personal Trainer