Setiap tempat mahupun budaya mempunyai adat dan budaya yang perlu dipatuhi dalam menentukan calon yang sesuai sebelum mendirikan rumahtangga.Tak sangka, bermain alat muzik dianggap mempunyai status yang rendah dan reputasi yang teruk di sesetangah tempat di Arab Saudi sehingga dihalang hak untuk berkahwin.

Inilah yang dirasai seorang wanita Arab Saudi apabila mahkamah memutuskan untuk menolak permohonan berkahwin selepas hakim menetapkan lelaki yang mahu mengahwininya tidak memenuhi ciri-ciri mengikut agama kerana bermain alat muzik, lapor akhbar, hari ini.

Di negara itu, sudah menjadi syarat bahawa wanita perlukan kebenaran daripada penjaga mereka sama ada bapa, suami atau saudara lelaki lain untuk melancong, berkahwin dan lain-lain.

Status Lebih Rendah

Di sesetengah tempat di Arab Saudi, seorang lelaki yang bermain alat muzik dianggap mempunyai status lebih rendah dan dianggap teruk reputasinya.

IKLAN

Dua tahun lalu, lelaki terbabit yang juga seorang guru memohon kebenaran berkahwin dengan wanita itu, seorang pengurus bank berusia 38 tahun di wilayah Qassim, utara ibu negara Riyadh, lapor Okaz.

Tetapi, keluarga wanita itu membantah atas alasan tidak mempunyai persamaan dari segi agama dengannya kerana dia bermain ‘oud’, alat muzik seperti biola yang popular di dunia Arab.

Wanita Dihalang Berkahwin Hanya Kerana Bakal Suami Pemain Alat Muzik

IKLAN

Tak Sesuai Dari Sudut Agama

Wanita itu yang tidak bersetuju dengan pandangan mereka kemudian mengemukakan kes di mahkamah.Hakim mahkamah rendah memihak kepada pendirian keluarga wanita itu dan tidak meluluskan permohonannya.

“Oleh kerana pihak lelaki bermain alat muzik, dia tidak sesuai dengan wanita itu dari sudut agama,” kata hakim yang dipetik Okaz.

IKLAN

Hakim mahkamah rayuan mengesahkan keputusan itu, menjadikannya pendirian muktamad, kata akhbar itu lagi.

Wanita itu, bagaimanapun, enggan berputus asa dan memberitahu bahawa dia akan memohon campur tangan pihak berkuasa tertinggi negara iaitu mahkamah diraja. – AFP

Sumber: hmetro & independent.co

Lubuk konten tentang inspirasi, rumah tangga dan macam-macam lagi,
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI