6 Cara Ini, Tanpa Sedar Suami Dah Bahagiakan Isteri Yang PENAT

Dahsyat sangatkah jadi orang perempuan ini? Asyik mengadu penat. Orang lelaki yang baik dia takkan mengeluh apatah lagi mengherdik isteri yang meluah rasa penat. Suami yang baik akan peluk dan usahakan cara sampai isteri penat rasa bahagia.

Bila mana Shaza Baharuddin berkongsi 6 cara yang suami boleh buat untuk bahagiakan isteri. Jangan sampai tunggu isteri rasa penat pun sebenarnya. Waktu isteri tak stress pun, suami dah boleh jalankan peranan.

Rupanya 6 Cara Ini Boleh Redakan Tekanan Isteri

Setiap isteri pasti merasa tertekan apatah lagi bagi mereka yang bekerjaya. Begitu juga dengan suri rumah yang terpaksa membuat pelbagai kerja seawal membuka mata sehinggalah ketika masuk tidur. Bak kata orang, kerja suri rumah tidak pernah habis.

Shaza juga tak terkecuali. Segala rasa yang dialami itu dicoretkan dalam bukunya yang menceritakan kisah-kisah geram dengan kerenah suami namun di sebaliknya ada pengajaran yang tersirat. Namun perlu diingati, suami tetap perlu dihormati. Stress ala-ala manja sahajakan.

Bila isteri tertekan, apa yang perlu suami lakukan? Ada pelbagai cara suami boleh meredakan tekanan isteri, antaranya ialah :

 

IKLAN

1. Bawalah Isteri Berjalan-jalan

Sekali seminggu apa salahnya. Pergi ke tasik, tengok wayang, bawa pergi berkelah, kalau tiada bajet ajak ke pasar malam pun sudah menggembirakan hati isteri. Jika ada duit lebih, setiap dua bulan duduklah di hotel, bak kata orang berhoneymoon.

2. Ke Taman Dengan Anak-anak, Benarkan Isteri Layan Hobinya

Jika berkesempatan suami bawalah anak-anak ke taman pada waktu petang. Main bola dengan anak-anak. Temani anak-anak perempuan bermain buaian. Berikan masa untuk isteri berehat, ‘me time’. Biarkan si isteri melayan perasaan menonton drama di waktu petang.

3. Bawa Berbincang Dengan Suami Apabila Ada Isu

Jangan biarkan isteri memendam rasa. Tadahkan telinga mendengar celoteh dan bebelan isteri tentang kenakalan anak-anak. Tetapi, janganlah pula ikut sama membawang dengan isteri.

IKLAN

 

4. Tolong Kerja-kerja Isteri

Cuci pinggan, jaga anak, kemas meja dan sebagainya. Musim hujan ni apa kata tawarkan diri pergi ke kedai dobi untuk membasuh baju. Ala, buatlah apa-apa kerja di rumah pun, isteri pasti suka.

5. Mohon Pada Suami Jangan Bawa Masalah Kerja Ke Rumah

Rumah adalah tempat berehat. Ceriakan isteri. Biar dia gembira dengan kepulangan suami. Sentiasa bergurau dengan isteri, buat lawak walaupun punchline hampeh.

IKLAN

6. Berilah Isteri Rehat Seminggu Sekali

Bagi isteri off day untuk sehari. Bawa dan belanja isteri makan di luar. Tanyalah selera isteri.

Sebenarnya banyak cara seorang suami boleh membahagiakan isterinya. Hargailah pasangan ketika mereka masih ada. Kita berkahwin untuk bahagia, bukannya untuk menderita.

Kena bijak menangani tekanan.

Sumber/Foto : Shaza Baharuddin

Lubuk konten tentang inspirasi, rumah tangga dan macam-macam lagi,
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI