Bagai Tahu Saat Kematian, 6 Bulan Sebelum Dijemput Ilahi Isteri Buat Pecutan Ibadah

Ini kisah benar yang terjadi pada seorang ibu kepada 9 orang cahaya mata, almarhumah Hajah Zaleha binti Zakaria yang begitu bersungguh membuat pecutan ibadah, 6 bulan sebelum dijemput Ilahi pulang ke kampung akhirat.

Perkongsian indah ini disampaikan oleh Ustaz Pahrol Mohamad Juoi untuk pembaca MW semua renungi, hayati dan ambil pengajaran.

Semoga kita yang membaca, Allah kurniakan waktu dan peluang untuk beribadah seperti wanita ini.

Pecutan Ibadah Ibu Anak 9 Itu Begitu Laju..

Dia bagaikan tahu saat kematiannya. Pecutan ibadah hablumminallah dan hablumminannasnya begitu laju sejak enam bulan sebelum tarikh kematiannya.

Ibu kepada sembilan orang anak itu begitu komited dengan majlis ilmu, qiamullail, membaca Al Quran dan berinfaq di jalan Allah.

Dia akan menangis apabila membaca Al Quran dan bertadabbur akan maknanya. Tabung bantuan untuk Palestin sentiasa dibawanya ke mana-mana.

IKLAN

Singgah dari masjid ke masjid untuk menimba ilmu. Dan kiranya dia dapati ada ibu-ibu yang tidak lancar membaca Al Quran, dia akan meluangkan masa untuk mengajarkannya.

Wang yang saya berikan untuk keperluannya begitu cepat disedekahkan. Begitu laju dia menghabiskannya untuk fisabilillah,” kata suaminya. Sebelum suaminya bermusafir ke luar negara, sudah dibayangkannya bahawa dia akan pergi untuk selamanya.

Ketika suaminya bertanya, apakah ada barang yang mahu dipesankan sebagai ole-oleh dari luar negara? Sebaliknya dia berpesan agar suaminya menjaga syariat dan mempamerkan akhlak yang baik agar Islam dipandang tinggi di bumi Barat.

 

IKLAN

Bagai Tahu Saat Kematian, 6 Bulan Sebelum Dijemput Ilahi Isteri Buat Pecutan Ibadah

Di Ruang Inilah Masa Dihabiskan Untuk Solat, Zikir Dan Bermunajat

Di sudut itulah di dalam rumahnya (gambar atas) dia menghabiskan masa untuk solat, zikir dan bermunajat. Sungguh, dia seorang mujahidah yang istiqamah dengan kebaikan sejak zaman mudanya.

Kematian dalam kemalangan jalanraya tiga hari yang lalu itu pun semasa dia menumpangkan seorang pelajar yang ditemuinya di tepi jalan.

IKLAN

Dalam perjalanan menuju rumah pelajar itulah dia mengalami kemalangan dan meninggal dunia di situ juga.

Semoga Allah mengampuni dan mengasihani almarhumah Hajah Zaleha binti Zakaria isteri kepada Prof Dr Jamel Othman yang telah pulang ke rahmatullah. Perginya meninggalkan kita satu pengajaran untuk istiqamah melakukan kebaikan.

Ya, cara hidup seseorang akan menentukan cara matinya. Dan cara mati seseorang akan menentukan bagaimana dia dibangkitkan kembali satu hari nanti.

MW : Moga kisah ini jadi ikhtibar kita mak-mak, untuk melengkapi hati berniat mahu berbuat kebaikan di dunia dan akhirat, ikhlas untuk Yang Esa.

Sumber/Foto : Pahrol Mohamad Juoi

Lubuk konten tentang inspirasi, rumah tangga dan macam-macam lagi,
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI