Walau Sedikit Pahit Dimakan, Sayur Kailan Tetap Penuh Khasiat
Kailan

Sayur kailan bila dimakan agak pahit, namun di dalamnya tersembunyi khasiat yang baik untuk kesihatan tubuh.

Kailan (Brassica oleracea var alboglabra) merupakan sejenis sayuran berdaun yang sangat popular dari keluarga Cruciferae. Kailan tergolong dalam beberapa banyak keluarga sawi seperti Sawi Bunga, Sawi Putih, Sawi Hijau dan Sawi Jepun. Sayur ini dipercayai berasal dari kawasan Mediterranean dan amat sesuai pada iklim tropika.

Ia adalah sayuran daun yang berdaun tebal, rata, berkilat biru-hijau dengan batang tebal dan mempunyai sebilangan kecil kepala bunga yang menyerupai brokoli. Brokoli dan kailan tergolong dalam spesies yang sama Brassica oleracea, tetapi kailan adalah dalam kumpulan alboglabra. Rasanya adalah sangat serupa dengan brokoli, tetapi sedikit lebih pahit dan lebih nyata.

Khasiat Kailan

Berdasarkan kajian, kailan adalah sayuran yang mempunyai kadar nutrien yang tinggi. Ini kerana kailan mengandungi banyak nutrien seperti beta karoten, vitamin k, vitamin c, lutein, zeahanthin dan kalsium yang tinggi. Oleh kerana itu, kailan dapat berfungsi sebagai antioksidan semula jadi dan anti inflamasi untuk tubuh kita.

Dikatakan kailan adalah sayur-sayuran yang mengandungi vitamin C lebih tinggi daripada oren. Ia dapat memberikan 134 peratus nutrien yang diperlukan oleh tubuh kita sedangkan sumbangan oren hanya sekitar 113 peratus. Selain itu, kailan juga dapat menyediakan vitamin A yang lebih tinggi daripada sayur-sayuran hijau yang lain.

Artikel berkaitan:
Rendah Kalori, Tinggi Zat, Pilihlah Daun Kucai Jadi Menu Harian!
Pedasnya Menyengat-NamunKhasiatnya-Lebih-Hebat-Itulah-Cili-Merah
Di Sebalik Rasa Masam Limau Kasturi Tersembunyi Manfaatnya Untuk Kesihatan

Kebaikan Kailan Untuk Tubuh Adalah Seperti Berikut.

Kurangkan Risiko Kanser

Menurut saintis, kailan adalah sumber fitonutrien yang sangat penting untuk tubuh kita. Sulfur dan vitamin K di dalam kailan mampu memberikan efek kemungkinan untuk mengurangkan risiko barah seperti barah payudara. Sistemnya mengawal estrogen di dalam badan kita.

IKLAN

Saintis membuktikan bahawa antioksidan dan anti inflamasi di kailan dapat membantu menyerang barah dengan memicu enzim di dalam badan kita. Jadi, banyak saintis menyarankan kailan sebagai salah satu sayuran anti barah.

Walau Sedikit Pahit Dimakan, Sayur Kailan Tetap Penuh Khasiat
Kailan
Kurangkan Kolesterol

Manfaat kesihatan sayur-sayuran kailan bukan hanya untuk anti barah, tetapi masih terdapat banyak manfaat kesihatan kailan seperti mampu membantu menurunkan kadar kolesterol dan menghindari penyakit jantung. Ini kerana kalian mempunyai serat yang cukup tinggi. Serat ini akan membantu membersihkan usus besar dan mengurangkan kolesterol.

Sangat Baik Untuk Wanita Hamil

Terdapat banyak nutrien semula jadi di kailan seperti kalsium dan zink. Sayuran ini sangat baik untuk dimakan oleh wanita hamil dan menyusu. Ini kerana ia dapat membantu pertumbuhan janin dalam rahim wanita dan meningkatkan pengeluaran susu ibu. Asid folik di dalam kailan juga sangat baik untuk pertumbuhan sistem saraf.

Membantu Menjaga Kesihatan Kulit

Manfaat kesihatan sayur-sayuran kailan yang lain adalah dapat membantu menjaga kesihatan dan kecantikan kulit kita. Kailan mempunyai antioksidan semula jadi seperti vitamin C dan vitamin E. Kandungan ini sangat penting untuk menjaga kesihatan kulit dan menyokong pengeluaran kolagen untuk mengelakkan kedutan.

IKLAN
Membantu Mengurangkan Berat Badan

Dengan pengambilan kailan, ini bermakna kita harus membakar kalori dalam badan kita. Serat semula jadi di dalam kailan mampu membantu melengkapkan serat yang diperlukan. Serat ini akan membuat kita kenyang dalam jangka masa yang lama dan dapat mempercepat proses metabolisme. Dan akhirnya, ia dapat mengurangkan berat badan.

Membantu Menjaga Otak

Manfaat kesihatan lain dari kailan adalah sumber yang baik untuk asid omega 3 di mana seperti yang diketahui, asid Omega 3 sangat baik untuk membantu menjaga kesihatan otak. Selain itu, Vitamin K di dalam kailan juga mampu membantu mengurangkan risiko gangguan otak seperti Alzheimer.

Membantu Mengurangkan Risiko Diabetes

Asid omega 3 di dalam kailan adalah kandungan yang sangat penting untuk badan kita. Ini kerana ia mampu mengurangkan risiko glukosa abnormal dalam darah seperti diabetes jenis 2. Selain itu, kandungan itu sangat berpengaruh untuk kesihatan kita.

Membantu merawat Tulang dan Gigi

Nutrien lain dalam kailan adalah kalsium. Sudah tentu, kalsium sangat baik untuk tulang, gigi dan dapat mengelakkan osteoporosis. Berdasarkan itu, para saintis menyarankan seseorang yang mempunyai alergi dengan susu untuk memakan kailan.

IKLAN
Membantu Mengelakkan Sembelit

Kailan adalah sejenis sayur-sayuran yang mempunyai kalori rendah, tinggi serat, dan tanpa lemak. Sudah tentu, sangat baik bagi kita untuk memakan kailan. Ini kerana ia mampu membantu kita dalam proses pencernaan dan proses buang air besar.

Elakkan Anemia

Terdapat zink di dalam kailan di mana dikatakan ia lebih tinggi daripada daging. Seperti yang di ketahui, zink adalah komponen penting dalam kesihatan kita, misalnya, ia membantu pengeluaran hemoglobin dan enzim yang dapat mengurangkan risiko anemia, menghantar oksigen ke seluruh bahagian tubuh kita, meregenerasi sel, membantu fungsi jantung, dan banyak lagi fungsi lain .

Membantu Mengelakkan Pembekuan Darah

Vitamin K dalam kailan juga mampu membantu mencegah pembekuan darah. Tetapi perlu berhati-hati kerana terlebih dos vitamin K akan memberi kesan buruk bagi sesetengah orang. Sebagai contoh, pesakit yang menggunakan anticougulan harus mengelakkan sayur ini, kerana kailan boleh mengganggu keberkesanan ubat itu.

Membantu Untuk Menjaga Kesihatan Mata

Terdapat vitamin A, Luthein dan zeaxhantin di dalam kailan mampu membantu menjaga kesihatan mata kita.

MW: Khasiat kailan banyak namun jika mengambilnya untuk tujuan perubatan, perlulah mendapat nasihat daripada doktor dan pengamal perubatan bertauliah bagi mengelakkan kemudaratan di kemudian hari.

Sumber: hellodoktor.com

Lubuk konten tentang inspirasi, rumah tangga dan macam-macam lagi,
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI