Untitled design - 2020-01-22T141209.804

Sebut orang asli, mesti kita akan ingat, golongan ini tinggal di dalam hutan, ‘jakun’ dengan persekitaran yang berlaku di bandar dan tidak pernah merasai arus permodenan sekarang ini.

Namun, jangan sesekali merasakan mereka tidak layak berdiri sama tinggi atau duduk sama rendah. Kalau kita tengok, golongan ini mungkin akan jadi lebih baik daripada kita dan tidak mustahil, mereka ini lebih bijak dari yang ada di bandar sekarang ini.

‘Orang Asli Di Mata Masyarakat’. Topik yang dikupaskan dalam Mingguan Wanita Talkshow tengah hari tadi. Antara tetamu jemputan adalah Norlia Samsi, Pengerusi Kelab Kebudayaan Mah Meri, Dr. Madeline Anak Berma, Pesuruhjaya SUHAKAM, Diana Ross, Naib Pengerusi Kelab Kebudayaan Mah Meri dan artis jemputan Iza’an.

Dalam perbincangan itu, Norlia Samsi mengatakan:

IKLAN

“Golongan orang asli adalah masyarakat yang eksklusif dengan adat resam dan menjadi salah satu tarikan pelancong kerana ia keunikan yang dimilikinya.

“Contohnya dalam majlis perkahwinan, mereka ini perlu melalui 7 peringkat sebelum berkahwin dan tiada istilah pasangan itu perlu berkahwin paksa. Ini kerana mereka betul-betul mengikut adat dari zaman nenek moyang lagi.”

IKLAN

ManakalaDr. Madeline Anak Berma pula:

“Sebenarnya, kita tidak boleh panggil orang asli itu mundur kerana melalui mereka, banyak benda yang kita boleh pelajari dan tidak mustahil mereka lebih hebat daripada kita”.

IKLAN

Salah satu cintoh kejayaan anak orang asli ialah Diana Ross. Katanya:

“Jangan sembunyikan diri atau rasa malu, tetapi kita perlu tampilkan diri dan ke hadapan. Tidak mustahil, kita boleh berjaya seperti orang lain juga.”

Bagi mengikuti topik ini lebih lanjut, saksikan siaran ulangan Mingguan Wanita Talkshow di Astro Prima 105 dan Prima HD 121 jam 8.00 malam ini bersama Siti Elizad dan Sherry Al-Hadad.